用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問屯門官中banding?
go

請問屯門官中banding? [複製鏈接]

朋友仔讀屯官小,今年小六,兩次呈分名次1x,老師在家長會講官中是bsnd1,朋友仔吾想自行揀官中,請問可以有咩其他學校試自行?

elbar    發表於 17-12-15 13:50
   0    0    0    1

醒目開學勳章

南屯官、田家炳、馬可賓、譚伯羽

EX-ALICE 發表於 17-12-16 12:02
南屯官、田家炳、馬可賓、譚伯羽
老師只講係B1組別,其實官小呢個排名是否屬b1尾或邊緣人?因朋友不太清楚,多謝。

ccj2008 發表於 17-12-16 13:23
老師只講係B1組別,其實官小呢個排名是否屬b1尾或邊緣人?因朋友不太清楚,多謝。 ...
屯官是1C

至於你朋友個仔, 屬於b1咩位置, 要問返班主任才肯定, 不過一般全級考1X, 都係B1頭吧...
可以有條件揀4大, 最緊要係問左班主任, 肯定左個BANDING 先

屯門官立小學B1比率未必好高,所以都係向班主任確定係BANDING好啲。我估有可能係B1B至B1C。

ccj2008 發表於 17-12-15 12:09
朋友仔讀屯官小,今年小六,兩次呈分名次1x,老師在家長會講官中是bsnd1,朋友仔吾想自行揀官中,請問可以 ...
屯門兩間官立中學, 一定都未有B1水平囉.....

屯門官立過去4年DSE成績同入U率:

畢業年度

3322率

升讀Local degree比例

主科5+率

2012 -  2013

65.93%

36.81%

~15%/~16%/~24%/~19%

2013 -  2014

~30%

0%/~3%/~12%/~5%

2014 -  2015

63.01%

26.59%

~5%/~4%/23.7%/~3%

2015 -  2016

52.52%

32.00%

~2%/~4%/~18%/~2%

南屯門官立過去5年DSE成績同入U率:

畢業年度

3322率

升讀Local degree比例

主科4+率

2012 -  2013

65.00%

29.95%

37.6%/36.5%/50%/35.4%

2013 -  2014

60.00%

29.57%

35.7%/~30%/52.4%/~32%

2014 -  2015

~60%

33.77%

~35%/~33%/56.5%/45.5%

2015 -  2016

60.00%

25.17%

~25%/~27%/~46%/~32%

2016 -  2017

55.70%

<=45.12%

~35%/~28%/~48%/~34%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝數據王和王家爸爸資料,意見。家長會班主任只講屬b1組別,班主住当聯繫中學是b1中學,上年官小升中50%派三間聯繫中學,50%派其他,4大只有1個百周,其餘冇派,派b1仲有馬可賓和譚百羽,無講人數,所以朋友驚囝囝是邊緣人,全級105人,請教兩位前輩肯定b1嗎?

ccj2008 發表於 17-12-19 15:34
回覆 王家爸爸 的帖子

多謝數據王和王家爸爸資料,意見。家長會班主任只講屬b1組別,班主住当聯繫中學是b1 ...
相信因為學校推介, 過往不少B1生都入咗兩間官中......

要睇吓前人入到馬可賓, 譚伯羽, 同鄉中係咩名次會安全D.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ccj2008 發表於 17-12-19 15:34
回覆 王家爸爸 的帖子

多謝數據王和王家爸爸資料,意見。家長會班主任只講屬b1組別,班主住当聯繫中學是b1 ...

不過如果你朋友個小朋友兩次呈分都係1X名內, 以屯官小水平, 應該無乜可能連20% B1學生都無, 所以應該9成都都係B1學生, 只係唔知係B1B定B1C.

回覆 hkpapa852 的帖子

明白,因為吾知屯官小在屯門區的水平,經你解釋,放心好多,多謝。

回覆 ccj2008 的帖子

請問4大指邊幾間,除咗4大還有邊幾間比較好, 我小朋友今年小五,間中都有其它家長講,但我完全冇頭緒

wahhwahh 發表於 17-12-21 15:12
回覆 ccj2008 的帖子

請問4大指邊幾間,除咗4大還有邊幾間比較好, 我小朋友今年小五,間中都有其它家長講,但 ...
梁銶琚、陳瑞芝、李兆忠、董玉娣。

四大以外,譚伯羽都唔差。

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸

回覆 王家爸爸 的帖子

請問譚伯羽屬b1中還是尾?

ccj2008 發表於 17-12-21 16:33
回覆 王家爸爸 的帖子

請問譚伯羽屬b1中還是尾?
大約係B1B。

屯門區, 可以當係B1中學既, 其實只有呢幾間

B1頭: 百周年李兆忠, 董玉娣中學, 陳瑞芝中學, 順德聯誼總會梁銶琚
B1中: 順德聯誼總會譚伯羽
B1尾: 仁愛堂田家炳中學, 馬可賓紀念中學

hkpapa852 發表於 17-12-21 17:01
屯門區, 可以當係B1中學既, 其實只有呢幾間

B1頭: 百周年李兆忠, 董玉娣中學, 陳瑞芝中學, 順德聯誼總會梁 ...
以DSE成績計算,應該大概係咁。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-12-21 15:22
四大以外,譚伯羽都唔差。

請問依五間中那間數學物理比較出色?
‹ 上一主題|下一主題