用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學自行選校
樓主: bobolam
go

東區中學自行選校 [複製鏈接]

雖聖鄧一直非band 1a-b之首選, 但年年8XX-9XX 人申請自行, 有些B1有會選佢, 因坊間所謂保險線校,  有D人吾想細路讀得辛苦, 又會選佢. 機會真係微乎其微呀.
叩門更加吾洗唸, 記得有一年有新聞講過, 叩門考筆試都8XX人. 加上升中人數上升中, 難難難!

hkbc0817 發表於 17-12-21 00:51
我仔學校都一早講左屬於邊個組別
我早兩日食飯時間去過筲箕灣官中,見d學生都幾純樸,同佢地傾過話老師都唔算 ...

有考慮過,但不知何解,學校老師無建議,而且覺得面試機會微,我仔怕醜入向

crazyhippo 發表於 17-12-24 09:08
雖聖鄧一直非band 1a-b之首選, 但年年8XX-9XX 人申請自行, 有些B1有會選佢, 因坊間所謂保險線校,  有D人吾 ...
band 1a-b就真係好少會選聖鄧, 個個都睇高一線, 點會話驚讀得辛苦, 只會話驚派得唔好.  
希望每天開心渡過 ;-)

每所學校都有佢既擁護者, 各有所好,  原因各異, 凡事都有例外

hkpapa852 發表於 17-12-21 13:26
EDB既ICT科, 聽聞似係一科書科, 唔係想像中咁有趣.

基本上大部份男校都無乜學生有興趣讀, 所以無呢科並不 ...

但民生連中一至三也沒有電腦科,令我猶豫。其實重要嗎?

bobolam 發表於 17-12-27 19:47
但民生連中一至三也沒有電腦科,令我猶豫。其實重要嗎?
如果小朋友對電腦完全無興趣, 我覺得無咩所謂
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 17-12-26 00:06
band 1a-b就真係好少會選聖鄧, 個個都睇高一線, 點會話驚讀得辛苦, 只會話驚派得唔好.   ...
聖鄧係灣仔唯一既B1基督教,亦都係灣仔唯一既B1男女校,所以年年都有B1A、B1B學生揀佢。類似既學校,其實係港島區得四間,SPCC、聖馬可、民生、聖鄧,想讀基督教男女校既其實選擇唔多。
‹ 上一主題|下一主題