用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇高人知道出年油尖旺區band1位,夠唔夠派呢? ...
樓主: vivicicimimi
go

請問有冇高人知道出年油尖旺區band1位,夠唔夠派呢? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-12-18 11:47
咁但係唔係成日話,參考之前既pre-S1嚟決定每間學校有幾多%B1,B2,B3咩?咁就算重新排名,都係同自己同學比 ...
同校排名, 只用嚟分配Pre-S1既配對分

要分Banding,  係全港同全區成績排序計

似乎你又係無睇EDB講點劃分派位組別個Video
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁但係唔係成日話,參考之前既pre-S1嚟決定每間學校有幾多%B1,B2,B3咩?咁就算重新排名,都係同自己同學比 ...
"每間學校有幾多 %B1, B2, B3", 只係一個結果: 因應和同區所有學生排列次序後的結果
呢個結果,只可以"推算"學校下年有幾多各Banding %, 但唔可以用黎做'硬指標",說學校"一定有"若干band 1生.

就算用同一組pre-S1數據,"結果"應該會大同少異, 但每年亦會因個別因素令到每間學校各banding比例會有些微改變 (例如轉區人數)

papa71 發表於 17-12-18 12:04
"每間學校有幾多 %B1, B2, B3", 只係一個結果: 因應和同區所有學生排列次序後的結果
呢個結果,只可以"推算" ...

又舉另一個會影響學校B1組別%既原因:

假設A校本屆同上屆全級學生人數一樣, 全個校網升中人數亦一樣. 而上屆係單數年, 好多人會認為, 今年既A校B1人數, 同上屆係"一樣"

但如果A校有5個學生三次呈分成績係B1/B2之間大起大落, 結果最後累計既Pre-S1配對成績, 不如其它學校成績穩陣既B2A學生, 人地升咗上B1, 呢5位跌咗去B2.

最後, A校本屆會少咗5個B1學生.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-18 12:10
又舉另一個會影響學校B1組別%既原因:

假設A校本屆同上屆全級學生人數一樣, 全個校網升中人數亦一樣. 而上 ...

如果系咁家長都無咩好做
最後系點只系教育署先知

哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 17-12-18 12:25
如果系咁家長都無咩好做
最後系點只系教育署先知
係..... 唯一可做.... 希望協助小朋友成績/排名唔好大上大落, 同力保至少B1B位置..... 起碼唔好做邊緣人

hkpapa852 發表於 17-12-18 12:33
係..... 唯一可做.... 希望協助小朋友成績/排名唔好大上大落, 同力保至少B1B位置..... 起碼唔好做邊緣人

大上大落意思系次次位置唔同?
如果真系邊緣人又點做好?轉區?直接揀信義劉皇發?
哲哲寫真 哲哲私相集

IloveJJ 發表於 17-12-18 13:06
無架!我仲未有隻碟,我剩係上EK喳

我都未有
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 17-12-18 13:11
我都未有

印象中好似係派自行表時跟埋隻DVD同本中学概覽

kkhon 發表於 17-12-18 13:14
印象中好似係派自行表時跟埋隻DVD同本中学概覽

唔知系唔係阿仔無比我、
只有中學概覽
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 17-12-18 13:21
唔知系唔係阿仔無比我、
只有中學概覽
都話咗 EDB 個網站有囉!

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

• 2016/2018年度中學學位分配辦法光碟

第一部分 : 概述 [參加資格 / 自行分配學位 / 統一派位]

第二部分 : 示例 [自行分配學位的配對 / 派位組別的劃分 / 統一派位]

hkpapa852 發表於 17-12-18 13:41
都話咗 EDB 個網站有囉!

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary- ...

又想問下直資收左既b1生系唔係都系比返 大圍去抽?
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 17-12-18 13:44
又想問下直資收左既b1生系唔係都系比返 大圍去抽?
所有學生分完Band之後. 剔除已註冊直資學校既學生名單同自行成功離場既學生, 跟住先抽獎

回覆 hkpapa852 的帖子

thanks
哲哲寫真 哲哲私相集

hkpapa852 發表於 17-12-18 12:33
我哋學校B1率咁低, 差幾名都已經好大上大落喇。

不過佢今年暫時走趨好凌厲.............其實, 係「兵不厭詐」..............

佢舊年下學期無端端學校體育都要考筆試, 咁筆試佢緊係掂啦, 居然體育有90分!因為多咗體育果20分, 平均分多咗1.X分, 名次跳升10名。不過體育唔呈分架, 所以其實對實質呈分名次係無幫助, 但小朋友, 知鬼咩。我一直同佢講, 考唔到級15名內, 就唔好諗迦密喇。咁佢考到, 我緊唔會掃佢興啦。咪恭喜佢有報考既資格囉, 點知佢開心到手舞足蹈。今年開學仲勢如破足..............真係科科都好猛................(除咗數學)。做卷錯字少咗, 小心咗好多, 溫書溫熟咗.............心理戰真係好重要。

小朋友升中, 阿媽都要熟讀孫子兵法。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-18 20:23

這裡的"大表格"之例子是以""人頭""作為描述的重點,若然以""百分比""為描述重點,那麼,就可以看到這區的"""整體情況"""呢!

已知:
 本區學校總數目=2間(總數的一半中學發生轉區事件)
 本區升中總人數=30人
 轉區事件=3人
 結果:
  3人升Banding=2人升至B1+1人升至B2

即:
 要滿足"""3人升Banding=2人升至B1+1人升至B2""",
 必需滿足以下條件::
  1。轉區事件的3人需要係最上層的Band1組別學生
  2。轉區人數必需達至本區總人數的10%
    (3人 ÷ 30人)x100%=10%
  3。亦即是事件發生於本區學校總數目的50%之中學內,
    發生於每間學校皆有20%的學生同時選擇轉區意向。
    (1間 ÷  2間)x100%=50%
    (3人 ÷ 15人)x100%=20%

個人比較傾向以下的計算方法:
我校屬"九龍城區"

參考資料::九龍城 2018 年升中人數約 5215 人
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3577761&pid=45802828

已知:
 九龍城區升中總人數=5215人
 九龍城區小學總數 ≈ 50間

估計:
 九龍城區小學每間平均1至2人選擇轉區事件
 (jm們何自行設定每所小學的轉區人數)
 故,我會設定為(1.5人/每小學)

所以:
 (1.5人x50間)÷ 5215人x100%=1.438%

換言之:
 响九龍城區只有1.438%的力度發生轉出本區事件呢!
 百分比之細,可能只反映到轉區事件的影響對少數"邊緣人"
 產生變化,若然邊緣人有了兩手準備,那有可能發生的事,
 亦變得未必察覺得到呢!站得比較高位置的非邊緣人的學生,
 更不用擔心轉區事件會否帶來""大地震"",因為力度實在細呢!
 我估,學校的可信度或許依然在呢!估錯現象未必是想像中大呢!

IloveJJ 發表於 17-12-19 10:39
雖然不太明白,但我見babywoman
話佢學校有3x人轉區喎!咁係一個好大既數目,所以我先想知會有咩影響?
...
其實太多不可估計同控制既因素, 家長可以做, 努力協助小朋友維持係B1 (非邊緣人)水平, 同埋3次呈分排名要穩定 (相差盡可能在5%內)

咁呢堆不可控因素對自己既影響就會極低.

回覆 IloveJJ 的帖子

所以,你之前才說我選校點解那麼奇怪? 如果邊緣人,真是要兩手準備了。特別我地後年升中出生人數多左。

‹ 上一主題|下一主題