用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2018年9月開學,幾時買機票?
樓主: papaof2
go

2018年9月開學,幾時買機票?  

個囡12月未夠12歲,可以點買?係咪一定經agent買?我想幫阿囡買阿聯酋

係咪照買成人票就得?

如果你第一年去又唔熟買學生票,經agent 方便很多,因為改日子,來回時間可以夾到比你。就算貴咗1千幾百都抵。Agent mark 定靚位比你。

你join 埋EK 會員,under 15/16要早些搞,申請耐很多。第一次用加飛一轉英國,已可換到來回曼谷機票一張。

noel2010 發表於 17-12-24 16:34
如果你第一年去又唔熟買學生票,經agent 方便很多,因為改日子,來回時間可以夾到比你。就算貴咗1千幾百都 ...
請問入會係咪要用個囡名?

回覆 blue_label 的帖子

是,不過EK的分是可以轉讓。你上EK 官網了解一下,因申請小童要傳真到海外搞,今年就不知有冇改。

即係用我名都得啦

blue_label 發表於 17-12-24 14:42
個囡12月未夠12歲,可以點買?係咪一定經agent買?我想幫阿囡買阿聯酋

直接打電話去阿聯酋訂票,同佢講買學生票,唔好買成人票,因小朋友好似16歲以下會減稅,票價會平啲!

blue_label 發表於 17-12-24 18:05
即係用我名都得啦

可直接打電話去EK問,自己及小朋友各開一個戶口。

Thx

我真的未試過小童可減稅,這裏消息一流。但儲分是那個坐才計入那個人分。之後轉又是另一件事。

原來唔係邊個比錢,d分歸邊個㗎

好在有你地教路

亮燈 發表於 17-12-24 18:33
直接打電話去阿聯酋訂票,同佢講買學生票,唔好買成人票,因小朋友好似16歲以下會減稅,票價會平啲!
...

請問 Emirates 學生票是否一年有效,免費改機票?$9787 9/18 是否算平?

是一年期,免費改,但機位太full 要upgrade 位便補機票差價。普通機票就收$1200手續費,差價就視付機位是否full。試過買張$8xxx學生票,但臨時改開學日子,補多$4千多差價。如果不是學生票,就要付$1200 加$4千多。

yhma 發表於 17-12-24 21:53
請問 Emirates 學生票是否一年有效,免費改機票?$9787 9/18 是否算平?

學生票是免費改機票,但我agent話由今年開始改機票要再交多次機場稅!你哋有冇試過?

yhma 發表於 17-12-24 21:53

$9787當然唔係最平,但都差不多啊!

亮燈 發表於 17-12-24 22:39
$9787當然唔係最平,但都差不多啊!

細仔第一次自己一個人去英國讀Year 10,cx太貴,又怕轉機麻烦!
大家是否第一程全年票,中間就買倒頭飛呢?

回覆 DKmum 的帖子

以前試過補機場稅差價,但不算多,好似加咗少少稅及滙率差價。
試過超過一年搭不到回程,就可申請退稅。

yhma 發表於 17-12-24 22:45
細仔第一次自己一個人去英國讀Year 10,cx太貴,又怕轉機麻烦!
大家是否第一程全年票,中間就買倒頭飛呢 ...

阿大當年都係一個人坐EK去曼徹斯特,杜拜轉機,一樣冇問題。學生票是否一年期就唔清楚,最平試過$8XXX。
曾經試過中間買Finnair倒頭,但阿大都係鍾意坐EK,所以依家都係買學生票。
而阿細今年開學就買BA單程,因為佢去Belfast,之後就買倒頭。

亮燈 發表於 17-12-25 06:26

阿大當年都係一個人坐EK去曼徹斯特,杜拜轉機,一樣冇問題。 ...

多謝各位達人,祝聖誕快樂!

yhma 發表於 17-12-25 10:31
多謝各位達人,祝聖誕快樂!

唔使客氣,聖誕快樂呀!