用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收sibling需要同時在校就讀嗎
go

收sibling需要同時在校就讀嗎

知道有些幼稚園較易收細佬妹。但他們需要同時就讀嗎?

例如阿哥己經畢業,細妹先考該幼稚園,會有幫助嗎

Lalaji 發表於 17-12-17 15:41
知道有些幼稚園較易收細佬妹。但他們需要同時就讀嗎?

例如阿哥己經畢業,細妹先考該幼稚園,會有幫助嗎

冇關係!世襲只計算現正就讀兄姐

apple1990 發表於 17-12-17 15:50
冇關係!世襲只計算現正就讀兄姐

那麼如果阿哥正在讀k3. 阿妹正讀pn. 十一,二月阿妹考k1時阿哥依然係該校生,但到明年k1開學時,阿哥己畢業離校。

這種情況算會有兄妹優先考慮嗎。

回覆樓主:

yes, 我大兒子現在sc讀k3,細路今年考K1,明年細路入學時,阿哥已上小一。

Lilianyu500 發表於 17-12-27 10:13
yes, 我大兒子現在sc讀k3,細路今年考K1,明年細路入學時,阿哥已上小一。

意思係話sc 當收sibling咁考慮細仔的申請?其實sibling通常有冇分加

回覆樓主

我估間間唔同,我大女已畢業細女先考k1,都收,就讀時問咗老師,佢話基本上細佬妹冇出格地唔ok多數都收。interview 當天啲老師大部分教過大女,細女當天表現也ok,好順利收咗。

Lalaji 發表於 17-12-27 12:42
意思係話sc 當收sibling咁考慮細仔的申請?其實sibling通常有冇分加

間間不同

回覆樓主:

我見我仔啲同學有弟妹的,大部分收返弟妹。衹有1個沒有收,可能佢細路唔講嘢。

Lilianyu500 發表於 17-12-27 22:51
我見我仔啲同學有弟妹的,大部分收返弟妹。衹有1個沒有收,可能佢細路唔講嘢。
...

咁就好啦,因為細果個超細b, 將來較難入到好幼稚園