用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開定post,報結果~
樓主: fixedstar99
go

開定post,報結果~   [複製鏈接]

sala222 發表於 17-12-18 17:40
其實你有冇開過盒泥膠?好似鬼口水,完全玩唔到。宣幼已經出通告道歉,因為送出過期泥膠...
...

我個盒又ok喎、正常泥膠咁

ayll10 發表於 17-12-18 15:36
同人講嘢用眼望住人係好基本嘅禮貌,冇無限放大,不過好驚訝咁基本嘅嘢間學校同老師都唔識,點去敎人?想像 ...
完全同意,講緊係最既基本尊重,我個仔見到一半轉頭同我講,佢舉咗幾次手,個老師無回應過佢無望過佢,我想請問咁我應該點回應個仔?唔理人應該?唔回應睇你唔到無問題?講緊係咁小既身教個老師都做唔到,番學時家長唔係到我會預期老師會有好好身教? 但當然會有人覺得無問題好小事,啲小朋友都未必識,但我唔會咁睇小我個小朋友,大家互相尊重係用時間換番黎既教育,我唔想評論人地點教小朋友,但做得老師就一定要有基本既身斆同言教,否則外面大把工唔好害小朋友

sala222 發表於 17-12-18 17:40
其實你有冇開過盒泥膠?好似鬼口水,完全玩唔到。宣幼已經出通告道歉,因為送出過期泥膠...
...

我有打開盒泥膠,我嗰盒正常,同一般買嘅泥膠一樣咁。

見你咁講,我剛剛上宣幼網頁睇,佢最新消息咁寫:
本校於9/11/2017新生面試送贈之泥膠,經有關公司證實產品絕對安全,只是質料較重黏性,如令家長疑慮,謹此致歉!

islychiang 發表於 17-12-18 17:54
完全同意,講緊係最既基本尊重,我個仔見到一半轉頭同我講,佢舉咗幾次手,個老師無回應過佢無望過佢,我想請問 ...

我唔敢講in你位小朋友嘅老師係岩定唔岩,當然佢可以做得更好。我明白自己小朋友被冷落對待會唔開心,我亦曾經有呢種感受。但作為父母,喺孩子成長嘅階段會不斷出現類似嘅情況,例如小朋友好想同某同學玩,但嗰位同學可能唔鍾意同自己小朋友玩咁,如果父母都睇唔開,又點教小朋友睇開d呢?其實換個角度可以教小朋友體諒其他人,例如同小朋友講老師兼顧唔到所以無回應佢,但媽媽見到你好努力回答,你做得好好又有耐性,媽媽欣賞你!

利申:我小朋友in宣幼時係坐側邊位,位老師對每位小朋友都好平均,兼顧得到。無offer,只有waiting,無意求位。純粹講出自己感受,無意點起火頭。

bean7714 發表於 17-12-18 18:33

我有打開盒泥膠,我嗰盒正常,同一般買嘅泥膠一樣咁。

原本係有人詢問泥膠公司,泥膠公司出信比幼稚園,幼稚園回覆之後,學校再出通告。

bean7714 發表於 17-12-18 19:02
我唔敢講in你位小朋友嘅老師係岩定唔岩,當然佢可以做得更好。我明白自己小朋友被冷落對待會唔開心,我亦 ...
我諗你有啲誤會,我絕對唔介意冷落甚至唔種意我個仔(我見sc時,小組個老師直頭上曬面唔種意我個仔因為佢唔合作,我完全冇所謂)但今次宣道係我見咁多間幼稚園我直情覺得佢過份,見我個老師係無理過我個枱兩個小朋友(包括我),我並唔係最慘個個,同枱個細b,老師我只能形容為無禮貌無愛心,求其(對佢唔上眼個啲),我全程經驗為(包括同枱對面細b),老師用3分鐘俾兩個佢最種意既小朋友拼圖案,拼到ok先收,我個佢攞個黎我個用10秒拼完佢呆一呆無講野收走,細b完全跟唔到佢俾咗細b,細b攞住想試,15秒,個老師搶番個拼圖收走,細b呆咗望住個老師,當然個老師無理繼續,跟住舉手答問題,3個小朋友舉手,舉5次,個老師一次都無望過過黎,細b當然只係座,最後講故事(亦係我真係好火個part),個老師攞咗10本故事書,佢先自己選咗4本好多圖笑住同佢面前兩個講,你地講故事俾媽媽聽,好好睇。。。跟住丟咗兩本一大部份都係字既5官圖書俾我地同細b,我個翻咗兩下就還書俾老師,老師望到丟番過黎話,睇啦!跟住攞玩具,我個舉手3次老師都重係問緊佢眼前2個選邊種,後來我個見無人理佢,佢自己攞,我唔俾,老師先肯望過黎俾佢攞,佢攞完講謝謝但老師對眼一早飄番佢最愛兩個到,話我個無講謝謝無禮貌,如果佢唔係老師我唔想係個仔面前鬧老師,我鬧爆咗佢好耐!  唔好意思,長咗,但成個月既今日一講重係好嬲!

回覆樓主:

學校已作出交待,你一而再用你好以為好詳盡的文字紀錄自己所有主觀的觀點的方法只會令人覺得愈來愈不同情你,此事不如告一段落,去迎接小朋友新學年的開始。

正如上面師兄姐所講,小朋友成長會面對更多家長認為是不平的事,而小朋友也只會模仿父母處理問題的方式,既然你有你認為更好的學校已收了你小朋友,而學校也對泥膠的事作出跟進,反而令我欣賞學校的正面回應,而不是你的喧鬧,這段時間各家長已因派位結果有開心煩惱同不開心煩惱,大家多點正能量去陪伴小朋友成長吧!

馬高文 發表於 17-12-18 22:30
學校已作出交待,你一而再用你好以為好詳盡的文字紀錄自己所有主觀的觀點的方法只會令人覺得愈來愈不同情你 ...

請問你是否回錯對象??

sala222 發表於 17-12-18 20:33
原本係有人詢問泥膠公司,泥膠公司出信比幼稚園,幼稚園回覆之後,學校再出通告。

原來有咁嘅事,你唔講都唔知,多謝你嘅資訊!

講清楚一點,我個仔日日係屋企玩泥膠而佢份禮物係車,所以我都唔知有泥膠事件,反而身為家長我希望講明白俾其他家長知道我遇到既情況,了解多啲間學校對大家都好啲(當然我係宣道既post見啲家長護校護到好唔客氣),同情唔知要黎做咩而且我已經有幾個offer係有人問所以重提舊事

islychiang 發表於 17-12-18 21:04
我諗你有啲誤會,我絕對唔介意冷落甚至唔種意我個仔(我見sc時,小組個老師直頭上曬面唔種意我個仔因為佢唔 ...

我都好同意你講法,我小朋友都是細B,個老師唔多望我女,我都知道無乜希望。
我會覺得係咁㗎啦⋯⋯細B嘛!咪唔收羅!

Cry_cry 發表於 17-12-18 23:39
我都好同意你講法,我小朋友都是細B,個老師唔多望我女,我都知道無乜希望。
我會覺得係咁㗎啦⋯⋯細B嘛! ...

還有呢⋯⋯這是討論區,個個都有發言權。不平則嗚,我估教育會這樣教下一代的嗎?

islychiang 發表於 17-12-18 23:13
講清楚一點,我個仔日日係屋企玩泥膠而佢份禮物係車,所以我都唔知有泥膠事件,反而身為家長我希望講明白俾 ...
Can’t agree more! 都唔係得一個家長發現當日有些老師有問題啦,我不擔心小朋友被冷落,因為呢個係好機會俾我話俾佢知冇禮貌係唔應該,只係覺得啲老師咁做好可笑,想倒米?已經出名淺又唔係名校,不過早發現好過入咗去先知道。haha!

islychiang 發表於 17-12-18 21:04
我諗你有啲誤會,我絕對唔介意冷落甚至唔種意我個仔(我見sc時,小組個老師直頭上曬面唔種意我個仔因為佢唔 ...

我都係,見住個老師㨂書。我女個本書是賣淨庶的。我都講返起好down羅!山長水遠去interview 點知好心痛個女俾人咁整蠱!$40報名費都真的白費曬。

回覆樓主

面試當日我都有覺得老師兼顧唔到4位小朋友,但interview嗰位老師好友善。每間學校一樣有d老師nice d,有d冇咁nice,撞手神,有見過比呢間更差嘅老師同校長(名幼)。每間學校要考嘅都唔同,報嘅人多,得有限時間,坦白講老師,家長同bb都辛苦,我自己得出黎嘅體會就係要學識體諒,咁諗應該會開心d。

當日我女答到大部分問題,但都有感覺老師忽略佢,因為老師好有心機去照顧其他答唔到嘅小朋友,做家長始終擔心小朋友被忽略,特別係面試。每間學校收生標準唔同,唔知用咩準則(答晒一定收?家長應唔應該提小朋友?洗唔洗拍凳?等等都係無從奚考),所以都係安慰自己考幼稚園講運氣同緣分多。

純分享。

newmama2015 發表於 17-12-19 00:05
面試當日我都有覺得老師兼顧唔到4位小朋友,但interview嗰位老師好友善。每間學校一樣有d老師nice d,有d冇 ...
我同意你既觀點,我自己見咗10間,9成都係啲有名有姓既學校,sc同培正,超多人直頭物流管理多過似interview,不過學校老師都辛苦,一次過要接待咁多人,培正我最後無in因為已經有好過佢既offer而係攞表格時我都同佢地office argue幾句,因為佢真係好sop,咁只係證明大家唔夾,咁早知好過遲;啟思附小,我係全日最後一個in,睇到個老師都累都好辛苦(雖然我都等得好辛苦),問題有啲古怪但我appreciate老師既敬業,重有好多間唔同事件,但真係比較到老師愛心同專業level去到邊,我個仔in到第3間已經好熟玩法,所以佢去到係睇下老師咩人先決定佢做唔做曬啲tasks。所以係反轉我個仔會引到啲老師俾反應佢我做阿媽再觀察啲老師。或者家長覺得無可能,但其實只要個b夠成熟係做到既,我個仔係in既時候做過好多額外野包括企上枱椅,座係枱底座係地下,玩曬野,完全唔埋我講咩,跟住佢睇老師會點做,有兩間名幼老師,一見到咁,一個只係講咗1句,我個覺得佢好厲害即刻做曬啲tasks,另一個就話同我個玩變魔術,我個仔做魔術師講圖咭上面係咩變番啲圖咭出黎(佢先俾我個睇一次5張,我個仔背曬佢佢做番魔術師每張圖背番出黎),呢啲老師我真係覺得好堅,相反宣道,我個無玩野,做番正常但我地就係過程覺得極之唔尊重(係我同佢都覺),所以分享出黎,我都講過我有朋友都有in,佢個邊係3個一枱,好正常都好平均,的確每間學校有好同唔好既老師,但呢間我少見咁多負評,我亦唔知係咪只係同一老師,但我對呢間學校就有非常差既經驗

回覆樓主:

我們只收到SMS,無email, 請問內容有無特別資料要知或回覆?

bonnieleong 發表於 18-1-4 02:14
我們只收到SMS,無email, 請問內容有無特別資料要知或回覆?

如果有offer, 會寄offer letter 俾你架

回覆樓主:

我是waiting sms, 但信訊話會再補發email, 但現在無收到,有無人係waiting, 可以話我知email內容?

會唔會去了JUNK MAIL?
EMAIL內容:
感謝台端對本校的支持, 惟因學額有限, 而本校的收生程序仍在進行中, 故貴子弟將暫安排於輪侯名單之列。如有學額, 本校將另行通知。
‹ 上一主題|下一主題