用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs SC vs York
go

KV vs SC vs York

請問呢3間學校各有咩缺點?
我仔仔現讀SC PN, 本來想升返SC, 但大部份人都叫我應該揀KV。我同事小朋友讀緊YORK又好似幾好。

唔知點揀好,請問大家可否幫忙分析下。

回覆樓主

Stay sc la

sweetbride119 發表於 17-12-17 22:51

轉校KV? 小朋友讀得好嗎?適應到SC的學習環境嗎?

我唔敢講話適應,因為佢都幾唔鍾意返學。SC既英文教得唔錯,日後好大機會出國讀書,所以我偏向留返係SC。但我老婆已中KV毒。佢話KV系統好D, 升小成續靚D。我同事又話YORK係HAPPY SCHOOL, 冇咁大壓力。

Jackwill 發表於 17-12-17 23:36
我唔敢講話適應,因為佢都幾唔鍾意返學。SC既英文教得唔錯,日後好大機會出國讀書,所以我偏向留返係SC。 ...

以你嘅要求,小朋友應該適合SC,課程算全面,只係一般人覺得KV嘅中、數更強。而KV喺英文方面可能要下功夫,除非家中已經提供足夠嘅語境。

點解覺得小朋友會唔鍾意返學?如果再轉校,佢會唔會更難適應?

Jackwill 發表於 17-12-17 23:36
我唔敢講話適應,因為佢都幾唔鍾意返學。SC既英文教得唔錯,日後好大機會出國讀書,所以我偏向留返係SC。 ...

都唔一定的,小兒上年全級頭3個,一個cckg, 一個sc,一個普通學券幼稚園(全級第一)

yoyoyaobaby 發表於 17-12-17 23:53
以你嘅要求,小朋友應該適合SC,課程算全面,只係一般人覺得KV嘅中、數更強。而KV喺英文方面可能要下功夫 ...

佢有返playgroup,好多野都已經識,上堂可能覺得悶,就會搞事。有時老師未講完,佢已經知道要做咩,就衝出去做。咁就會俾老師鬧同投訴。可能因為咁而唔鍾意返學。

Jackwill 發表於 17-12-18 00:04
佢有返playgroup,好多野都已經識,上堂可能覺得悶,就會搞事。有時老師未講完,佢已經知道要做咩,就衝出 ...

Kv比sc更講規矩,老師更有紀律要求,你有心理準備,可能更唔鍾意番學

回覆樓主

讀緊SC 除左龍校或想轉讀國際外,基本上應該無乜人會無啦啦轉校喎。

02413124 發表於 17-12-18 00:10
Kv比sc更講規矩,老師更有紀律要求,你有心理準備,可能更唔鍾意番學

非常同意...

回覆 Jackwill 的帖子

我係york 用家爸爸, 小朋友依家PN, 其實返york 小朋友係幾開心, 佢教D野都唔淺...對york 我是俾正評的
我都有其他offer, 都在考慮中.  

Jackwill 發表於 17-12-17 22:45
請問呢3間學校各有咩缺點?
我仔仔現讀SC PN, 本來想升返SC, 但大部份人都叫我應該揀KV。我同事小朋友讀緊Y ...
i would pick between KV and SCKV you need extra work for english, a disciplined school
SC you need extra work for chinese, a happy school

depends what you want.

delete

wulitou6 發表於 17-12-23 09:10
KV不會是我的選擇,KV太過強調discipline,連搭校車都要有老師跟住管理紀律,系,小朋友好似好守規矩,個個 ...

我小朋友無搭校車,所以唔知咩情況,不過我個人認為如果二,三,四十個小朋友一架校車,無皇管,其實又真係危險,有朋友女k1係讀sc,就係校車俾k3同學蝦。
另外,紀律我諗唔係唔俾講野,相反k1班主任叫我要多鼓勵小孩同人傾計(emoji)