用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已讀梗i位,仲可以轉嗎??
go

已讀梗i位,仲可以轉嗎??

小朋友已讀梗i位,但我覺得呢間學校麻麻地,可以轉其他學校既i位嗎???或者轉e位???thx

回覆樓主:

轉i位, 除非搬屋或者你而家讀緊嗰間學校執笠,未見過有其他原因

轉e,評估後進步好多,可不用太密集的訓練

自己搵間主流K,再要醫生轉E位

booooooger 發表於 17-12-15 18:50
小朋友已讀梗i位,但我覺得呢間學校麻麻地,可以轉其他學校既i位嗎???或者轉e位???thx
...

點樣麻麻地法?

回覆樓主:

我仔都讀緊i位K1細B,見佢進步咗,於是膽粗粗帶佢去名幼K1面試做超大B,都有兩間有offer.
平時除了返學,佢星期六也有上言語治療。其實樓主可試下讀主流,加比私人訓練堂。

你揾到答案未?我都想知

Lilianyu500 發表於 17-12-16 10:10
我仔都讀緊i位K1細B,見佢進步咗,於是膽粗粗帶佢去名幼K1面試做超大B,都有兩間有offer.
平時除了返學, ...

想問下小朋友本身有咩問題?面試時表現好好?我而家有上training,希望黎梗年尾k 面試有機

lollylolly 發表於 18-4-11 21:29
想問下小朋友本身有咩問題?面試時表現好好?我而家有上training,希望黎梗年尾k 面試有機
...

我個仔有言語遲緩及no eye contact , 之前在私家醫生評估的時候,說言語遲多過一年,但最近言語治療師,說他大為改善,應該只是遲緩幾個月。 我帶我個仔在外邊上言語治療堂,另外在學校裏的言語治療師就一個月兩至三堂.

lollylolly 發表於 18-4-11 21:29
...

名幼的面試多數是要聽指令及分別顏色。如果做到應該冇問題。

Lilianyu500 發表於 18-4-12 09:04
我個仔有言語遲緩及no eye contact , 之前在私家醫生評估的時候,說言語遲多過一年,但最近言語治療師, ...

Del.....

lollylolly 發表於 18-4-12 10:25
唔該你先,仲想問下你小朋友情緒穩唔穩定?坐得定唔定架?因為我小朋友係言語同情緒麻煩啲
...

其實我嗰個都有少少情緒問題,但面試等候的時候盡量同佢多傾談,分散佢注意力.面試只係大約兩三分鐘完成,所以盡量分散佢注意力,等佢唔好成日周身旭。同佢多啲傾計咁應該ok