用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語障!自己training可以嗎?
go

[聽/語障] 語障!自己training可以嗎?

今日政府cac嘅言語治療師評小兒為中度語言障礙!下月6歲了!可能錯過了訓練嘅黃金時間!但都希望搵一啲training比佢!上網睇差不多400-800一堂,我覺得好貴!真係負擔唔到!如果我自己幫佢,我應該點幫?除了講故事問題!還有咩可以做?

ST係好專業的,會睇小朋友有咩問題,再針對訓練,一般家長真係唔會識。中度,你最好去上吧。我仔上左幾年,獲益良多。

legolas625 發表於 17-12-15 09:41
ST係好專業的,會睇小朋友有咩問題,再針對訓練,一般家長真係唔會識。中度,你最好去上吧。我仔上左幾年, ...

請問你仔喺邊到上堂?

協康

有的機構會資助低收入家庭,你搵下,小朋友講野唔好會影響好多野,上小學可能俾人蝦,你努力~

回覆樓主:

上st不止說故事,有理解、連接詞、邏輯……
看看step邁步、努力試……
自己學技巧再教'

回覆樓主:

我知道有間機構雖然只有老師和社工,但收費較低,專教基層家庭,低收入或綜援家庭再有優惠,有需要可介紹給你

Pakpak_mama 發表於 17-12-19 13:27
我知道有間機構雖然只有老師和社工,但收費較低,專教基層家庭,低收入或綜援家庭再有優惠,有需要可介紹給 ...

pm me pls!

tomato100hk 發表於 17-12-26 05:00
pm me pls!

pm左你了

There are many techniques used by the Speech Therapist which you don't know how to conduct.

When you read a story book, focus and ask for the following items (5W1H). It is one of the techniques how the ST will conduct.

* What
* When
* Where
* Who
* Why
* How

tomato100hk 發表於 17-12-15 00:24
今日政府cac嘅言語治療師評小兒為中度語言障礙!下月6歲了!可能錯過了訓練嘅黃金時間!但都希望搵一啲trainin ...
需要知道係嘜野語言障礙,如果係發音問題,例如「綠豆」講成「落狗」,「去游水」講成「去游隊」,呢啲其實唔係大問題,自己訓練就得。

如果係口吃,就需要睇返原因,係遺傳定非遺傳,係心理定係生理,然後對症下藥。

wwmden 發表於 18-1-19 12:49
回覆 王家爸爸 的帖子

如果評估結果係中度語言障礙,有ST上堂/俾家居訓練建議,會比家長都唔知做咩好然後 ...
如果係男仔語言發展一般都比較慢,除非真係覺得好大問題,否則其實家長可以自己訓練。不過需要知道唔同問題需要唔同解決方法。即使係同一問題,亦都需要因應唔同情況而有唔同方法,以專注力不足為例,第一種情況係「選擇性專注力不足」,老師投訴玩遊戲專注力高,上堂遊魂,但係問佢問題又答到。其實呢種未必係問題,可能係小朋友領悟力強,可以一邊聽老師講,一邊諗其他野。如果係第二種,連玩都專注力低,咁就唔好淨係靠自己,需要睇醫生。

王家爸爸 發表於 18-1-19 16:22
如果係男仔語言發展一般都比較慢,除非真係覺得好大問題,否則其實家長可以自己訓練。不過需要知道唔同問題 ...

不是發音及痴脷根!係未能理解他人說話意思,及組織差!所以令佢說話都一舊舊,表達差!就好似,如果你不在場睇住事件發生經過,由佢講,你根本唔明佢意思!

tomato100hk 發表於 18-1-22 00:56
不是發音及痴脷根!係未能理解他人說話意思,及組織差!所以令佢說話都一舊舊,表達差!就好似,如果你不在場 ...
係大腦結構既角度睇,小朋友既語文組織能力係需要左右兩邊腦同時用。所以如果小朋友右腦比左腦發達,變成形象思維、創新能力等比較好,而語言和抽象思維能力比較差。
但係如果問題係兩邊腦既溝通,因為係大腦生理結構問題,基本上比較難醫。
我建議你都係同健康院講,睇佢哋可唔可以轉介你去睇醫生、做評估。