用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語遲緩讀幼稚園
go

[聽/語障] 言語遲緩讀幼稚園 [複製鏈接]

26個月仔,CAC話語言delay 咗九個月。以家返緊私校三文兩語N班兩個月,睇唔到有乜進步。醫生建議我讀全日班幫佢追返語言但以家爆晒,搵唔到。

考k1, 有幾個offer, 一個係保護兒童協會全日,講明只重自理,但不會有太多學術。其他係普通幼稚園,每日有英文,普通話。但半日班,我幾心儀嗰間係下午班,同埋有d遠。兩間有言語治療師協助。

我以家有上言語治療堂,但成效不大。去保會,擔心太淺,上小學好大獲。去心儀間學校,怕打擾午睡,同言語問題解決唔到,但又另一方面,又希望尼幾個月可以搞好語言,好矛盾,請大家比d意見謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主:

咁兩間學校邊間有到校服務?
如果語言慢,仲要學其他外語,會唔會好混淆?

crystal媽咪 發表於 17-12-17 11:53
咁兩間學校邊間有到校服務?
如果語言慢,仲要學其他外語,會唔會好混淆?
...

保會本身有兼收服務,機構亦有自己治療師,幫一些有需要兒童。心儀嗰間係校長自資出面私人機構做到校服務,好有愛。之前撞過一個家長個仔有輕微自閉,亦有言語遅緩,但學校比升k1,不離不棄。因眼見interview 當日都多人去。

另外,我還好希望係男仔只係遲講野,PN 可以搞返好,唔想失去有英文學機會。但亦擔心搞唔掂,我仲係出面自費言語治療,條數好貴

回覆樓主

其實小朋友已經言語遲緩,但你仲用自己想要嘅嘢擺落小時朋友身上,先搞好母語吧,其他英文普通話有需要喺呢一刻學嗎?
抱歉我可能直接左!

Tarttatt 發表於 17-12-17 20:06
其實小朋友已經言語遲緩,但你仲用自己想要嘅嘢擺落小時朋友身上,先搞好母語吧,其他英文普通話有需要喺呢 ...

唉!我知我自己好貪心,因做阿媽希望比最好嘅野比佢。一方面好希望自己呢幾個月佢說話突飛猛進。但個遊戲規則係一月份就要決定讀邊間

ellie_lo 發表於 17-12-18 13:20
回覆 Kasiufung 的帖子

我都有尼個問題,仔仔28m,言語遲緩,仲未派到cac評估,你甘快做左評估 ...

我個阿仔五個月抽筋入ICU,所以QE肯寫信。排咗年几。你佢個讀緊邊間?

Kasiufung 發表於 17-12-17 20:19
唉!我知我自己好貪心,因做阿媽希望比最好嘅野比佢。一方面好希望自己呢幾個月佢說話突飛猛進。但個遊戲 ...
你想給他最好的, 就請先幫他落後的 ..........

言語遲緩不適合學多個一種語言,只會愈學愈亂愈遲,必須制造單一語言環境,幫助他掌握,家居訓練亦不可或缺。如果長遠為小朋友著想,先學好母語,返學要識聽識講母語先有學校收,上堂都聽不明老師講課內容,相信去到升小很大問題,就算想入名校都跟不到,長期跟不到課業,會打擊小朋友的學習動力,小學亦缺支援服務,應趁黃金期打好基礎。作為有策略的家長不是拔苗助長或拉小朋友後腿,而是因材施教,不要與人比較,家長和小朋友都會開心

> 三文兩語

This is the problem.

I think you should find a half day kindergarten which focuses on only 1 language if your kid has language delay. 三文兩語 doesn't work for all kids. Speech of different languages will confuse the kids.

And you should find a Speech Therapist in the morning or afternoon and give the kid training once a week.

And at home, you should keep talking to him/her using your mother tongue.

做家長,唔係自己諗咩野係最好,塞俾小朋友,而係諗咩野最適合小朋友,最幫到佢。

要幾個月就追到,你要非常之好彩,但你已經上緊ST,都話無咩成效,機會似乎.......

唔好彩,小朋友就繼續慢落去,同其他人差距愈來愈大,而小一面試好睇語言表達能力。同埋,語言慢真係非常大問題,上堂發夢、唔識社交、認知追唔到,大D甚至會被欺凌,欺凌在幼稚園都有。
‹ 上一主題|下一主題