用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報英國寄宿Y10,是否都要交校內成績表?
go

報英國寄宿Y10,是否都要交校內成績表?

小兒今年中二,打算讀完中三去英國讀Y10,2018年5月左右會去考UKISET,之後就搵agent報2019年Y10。想問下各位既經驗係咪所有學校都要睇中一、二學校成績表?定睇ukiset加面試就收?
謝謝各位分享下收生經驗。

yuyueng 發表於 17-12-17 12:01
小兒今年中二,打算讀完中三去英國讀Y10,2018年5月左右會去考UKISET,之後就搵agent報2019年Y10。想問下各 ...

一般都要睇一兩年的校內成績!

yuyueng 發表於 17-12-17 12:01
小兒今年中二,打算讀完中三去英國讀Y10,2018年5月左右會去考UKISET,之後就搵agent報2019年Y10。想問下各 ...
一定睇晒中一及中二成績,如果有其他特異功能都要 show 證書。

回覆 yuyueng 的帖子

UKISET 是有期限的. 建議不用太早考.

你先選學校, 如果間學校要用UKISET, 才去考吧!  

其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

謝謝各位解答,另外想問如果不是留學簡介會walk in interview 果D,即一早向agent 申請,是否都須要學校推薦信呢?我知ukiset有效半年,咁我起暑假時考會好D?因為想報既學校須要ukiset呀!
謝謝你。

yuyueng 發表於 17-12-17 19:24
回覆 一家三口 的帖子

謝謝各位解答,另外想問如果不是留學簡介會walk in interview 果D,即一早向agent  ...

有一間大型的Agent 每年都會舉辦幾次升學展,還會邀請英國學校,安排學生即場/預約面試。
其實係一家四口子

yuyueng 發表於 17-12-17 19:24
回覆 一家三口 的帖子

謝謝各位解答,另外想問如果不是留學簡介會walk in interview 果D,即一早向agent  ...

我建議你8月才考Ukiset 都未遲,考完約7天就有result.
其實係一家四口子

回覆樓主:

路過!ukiset好似walk in有機會不一定要的!

brother4 發表於 17-12-17 20:06
路過!ukiset好似walk in有機會不一定要的!

認同 ,ukiset 好死 , 寫就要有 , 有時睇完成績表就會 叫你入申請表等考入學試 。  睇一個個Agent 點幫你講,當然某d 學校 一定要睇ukiset 先 。 所以不用早考 ,你提早 1年至年半 ( 睇間學校 名氣 )找Agent 申請學校 ,到時他們會跟你安排時間 。

katrinafu 發表於 17-12-17 22:54
認同 ,ukiset 好死 , 寫就要有 , 有時睇完成績表就會 叫你入申請表等考入學試 。  睇一個個Agent 點幫 ...
明白,謝謝你們!我見討論區有講2018年入學既,基本上12月頭都出晒結果,我呢半年都上ek留學版多左,學左唔少野。我其中一間想報epsom,我又貪考一次ukiset可以報5間學校。

yuyueng 發表於 17-12-17 23:23
明白,謝謝你們!我見討論區有講2018年入學既,基本上12月頭都出晒結果,我呢半年都上ek留學版多左,學左唔 ...

如果只睇中Epsom, 不如等面試過關後才考Ukiset 都未遲,實夠時間。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-12-17 23:30
如果只睇中Epsom, 不如等面試過關後才考Ukiset 都未遲,實夠時間。
原來面試後才交成績?我以為一開始交晒成績申請表,最後至面試同考entrance test添。

yuyueng 發表於 17-12-17 23:42
原來面試後才交成績?我以為一開始交晒成績申請表,最後至面試同考entrance test添。 ...

全部agent 都要交左成績先。
今年AA舉辦的名校週,如果報Epsom, 先要預約日期面試,面試pass 才考Ukiset.如果面試唔pass,(如果你只用Ukiset 考Epsom 這一間)就不用考ukiset 啦!

回覆 一家三口 的帖子

謝謝解答!仲有一個問題想問下,大部分學校都須要學校推薦信嗎?

yuyueng 發表於 17-12-18 08:56
回覆 一家三口 的帖子

謝謝解答!仲有一個問題想問下,大部分學校都須要學校推薦信嗎? ...

香港學校的推薦信嗎?
請問英國邊間學校需要推薦信呀?

我囡囡就無要求學校寫推薦信啦!

其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-12-18 09:01
香港學校的推薦信嗎?
請問英國邊間學校需要推薦信呀?
係呀!想問要唔要香港學校推薦信囉,唔使就唔同學校講吖嘛!我未報名,所以問定要咩資料申請英國學校。

yuyueng 發表於 17-12-18 09:39
係呀!想問要唔要香港學校推薦信囉,唔使就唔同學校講吖嘛!我未報名,所以問定要咩資料申請英國學校。 ...

不如你問吓心儀學校須唔須要推薦信啦!

其實你可以問agent 須要什麼資料㗎。

yuyueng 發表於 17-12-18 09:39
係呀!想問要唔要香港學校推薦信囉,唔使就唔同學校講吖嘛!我未報名,所以問定要咩資料申請英國學校。 ...

學校registration form 會要你提供學校校長資料,有需要時英國學校會直接問學校拿推薦信。
Epsom 要推薦信

yuyueng 發表於 17-12-17 23:23
明白,謝謝你們!我見討論區有講2018年入學既,基本上12月頭都出晒結果,我呢半年都上ek留學版多左,學左唔 ...

請問有沒有特別原因想報 Epsom? 之前個 agent 也有推介比我。

ricenoodle 發表於 17-12-18 22:16
請問有沒有特別原因想報 Epsom? 之前個 agent 也有推介比我。
其中一間都想報既,都算係口碑唔錯,學校7百幾人一半寄宿,都符合自己想搵寄宿生話既學校,另外呢間起運動方面,足球同cross country 都係主要運動之一。成績排名都算好。當然我唔打算報好勁果D,Brighton College 呢D都嫌太勁啦。