用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光幼稚園(堅道) 堅真用家請分享
樓主: Souffle_ivyi
go

堅真用家請分享

jessiejy 發表於 18-1-23 12:02
以我所知佢地今年由K1開始改了方法學英文, 詳情我就唔清楚.如果冇記錯, 呀女現在是從生字中學phonics, 不會 ...
Noted, thanks Jessie!

jessiejy    發表於 18-1-23 12:11

tinyng 發表於 17-12-18 13:21

我哋住西區,所以未決定要唔要比小朋友去讀真小。不過,for ...

想了解多D,因今年插K2,是幾時會interview自己校內生升小同埋大約幾時知是否取錄上小學呢?校內生interview係咪主要睇平日上課呢?

師資: 校長非常用心, 全心全意為小朋友, 令每位家長都能感受到。老師質素非常看重, 都是很有愛心的, 校長老師和家長溝通緊密。

教學內容: 學校本以Happy School為主, 學校著重學生基本自理, 禮貌, 校長亦不斷重申教學內容會不斷重覆讓小朋友記著, 不必太過緊張在家谷個小朋友。但以用家評語, 跟區內幼稚園比較, 教學內容確是較淺的, 英文和普通話在K3才會比較著重教學, 但大概都只是隔天才上一堂, 寫自己名字和筆劃多的字是從K3開始, 若果想考真小以外的私小直資, 小朋友學術會比較弱。家長要另外補習了。

升小: 堅幼一向比坑幼升真小數字為低, 主要原因是之前可以有真小位後再參加大抽獎, 11區好學校多, 當然抽到免費名小學就放棄跨區讀要俾錢的真小啦。但剛於2018每升小情況不清楚, 因為不能再大抽獎, 可能堅幼升真小數字上升。真小面試前, 學校會有模擬活動, 讓小朋友練習, 家長亦不知是甚麼內容, 校長說只要逹標就可以入到。

學校剛裝修完, 不再是傳統幼稚園樣子, 增加了外藉老師, 應該是在提高私幼的競爭力。

我相信選擇真幼家長想必是以入真小為目的, 但讀得真幼又想考私小和直資, 真的要為小朋友做多點額外功夫, 否則唔夠人地拼。

回覆 alanjordan 的帖子

會在10月中搭校巴去面試, 11月初知結果, 會以面試日表現和平日校內表現作評分喎

Momocheng 發表於 18-9-17 10:29

會在10月中搭校巴去面試, 11月初知結果, 會以面試日表現和平日校內表現作評分喎 ...

咁即係都要先考直資作後備?

是的, 任何準備都要