用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統學校轉校讀IB或私立 問意見
樓主: kichinto
go

傳統學校轉校讀IB或私立 問意見 [複製鏈接]

nintendo 發表於 17-12-17 11:38
寫作能力如何?表達能力如何?
我識兩個 ADD ,都是愛閲讀,但表達和寫作差,冇乜朋友。
其實 IS 也未必適 ...

大仔寫作都OK,但表達差啲,佢講野要諗,無論中英文

nintendo 發表於 17-12-17 14:34
香港教育工作者,好多唔係好了解 IB ,亦冇 "西方教育方式" 的教學經驗,學校的 pyp / myp 可能未能有效幫 ...

多謝提醒,我明白你的意思,宏信IB都算新,就算唔考慮成績(好似舊年先第一屆DP畢業),我都驚PYP,MYP係咪可以跟足指引(仲要考慮MYP係能涵接DSE,咁佢仲係咪MYP?)。

聽你地所講, IBDP最好成績學生有不少是讀傳統名校出身,即是小學階段讀完傳統教學也可以在中學讀IB,但我只怕我兩個小朋友讀完傳統小學,已經讀實咗個腦......

kichinto 發表於 17-12-19 11:06
謝謝分享! 可以具體講下入IS初期孩子同同學間有什麼衝突嗎?孩子由傳統到在IS學習(好似要group project)有 ...

有時係上堂活動,太開心,玩到失控,全部同學已經停,佢自己仲處於高興狀態,直至到同學覺得煩。因為傳統學校上堂係長期處於靜態,所以唔會發生。
小息碰撞亦有,因為可以跑來跑去,而A仔對人與人之間社交應有距離感弱,有時高興同朋友High Five, 大力得滯推跌人,又或者高興得滯撞跌人都唔擦覺。之前傳統學校小息只好散步同自己位休息,自然無衝撞。

最主要係不懂社會潛規則同處理由高漲情況自我冷靜。

經過時間,多次失誤,絕對可以學到,不過,整個過程少d心血都死。對我來說是絕對值得,因為社交能力終身受用。

kichinto 發表於 17-12-19 11:06
謝謝分享! 可以具體講下入IS初期孩子同同學間有什麼衝突嗎?孩子由傳統到在IS學習(好似要group project)有 ...

Group project有時會堅持己見,但比人ignore多幾次加上老師介入,慢慢學識聽人講,或者友善地引導其他人做佢想做既野。

kichinto 發表於 17-12-19 11:08
謝謝分享! 想請教女兒有ADD,在活動教學環境會唔會有時掛住做自己野無聽書?佢轉校時幾年級?
...

上某部分堂可以坐地下上,隻手有野攪下又會好d, 加上好多時分小組上,40mins 做幾個group task,如math, 要做worksheet, IXL or Sumdog, 老師小組教學等, 每樣時間短,反而容易專心d.

kichinto 發表於 17-12-19 11:18
多謝提醒,我明白你的意思,宏信IB都算新,就算唔考慮成績(好似舊年先第一屆DP畢業),我都驚PYP,MYP係咪 ...

nintendo 發表於 17-12-19 10:16
香港人真係喜歡玩手段。
其實呢,大學好醒,好多外國大學已經唔再信香港的中學。
聽過有外國大學話有香港  ...

所以選校要小心D。

但好難,香港人喜歡着數,實牙實齒讀,當然不夠 dual paths 或慳一年吸引。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-19 13:14
所以選校要小心D。

但好難,香港人喜歡着數,實牙實齒讀,當然不夠 dual paths 或慳一年吸引。

其實,皆因好多人不滿本地制度,所以找dse以外選擇,但有時又無深入了解清楚,幾年前有學校話一個學生同一年可用ib報non jupas之後再用dse報jupas, 一樣有家長信

shadeslayer 發表於 17-12-19 13:14
所以選校要小心D。

講真,好多尖子同我講,佢地想快d出來做野,想快d賺錢有自己事業。我就同佢講,我家陣做野咁耐,反而好掛住舊時學校生活。讀書點辛苦都唔及睇老闆面色辛苦。

poonseelai 發表於 17-12-19 13:56
其實,皆因好多人不滿本地制度,所以找dse以外選擇,但有時又無深入了解清楚,幾年前有學校話一個學生同一 ...

要香港教育界努力,結結實實的做。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

kichinto 發表於 17-12-19 11:09
我都驚大仔轉咗唔適應,返唔到轉頭(因呢幾年傳統學校學位都好緊張)
......

kichinto 發表於 17-12-19 11:11
大仔寫作都OK,但表達差啲,佢講野要諗,無論中英文

寫作和表達能力到大一點互有影響。
我親戚個女 ADD ,書不離手,小時候寫作 ok ,因為 tasks 簡單,但到初中就開始做功課唔掂。
佢可以用說話 (speaking) 表達佢的 idea ,但叫佢寫 ( both 用筆寫,和同電腦打 ) 就得個坐字,一個鐘都寫唔到 ( 打唔到 ) 幾句。
一般孩子多閲讀就文筆好,在佢身上冇這效果,
idea 只在腦內,就係用文字表達唔到。
所以最後轉去美制,唔駛考甚麼 IGCSE , IB 等,因爲考公開試死硬。
美制只看校內成績,當然校內成績也可能有 tests 和 exams,但比重少好多。
IGCSE 是 100% 公開試,IB 也有約 70% 是公開試成績。
而即使是美制,也要學校肯配合,家長亦要多花時間在孩子功課上。
( 因爲怕透露太多人家私隱,不詳細說。)
這親戚的細女就照留在 ESF ,IB 考得 ok 。
兩個孩子不一定行同一條路。
要看個別孩子適合哪一個課程。

nintendo 發表於 17-12-26 11:26
我親戚個女 ADD ,書不離手,小時候寫作 ok ,因為 tasks 簡單,但到 ...

多謝你的分享! 我都擔心佢既表達能力,你會發現佢有好多野想講同分享,但會突然好似唔記得自己講到邊度,硬生生便中斷了話題。IB需要好強組織力,我擔心佢大咗都未必有改善。

nintendo 發表於 17-12-26 11:26
我親戚個女 ADD ,書不離手,小時候寫作 ok ,因為 tasks 簡單,但到 ...

可否講多少少美制?有哪些學校?如AIS,CAIS或American school Hong Kong 等是否都算美制?出路是到美加升學?

kichinto 發表於 17-12-26 13:44
可否講多少少美制?有哪些學校?如AIS,CAIS或American school Hong Kong 等是否都算美制?出路是到美加升 ...

今時今日冇分喇。
香港大學也有非洲或歐美學生,英美加澳乜人都收,主要也是成績。
美制是指 american curriculum,canadian curriculum 都冇公開試。
我唔熟澳洲學制,好似都冇公開試。
上各國際學校網 check 清楚先。
其實大學乜學生都收,成績好就得,
當然,多數地方自己國民會優先( 即低少少成績都收 ),自己上網慢慢了解。
但如果不執著要入一線大學 (oxbridge, ivy league) ,其實入大學不是冇可能。
上面提到的孩子,今年在美國讀大二了。

poonseelai 發表於 17-12-17 16:33
學校網頁寫有offer Chi & Eng lit HL and SL and Chi & Eng B HL and SL, 幾多人考那科就找不到。它網頁寫 ...
香港傳統學制NSS所謂三年制, 其實係咁:

中四: 必修4主科, 準備選修科
中五中六: 必修4主科+選修科

中四個年其實未正式開始教高中科目, 只係要求必修4主科 (因不少中學初中沒有通識)
所以 IBDP+DSE 雙學制既學校, 用中四分流唔會影響DSE

IBMYP+DSE, 一樣係可以完成IBMYP先考DSE

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kichinto 發表於 17-12-19 11:09
我都驚大仔轉咗唔適應,返唔到轉頭(因呢幾年傳統學校學位都好緊張)

你屋企附緊個兩間學校:

激活: 其實過去9成小學生都係升番上傳統中學, 應該唔會係你想搵既學校
宏信: IBDP 同 DSE 兩面成績都未如理想........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-27 13:56
香港傳統學制NSS所謂三年制, 其實係咁:

中四: 必修4主科, 準備選修科

你即係話NSS雖然講係3年,但「實際」係2年課程,所以接lB DP無問題,唔知有幾多人同意的的理由。

就算係,最大問題唔係NSS 係兩年定三年,最大問題唔係可唔可以 IB/NSS mix and match,最大問題係好唔好。

在我來說好似係讀醫,頭三年係中醫,尾三年係西醫。

kichinto 發表於 17-12-26 13:44
可否講多少少美制?有哪些學校?如AIS,CAIS或American school Hong Kong 等是否都算美制?出路是到美加升 ...

美制其實都要考公開試如 SAT / ACT and AP,而大部份好的美國的大學都看重 essays。

正如前面一位人兄講,大學其實你只要叻,唔埋你讀乜學校,都會考慮。例如當年科大取錄星之子陳生,考得差都入,一技之長總比張張刀無張利好。

我經常分享學制係選校過程中是比較重要,這不是因為某一學制升大學會易d,或學生醒d。而是不同學制係取錄出生日期是有分別的,例如一般英制是9月開始為大B。年級計算上要重新算過。另一個學制問題是年份,簡單講,英制是3年大學,美制是4年。同一學制對你第日升大學時銜接上會有幫助。最後公開試也是考慮之一。

‹ 上一主題|下一主題