用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校數學vs 奧數
go

學校數學vs 奧數  

學生A:數學在校內成績平均在95分或以上,但沒有參加奧數訓練
學生B:數學在校內成績比學生A低一些,但參加學校奧數隊在外面拿了些獎項
中學會覺得哪一位的學生數學比較好?如果答案是學生B,是否代表對那些重視數學的中學來講,奧數很重要?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我反而有興趣知:學校重視學生真實數學能力,定係學生在校同級數學能力

因為好多數學能力高嘅學生,佢學校課程會比較hea,或唔小心
而外面比賽先知真正實力 (唔一定係奧數比賽)

恐龍家

猴子爸 發表於 17-12-18 16:53
學生A:數學在校內成績平均在95分或以上,但沒有參加奧數訓練
學生B:數學在校內成績比學生A低一些,但參加 ...

簡單得很, 中學睇呈分試, 呈分試係校內試. 奧數係校外試又唔一定個個考.
奧數好唔代表真係數學叻. 有時D奧數係背Formula 同考深一年的題目.

反為我認為讀有認受性的資優課程會有優勢.

2jkidsfather    發表於 17-12-18 17:26

小曳人 發表於 17-12-18 17:11
我反而有興趣知:學校重視學生真實數學能力,定係學生在校同級數學能力

因為好多數學能力高嘅學生,佢學校 ...
對, 有公開比賽証明實力, 總比只睇校內成績好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

考官津中學:學生A 較著數
考直資中學:學生A 或 學生 (不是單一因素影響)

回覆樓主

樓主好似小朋友仲搞緊升小一,咁快已經要諗定升中

猴子爸    發表於 17-12-19 09:33

醒目開學勳章 貢獻勳章

pccw2017 發表於 17-12-18 17:15
簡單得很, 中學睇呈分試, 呈分試係校內試. 奧數係校外試又唔一定個個考.
奧數好唔代表真係數學叻. 有時D奧 ...

我都認同,奧數比賽獎項爭少少
因為我個無奧數訓練,所以奧數比賽無大獎,但非奧數先有獎攞!

但學校真係會睇校外課程? 我無諗過要上報添...

恐龍家

小曳人 發表於 17-12-18 17:56
我都認同,奧數比賽獎項爭少少
因為我個無奧數訓練,所以奧數比賽無大獎,但非奧數先有獎攞!
純粹個人意見

重視數學的中學一定會在自行面試時考核數學,往往會加入奧數題,由於兩生校內數學相差不大,所以學生B數學考核成績高的機會較大。實際上學生的排名最重要(包括校內排名和呈分排名),光看分數,中學因不知試題的難易,無法判斷學生數學是不是名列前茅。而且從小五開始,很多學校的成績表只顯示A、B、C、D,即學生A,學生B有可能成績表上數學顯示都是A.奧數比賽不止一家舉辦,每次比賽獲獎的學生很多,我估計至少要金獎或以上才能被重視數學的中學認可。

Arabellahk 發表於 17-12-19 00:00
重視數學的中學一定會在自行面試時考核數學,往往會加入奧數題,由於兩生校內數學相差不大,所以學生B數學 ...

所以以自行來講,學生A全港排名上佔優,學生B則在面試上佔優,當然通常全港排名所佔的比重會比較高。那麼在直資方面,是不是也是如此?

請問那些是有認受性的資優課程?

Thanks!

你所指的“認受性”是中學收生時會重視的一項優勢?

同一間學校?

王家爸爸 發表於 17-12-19 10:02
同一間學校?
是的

小曳人 發表於 17-12-18 17:11

因為好多數學能力高嘅學生,佢學校 ...
學校重視學生真實數學能力,真實數學能力反映咗係兩方面,第一校內成績,第二面試時答唔答到老師問既數學問題,如果答唔到,有無能力講出會點approach個問題。奧數比賽其實無嘜學校睇。

猴子爸 發表於 17-12-19 10:04
是的
當everything being equal既情況,會睇埋奧數。問題係呢種情況少之又少。其實面試時老師一問啲數學難題,就知道小朋友有幾多斤兩。

dearmm 發表於 17-12-19 09:36
請問那些是有認受性的資優課程?

Thanks!
科大既資優課程,其他都無嘜用。

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 17-12-19 10:18
科大既資優課程,其他都無嘜用。

科大雙修課程 (dual program)
不過以今年pre-stage (廣東話班)計,阿仔話得4個小學生,兩個小四,一個小五、一個小六
(其他4x人係中學生)

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 17-12-19 10:06
學校重視學生真實數學能力,真實數學能力反映咗係兩方面,第一校內成績,第二面試時答唔答到老師問既數學問 ...
thx...對於一個長期校內成績得B嘅人嚟講..

唉~

恐龍家