用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維 ...
樓主: Andrewchan918
go

其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維記學生請  

pizzafat 發表於 17-12-15 19:28
想冒眛請教,我仔考唔到名幼,成日都聽家長栽培最緊要,但具體其實應點栽培小朋友?可以分享嗎?

PS 我係 ...

你咪有york offer囉!點會全軍覆沒呢!

Forgetmenot999 發表於 17-12-15 21:42
你咪有york offer囉!點會全軍覆沒呢!

係呀,但你都知啦,York 好似係人都收咁,算係無選擇之中既選擇

只係而家想專心檢討一下自己教育方向有咩問題,黎緊又應該點做呢!

回覆 pizzafat 的帖子

唔使太擔心,忠於自己,相信自己之。前都有人講 lh,sc,kv 之後就係york n cannan
York 嘅小朋友競爭力都好強,
做父母最主要教好品德,幫小朋友增廣見聞,發掘同發揮小朋友長處。

其實維記同其他名幼有少少分別,佢地本身有間IB成績幾好嘅VSA維小,成績仲好過CKY,所以大家都爭崩頭。另外,都有唔少人考直私,今年聽到唔少人考到赤柱St Stephen, 救恩,德望,港同,St Paul Co-ed都有,至於神校男女拔就仲未知。

不過,聽聞唔少維記學生考到幾個offer,所以成日放位。

gv2009 發表於 17-12-15 23:38
回覆 pizzafat 的帖子

唔使太擔心,忠於自己,相信自己之。前都有人講 lh,sc,kv 之後就係york n cannan

多謝你鼓勵,好似雪中送炭咁!有時都好爭扎究竟上多幾個興趣班好,還是多帶孩子走走增廣見聞好,始終週末時間很有限

回覆樓主:

有3個朋友讀st cat 暫時未有offer

醒目開學勳章 貢獻勳章

想冒眛請教,我仔考唔到名幼,成日都聽家長栽培最緊要,但具體其實應點栽培小朋友?可以分享嗎?

PS 我係 ...

我覺得差唔多,再多就係搵專長
恐龍家

貝珠 發表於 17-12-15 21:02
有,都唔少。救世軍入到陳守仁,學卷邨校入到kts.

村幼入到TSL, KTS, 背後家長一定用心去栽培小朋友。就算入到名私幼, 吾等同一定考入名小, 全軍覆沒大有人在。

神化完小學,啲家長又想神化埋幼稚園,遲啲可能連邊間醫院出世都要神化埋。

littlefaith 發表於 17-12-16 09:09
神化完小學,啲家長又想神化埋幼稚園,遲啲可能連邊間醫院出世都要神化埋。 ...

同感。我這2日看EK, 成日以為自己睇緊廣告。講講吓變左幼稚園比拼

奉勸家長們自己做吓資料搜集,CKY 2017 年avg. score 係37. vsa 36.4
如想知道幼稚園生考入邊間小學,去網站睇吓。記得要out 走官津小學!

名幼並不寫包單可以考入直私,主要視乎小朋友面試時自己肯不肯表現自己,但名幼針對性三年培訓,對考直私的確大有幫助

Hibou 發表於 17-12-15 13:53
回覆 mimi222shi 的帖子

甘即係邨校小朋友,有幾smart都未必夠fight啦?真係好想知有冇成功邨校例子? ...

村幼都有成功例子,其實要睇家長點培養,我仔係村幼但佢學校每年都有一兩個考到陳守仁,扣門地區名津也不小,而我仔今年考直私小幸運地都有3個offer!
所以不能全靠學校,家長付出好重要,當然私幼考到比例較多,因為課程較深而學術較強!

PS 我係 ...

我嗰個冇讀呢幾間,現讀名直私。其實最重要的係中英文,有禮貌,專注力。好多父母都知,但持之以恆的不多。譬如,有幾多父母真的緊持不給小孩玩手機睇 YouTube? 他們一放棄這些最基本的,小孩上幾多班都冇用。

Andrewchan918 發表於 17-12-15 00:20
回覆 ddtt347 的帖子

今年競爭真係好大!我仲糾結在龍幼或名幼中

same

waymon 發表於 17-12-16 08:45
有3個朋友讀st cat 暫時未有offer

八卦問下小朋友是否較慢熱?因聽好多名幼無offer的小朋友通常較怕羞,面試遊戲好蝕底

pizzafat 發表於 17-12-16 03:39
多謝你鼓勵,好似雪中送炭咁!有時都好爭扎究竟上多幾個興趣班好,還是多帶孩子走走增廣見聞好,始終週末 ...

其實週末應用來增長見聞,學術應-至五搞掂

woyj 發表於 17-12-16 10:19

同感。我這2日看EK, 成日以為自己睇緊廣告。講講吓變左幼稚園 ...
點解要扣走官津數字?官校、津校都可以係扣門扣返黎,主要靠自己portfolio, 面試同學術實力。
點解名官津唔計數?

pizzafat 發表於 17-12-15 21:54
係呀,但你都知啦,York 好似係人都收咁,算係無選擇之中既選擇

只係而家想專心檢討一下自己教育方向有咩 ...
我希望妳不好貶低York.我女女是10月細B,都是York的,現在以有兩Offer..她同班同學有60%以有offer.
York. 只是分校多一點才收多學生.但教學水評我自己非常欣演,
並且今年還請了倍僑書院校長來學校Seminar.
KV和SC.我來看也不是利害.如妳小朋友入York.希望他從N1到U3.都考好成績.因York是1年考2次試的.
Good Luck

回覆樓主

我自己都經常比朋友問,你個小朋友讀名幼,一定入神校啦,使咩擔心!實太多呢d人,名幼唔會包生仔,同意家長付出的努力好重要!

pizzafat 發表於 17-12-15 21:54

只係而家想專心檢討一下自己教育方向有咩 ...

無可否認,York是集團式和生意觀念重的,但並不代表他們的教學方法唔好。校長很清楚學生考到好學校是她們的KPI,所以學校有用盡方法去教好小朋友,大家雙贏。
在英文語境上,學校大量net teacher確實能幫到小朋友。好多人話York中文差,但如果你睇過佢哋d功課,就知唔簡單。
每個term有一次考試,試題並不容易應付。
講真,如若家長不發力丶不伴讀,只望學校搞掂哂,咁讀邊間幼稚園都死。
York在升學的助力也不少,每年搵入到好學校的家長作分享講座幫到唔少忙。
總括而言,York的小朋友是具競爭力的,不比主題中的幼稚園差。上年培橋和SFA便收了不少她們的學生,同班同學中,亦有女拔德望丶宣道和KTS。