用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維 ...
樓主: Andrewchan918
go

其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維記學生請   [複製鏈接]

devotedpapa 發表於 17-12-17 05:52
無可否認,York是集團式和生意觀念重的,但並不代表他們的教學方法唔好。校長很清楚學生考到好學校是她們 ...
York同LH都是以結果導向型而設計課程,白d講係為考小一而設,課程中加入interview班,好多家長like,結果也不錯。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Andrewchan918 發表於 17-12-14 23:52
其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH n維記學生請教

本身已經嚴格篩選過學生的學校當然比較多機會入名校,只是雞先蛋先的問題。不過我始終覺得家長的培養最重要,其實只有好的學生,學校反而是其次。

maomaofafa 發表於 17-12-18 11:52
本身已經嚴格篩選過學生的學校當然比較多機會入名校,只是雞先蛋先的問題。不過我始終覺得家長的培養最重 ...

資質最好5%的小朋友,無論係乜幼稚園學習,表現都不會太大分別,只要家長肯用心培養,考小一,一樣可以很好。但大部分資質中庸的小朋友,係唔同環境下學習,結果會有較大分別,如果他們在有系統、有質素的幼稚園學習,再加上家長配合,會比同樣資質的小朋友在質素一般幼稚園的,表現和學習能力會有很大進步。

YuTungMaMa    發表於 17-12-18 13:37

assado 發表於 17-12-15 04:27
事實, 私幼語文環境好, 另家長亦悉心栽培, 所以能考入直/私都多。

同意。最大分別在語境

回覆樓主

唔好將幼稚園太神化,我識有維記學生幾間first in都過唔到

simoncwl 發表於 17-12-18 09:31
無手機都有電腦,電視,手提遊戲機,我的第一部手提遊戲機Gameboy係自己儲錢買的,分別係我識得在適當時候 ...

我同我個仔自制能力都很好,個仔亦有用 iPad 睇音樂演奏及 Khan Academy,但不是每個人天生都自律。我看到很多家長用 iPhone iPad 做電子奶咀,小朋友從小就習慣 spoon feeding,又點會培養到 active learning?

serinac 發表於 17-12-18 13:02
資質最好5%的小朋友,無論係乜幼稚園學習,表現都不會太大分別,只要家長肯用心培養,考小一,一樣可以很 ...

有系統有質素的學習當然是好的,不過感覺有些學校被神化了

RunningPig 發表於 17-12-18 21:18
我同我個仔自制能力都很好,個仔亦有用 iPad 睇音樂演奏及 Khan Academy,但不是每個人天生都自律。我看到 ...

沒自制能力,你管得一時,管不到一世,一定要父母一起做才有效。教育就是教孩子怎樣自理和自學,直昇機式教育和家長嚴厲管制去到中學就會失效,尤其是男孩子。個人認為培養孩子獨立思考和有自學能力上才是上策。

sweetbride119 發表於 17-12-18 23:27
仔仔現在26個月,24個月就開始睇半小時youtube了,之前18個月時我們比他睇迪士尼美語世界DVD,睇ABC 歌,他 ...

學呢d野,其實冇需要YouTube 教。我情願佢學得慢,也不用YouTube .

什麼時候要用YouTube ? 例如看動物片,介紹不同類型舞蹈的YouTube 之類。

BCoLick 發表於 17-12-18 16:32
唔好將幼稚園太神化,我識有維記學生幾間first in

呢類post,其實無咩邏輯,因為:
1)識得幾個維記無first in,代表咩嘢?維記幾個campus加埋起碼有六七百人,「幾個人」即幾多%?
2)其他幼稚園,係咪更大比例無second in?
3)今年寶山有30幾人入咗SPCC,但如果你識嘅係無offer的50個人,你的結論可唔可以話「我識嘅幾個寶山人都過唔到first in/ 無offer!」?

講呢d說話之前,可唔可以諗下自己係有道理,定係偏見?

yianleen 發表於 17-12-19 00:28
好有趣,唔知點解BK嘅家長,好似特別同維記嘅學生有仇咁。尤其是當去完幼稚園版,個個都好恨入維記、再去 ...

Vic的升小成績很透明,用家也讚好不絕,我自己幾鍾意架。我覺得睇用家的分享比較實際。

以前去維記上過學前遊戲班, 雖然極難排, 但坦白講無咩野學, 家長傾計, 老師同小朋友只係玩一陣

係維記時, 家長言談間得知考傳統小學成績好一般, 我目標係傳統名校, 所以我無要度個位.

如目標係活動教學/國際學校, 維記係OK

brrbaby2007 發表於 17-12-18 09:44
York同LH都是以結果導向型而設計課程,白d講係為考小一而設,課程中加入interview班,好多家長like,結果也 ...
我覺得是為小二而設

maomaofafa 發表於 17-12-18 11:52
本身已經嚴格篩選過學生的學校當然比較多機會入名校,只是雞先蛋先的問題。不過我始終覺得家長的培養最重 ...

完全同意是雞與雞蛋問題。有些家長只睇升小結果,無考慮家長發小孩課餘的努力,將所有功勞歸於幼稚園,神化了幼稚園。

yianleen 發表於 17-12-19 00:28
好有趣,唔知點解BK嘅家長,好似特別同維記嘅學生有仇咁。尤其是當去完幼稚園版,個個都好恨入維記、再去 ...
人地都是話唔好神化之ma,身邊做ibank 的朋友又真的好多都選vic,但又如何,其實ek有幾位資深會員,之前有share 過vic的好處,至於業績,正如另一網友提過,vic 升小很透明,家長上佢website compare 下自行定奪。
當年都有認真考慮過vic,又share 下後感:
一部份net 是abc, bbc,我本人冇問題
form 要填父母小學,有dd反感
當年ham接local 小學不是太好,但看近年ek 分享,vic 課程上這方面有加強

我諗小一左右, 未去到小二掛

其實, 課程深淺真係睇人, 我小朋友上課因為太悶, 所以周圍望(因為咁被學校留意, 唔係因為搞人)

數學:教得好好, 有心算(我從來無理過佢, 無補習, 考小一應付自如)
中文:K1前唔肯睇中文書, K1上學後有改善, 起碼肯睇書(呢個係我入此校其中目的)
英文:一般(不過, 我唔會諗一間學校有齊我所需要既野)
紀律:夠嚴/認真, 似小學
做功課:要求字體端正

不過, 確實好多人幼稚園已經要補習(仲要係補齊中英數普), 所以, 都係找小朋友最適合的學校.

MrBeast 發表於 17-12-19 08:59
我覺得是為小二而設

我唔係講學術深淺,而係課程編排及內容係為in小一而設。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

mimi222shi 發表於 17-12-19 10:00
我諗小一左右, 未去到小二掛

其實, 課程深淺真係睇人, 我小朋友上課因為太悶, 所以周圍望(因為咁被學校留 ...

是KV嗎?
‹ 上一主題|下一主題