用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校數學vs 奧數
樓主: 猴子爸
go

學校數學vs 奧數   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 17-12-19 09:44
你所指的“認受性”是中學收生時會重視的一項優勢?
個人覺得有D優勢, 不過純屬估計, 無任何數據支持.

dearmm 發表於 17-12-19 09:36
請問那些是有認受性的資優課程?

Thanks!

大學攪果D. 唔係有錢就讀得. 要考能力測試果D.

回覆樓主:

我會揀B,因為佢喺出面有攞過獎,學校最需要睇ed

其實可唔可以埋解為, 好似之前的人講
呈分ABC 是主菜, 奧數只是伴碟呀??????? 各位高人

學校揀人係睇學生資質同家庭SUPPORT, 所以樓主講的問題根本係irrelevant.

小曳人 發表於 17-12-19 10:22
科大雙修課程 (dual program)
不過以今年pre-stage (廣東話班)計,阿仔話得4個小學生,兩個小四,一個小五 ...
請問是否必須經學校提名, 或自行亦可以報名參加? 謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

hktbaby 發表於 17-12-22 11:06
請問是否必須經學校提名, 或自行亦可以報名參加? 謝謝!
小學唔會理呢d中學課程,所以小學生都係自己報,但中學生多數由學校報
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

pccw2017 發表於 17-12-22 00:27
中大要,但科大唔駛,仲"相對"好平!
恐龍家

subb 發表於 17-12-22 10:51
其實可唔可以埋解為, 好似之前的人講
呈分ABC 是主菜, 奧數只是伴碟呀??????? 各位高人
...
其實可以埋解為,學業成績就好似運動(例如體操),奧數就係雜技,體操比賽時灑兩招雜技,是好是壞,真係睇評判。

但係如果玩體操時能夠係雜技度揾到啲靈感,而且做到同體操無縫結合,一定有啲幫助。
情況就好似,老師係面試時問你啲刁鑽問題,你識得答,就算唔識都講到個解題方向,情況會好唔同。所有學校未必在意你學嘜數物數,只在乎你叻唔叻,有無能力將啲知識無縫結合。

pccw2017 發表於 17-12-22 00:27
好簡單,唔計學分既多數無用,有得計學分既應該有用。

小曳人 發表於 17-12-22 11:08
小學唔會理呢d中學課程,所以小學生都係自己報,但中學生多數由學校報
我看過課程內容都不淺, 你的小朋友確實優異, 讚!

回覆 王家爸爸 的帖子

如果在香港資優教育學宛有D奧數課程考得好, 可以直接去讀Pre-IMO training. 不是有錢就可以讀的.
這個 (Pre-IMO)和一些水平高,免費的奧數比賽冠軍應該有用.

YW小學奧數咁勁, 有D去了SPCC和其它神校.

kimberlybaby 發表於 17-12-22 09:33
我會揀B,因為佢喺出面有攞過獎,學校最需要睇ed

要睇吓咩比賽。我知道有好多比賽,例如華x杯,所有中學老師都知呢啲比賽係派獎,再呃學生去大陸比賽,買比賽練習同埋參加課程。有呢啲比賽獎仲衰過冇。
利申:識得幾個名校教數學的中學老師朋友。

hapiangel 發表於 17-12-22 16:30
要睇吓咩比賽。我知道有好多比賽,例如華x杯,所有中學老師都知呢啲比賽係派獎,再呃學生去大陸比賽,買比 ...
認同,其實華夏杯這類比賽,只有初賽獲得一等獎,金獎等才有說服力吧!因初賽是最多人參加,而進級賽人少咗,份卷又唔係深咗,好多初賽叻嗰啲都唔會比錢再玩的。如果在全港18區小學數學比賽獲獎對升中比較有用。

猴子爸 發表於 17-12-18 16:53
學生A:數學在校內成績平均在95分或以上,但沒有參加奧數訓練
學生B:數學在校內成績比學生A低一些,但參加 ...

成績睇 Rank Order。唔會睇單一科目。
奥數比賽攞奬,咩獎? 有邊個會無奬? 一等奬都百幾人。

王家爸爸 發表於 17-12-19 10:18
科大既資優課程,其他都無嘜用。

中大都有睇!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

我以前的經驗分析,升中整個遊戲規則是計100%,呈分試排名及靣試表現是重中之重!校內成績反映學生能及經調整後的學校及學生競爭力。面試時大部分學校不會考數學筆試,反應,對答,流利三語才是王道!

你会反問校外數學的成績及獎項又如何,我當是其中一個 ECA 的項目,在頂尖的中學是冇乜用除非好勁好勁,例如香港奧數代表之類,而二缐又重視數理的中學才會特別留意!

俾我,我全聚焦校內數學及其他主科成績,因為加權因子九倍,呈分試排名影響甚大!如果對數學有興趣,有時間,有能力,課餘時間學學奧數無妨!

成個遊戲是均衡發展,不要只見樹木,不見森林,好危險架。

利申:當年小六我停了兒子 EPGY 的高中數學課程,集中火力校內成績及面試作準備,超一两年的奧數 not my cup of tea ,而且市面上太多太濫!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Anniemun 發表於 17-12-22 16:55
認同,其實華夏杯這類比賽,只有初賽獲得一等獎,金獎等才有說服力吧!因初賽是最多人參加,而進級賽人少咗 ...

雖說華夏盃能得一等獎有幾百人,但要排名前都不容易。個人認為數學能力較高的學生才值得花時間去學奧數,數學一般便應該專注學校的數學科爭取好成績。
YY Mom :-D

Sherry_mom 發表於 17-12-22 15:11
回覆 王家爸爸 的帖子

如果在香港資優教育學宛有D奧數課程考得好, 可以直接去讀Pre-IMO training. 不是有 ...
講得啱,可以有IMO既比賽冠軍當然有用,但係奧數既野,天份既比例相當高,有排名既得幾個。同其他比賽唔同,奧數同雜技都係睇天份,一個係個腦既邏輯區(好似電腦既CPU速度),一個係整個中樞神經系統(尤其係延腦)既資料處理速度(好似電腦既南、北橋速度),如果呢啲地方慢,無人係靠後天努力而得冠軍。所以基本上,九成九人係陪跑,係唔同既過程中被淘汰。所以除非真係有天份,否則都係唔好東施效顰,浪費時間。

‹ 上一主題|下一主題