用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金VS港島民生
樓主: CelinaF
go

中華基金VS港島民生

EMMA88 發表於 17-12-23 11:48
B2B-C 有無機會?

試下入表睇下有冇得IN因無人會答到你. 學校會睇成績決定
佢地偏向收某些小學的學生

EMMA88 發表於 17-12-23 11:48
B2B-C 有無機會?

識得申請讀佢既都係B2A、B2B多,佢哋全部都有啲面試,亦都收咗,有啲放棄,有啲讀緊。B2C真係唔知道。

crazyhippo 發表於 17-12-23 12:57
反正直資無限制申請幾多間。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-12-23 13:14
識得申請讀佢既都係B1A、B2B多,佢哋全部都有啲面試,亦都收咗,有啲放棄,有啲讀緊。B2C真係唔知道。

...

你係咪打錯字

醒目開學勳章 王國長老

crazyhippo 發表於 17-12-23 12:57

True。識人見中基時同校長傾左一陣,校長親口講鍾意某d學校學生(不過時移世易,佢鍾意嘅小學學生而家又未必揀佢)

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-12-23 13:14
反正直資無限制申請幾多間。

成日都話面試多幾次累積下經驗都好。始終望都望自行有得見,到時經驗就用得著了

Charlotte_mom 發表於 17-12-23 13:40
你係咪打錯字
已改返。

王家爸爸 發表於 17-12-21 10:28
吹得太大,似翻版雷軍,但係無雷軍既才能同領導能力。

你覺得衛理同中基比,邊間較適合B1尾B2頭男仔?

bobolam 發表於 17-12-27 19:50

唔使猶豫,中基一定要報,收左先考慮讀唔讀,這樣可以清楚知道小朋友定位。如果中基收,日後抽到入衛理估計都好大機會讀英文班。

bobolam 發表於 17-12-27 19:50
我覺得衛理同中基都適合B2頭男仔,不過如果係B1尾,應該有機會揀好啲既。

王家爸爸 發表於 17-12-27 23:59
我覺得衛理同中基都適合B2頭男仔,不過如果係B1尾,應該有機會揀好啲既。
個人覺得, 衞理係名大於實.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-28 12:56
但衛理增值率好高喎, 去聽講座有講.  
希望每天開心渡過 ;-)

Charlotte_mom 發表於 17-12-23 13:42
True。識人見中基時同校長傾左一陣,校長親口講鍾意某d學校學生(不過時移世易,佢鍾意嘅小學學生而家又未 ...

請問邊間小學呢

醒目開學勳章 王國長老

Jessy 發表於 17-12-28 21:11
但衛理增值率好高喎, 去聽講座有講.
我份人比較衰
當一個人/ 機構要SELL野, 睇佢SELL咩就知佢有幾多底牌
我以前做嘅公司有開幼稚園, 無咩業績好SELL, 唯有SELL ISO
與其咁玄講增值率, 點解唔直接講公開試成績升學數字?

Charlotte_mom 發表於 17-12-29 09:35
我份人比較衰
當一個人/ 機構要SELL野, 睇佢SELL咩就知佢有幾多底牌
我以前做嘅公司有開幼稚園, 無咩業績好 ...
如果加慈幼呢? band 1C/2A boy
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章 王國長老

chingbb 發表於 17-12-29 10:51
如果加慈幼呢? band 1C/2A boy

個人覺得慈幼b2b-c, b3好彩都碌得入

hkpapa852 發表於 17-12-28 12:56
請問點解有O甘既感覺呢?

zeno1213 發表於 17-12-29 14:09
請問點解有O甘既感覺呢?

好多人認為衞理明顯較顯現出色, 但以有公佈既成績, 兩者其實只係相近:

畢業年度

中學名稱

3322率

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

主科3+率平均

主科2+率平均

主科3+率

主科2+率

2012 -  2013

衞理中學

96.1% (22222)

98.4%/94.5%/91.8%/99.5%

2012 -  2013

顯理中學

~43%

~23%

>=23%

96.25%

~96%/~96%/~95%/~98%

2013 -  2014

衞理中學

97.3% (22222)

97.63%

97%/97.7%/96.4%/99.4%

2013 -  2014

顯理中學

38.00%

~15%

>=15%

97.50%

~97%/~98%/~96%/~99%

2014 -  2015

衞理中學

97.3% (22222)

97.80%

96%/100%/96.8%/98.4%

2014 -  2015

顯理中學

32.00%

~17%

>17%

94.75%

~94%/~98%/~93%/~94%

2015 -  2016

衞理中學

78.75%

97.75%

~80%/~77%/~73%/~85%

~99%/~98%/~95%/~99%

2015 -  2016

顯理中學

~45%

~27%

>=27%

95.50%

~96%/~98%/~89%/~99%

2016 -  2017

衞理中學

74.00%

94.50%

~65%/~63%/~80%/~88%

~92%/~98%/~98%/~90%

2016 -  2017

顯理中學

~44%

~28%

>=28%

96.50%

~98%/100%/~90%/~98%

顯理明顯只有B2B水平, 相信衞理亦係差唔多

而且如果一間有B2A水平既中學, 無乜理由連3322率

雖然衞理近兩年有公佈3級成績, 但明顯3+唔係太標青, 3322率亦唔會太高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝分析, 另外想請問下每年中學公布JUPUS %, 衣個數字睇唔睇到間中學屬個banding?

zeno1213 發表於 17-12-29 15:35
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝分析, 另外想請問下每年中學公布JUPUS %, 衣個數字睇唔睇到間中學屬個banding? ...
最多只能估計係B1/2/3.... 但都未必準