用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問問自閉嬰兒期特徵
go

想問問自閉嬰兒期特徵 [複製鏈接]

我囡囡3個月大, 但發覺抱住佢或者餵奶時唔會望住我, 但瞓喺床仔時佢會同我對視同大笑, 坐bb椅時都有時會, 咁算唔算有interaction? 佢亦會識追住啲玩具鈴聲望,咁算唔算都係interaction嘅一種?我知太細未知住, 但真係好擔心,希望有過來人可解答,謝🙏🏻🙏🏻🙏🏻!
   0    0    0    0

irenewsw 發表於 17-12-15 23:56
我囡囡3個月大, 但發覺抱住佢或者餵奶時唔會望住我, 但瞓喺床仔時佢會同我對視同大笑, 坐bb椅時都有時會,  ...

太細未知住,自閉症有好多係大大下例子1歲 先突然轉變

你囡囡宜家好返了嗎?

BB 16個月喇, so far ok, 有眼神識行識手指指識指令了, 睇返條feed係我以前太緊張....幾個月實在太細, 唔好自己嚇自己呀. 觀察住先啦..

回覆 irenewsw 的帖子

我仔時望時唔望,5個半月又完全唔痴我,好擔心

Jordanm23 發表於 19-2-11 19:27

我仔時望時唔望,5個半月又完全唔痴我,好擔心

其實我阿B都係13個月後先開始痴人,5個半月真係好細,你留意住先啦,12至18個月會比較明顯同睇到多啲...

你BB3個月抱住或餵奶時對視唔好(我仔就係咁),咁大概几個月時開始有改善呢

Jordanm23 發表於 19-2-12 00:21

你BB3個月抱住或餵奶時對視唔好(我仔就係咁),咁大概几個月時開始有改善呢 ...

Exactly 幾時我又唔係幾記得,但當bb大大吓越來越多互動咁你就feel到冇咩嘢,大約8、9個月打後佢會俾到多啲反應你咁囉,一歲至歲半先可以睇到多啲嘅,例如手指指我都驚咗一排,好多人話12個月大多數都識,我阿B 14個月先識,你話我當時驚唔驚吖,只可以話真係急唔嚟囉!
‹ 上一主題|下一主題