用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH 倒數, 入來邊等邊分享!
go

SKH 倒數, 入來邊等邊分享!   [複製鏈接]

可能係全港最遲揭曉的神(秘)學校! 大家應該手中已有些offers吧?最終還是心儀聖公會定可有可無呢?
   8    0    0    0

已有些offers包括Vic 但仍會苦等SKH,覺得有希望,尤其in完之後更加喜歡這校!其他未揭曉的,其實真的是可有可無! 若有SKH offer便會放棄vic

回覆樓主

不是1月才有結果嗎?

係,所以有排等呀!你有其他offers嗎?

我女in所有學校都唔合作.....所以0 offer.....唯獨in SKH先肯乖乖合作.......偏偏呢間競爭何其激烈...合作都未必收.........點搞?!...

回覆 Hibou 的帖子

I’m in the same situation! Got Victoria offer....but thinking it is a bit early to decide whether to go for local or international path and afraid English may be quite weak at skh....

hil_hy_c211 發表於 17-12-15 16:57
我女in所有學校都唔合作.....所以0 offer.....唯獨in SKH先肯乖乖合作.......偏偏呢間競爭何其激烈...合作 ...

我同你一樣情況,唉,有位都收曬聖公會系舊生家長,同宗教同sibling先... 唔知過往會否提早出信呢?

回覆 sala222 的帖子

如無意外,應該會準時收到,平常心吧!

回覆樓主

大家一齊等到8/1開彩啦

最遲應該係SPK

Hibou 發表於 17-12-15 12:47
已有些offers包括Vic 但仍會苦等SKH,覺得有希望,尤其in完之後更加喜歡這校!其他未揭曉的,其實真的是可有可 ...

我個仔上年都係有海峰維記offer等聖公會offer最後聖公會收左上午班,結果選擇左後者個決定冇揀錯SKH是一間非常好的幼稚園。

wai7972004 發表於 17-12-18 19:20
我個仔上年都係有海峰維記offer等聖公會offer最後聖公會收左上午班,結果選擇左後者個決定冇揀錯SKH是一間 ...
想請問你感覺SKH在英語和普通話教學方面,會唔會略微偏弱?尤其與維記相比

noody 發表於 17-12-18 23:22
想請問你感覺SKH在英語和普通話教學方面,會唔會略微偏弱?尤其與維記相比 ...

要咁比係無得比,因為vic有NET+普通話老師駐房,都唔係嗰回事

聖公會是母語為主

看看你追求什麼?

edniebridge 發表於 17-12-19 09:22
要咁比係無得比,因為vic有NET+普通話老師駐房,都唔係嗰回事

聖公會是母語為主
因為見到聖公會的介紹都提到注重兩文三語教學,所以想問問用家語境如何。維記語境好已被公認,聖公會從面試時感受到了老師的親切與考題設計的心思,讓人喜愛這間學校的教學方式。只是對語境不太確定,即便不如維記,大約是何水平?是否同傳統學校一樣,只是把英語和普通話當成每星期教學中的幾個小時課程?還是在日常課堂時間鼓勵小朋友用該種語言交流?

noody 發表於 17-12-19 09:35
因為見到聖公會的介紹都提到注重兩文三語教學,所以想問問用家語境如何。維記語境好已被公認,聖公會從面試 ...

聖公會都有NET同普通話老師,專科專教,但無可能好似vic咁每一班兩個,而係一級各一。咁講會唔會明白多些?

回覆樓主

原來都唔少手揸Vic offer等SKH! 大家可唔可以講下原因?感覺兩間係唔同路線嘅學校,入vic唔係target on VSA??

edniebridge 發表於 17-12-19 09:37
聖公會都有NET同普通話老師,專科專教,但無可能好似vic咁每一班兩個,而係一級各一。咁講會唔會明白多些 ...
多謝解答。是否知道每週英語和普通話課時大約是多少呢?

回覆樓主:

未算最遲,培正未出,spk都仲未in

hil_hy_c211 發表於 17-12-15 16:57
我女in所有學校都唔合作.....所以0 offer.....唯獨in SKH先肯乖乖合作.......偏偏呢間競爭何其激烈...合作 ...

Me too, 希望有offer

回覆樓主

請問1月8日是寄出信嗎?
‹ 上一主題|下一主題