用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 WMI 總決賽
go

WMI 總決賽

請教各位前輩
小兒今年開始接觸奧數比賽,所以我為他報了不同大大小小比賽,昨日收到通知兒子有幸得到金奬(其實有很多人也有金奬)可以去wmi韓國總決賽
我見韓國這個地方也較為吸引,也想藉此鼓勵兒子,但也不知道這個比賽是否認真和大規模,請問有沒有有經驗的前輩能夠告訴我?感激不盡
還有其實還有什麼比賽的晉級賽,總決賽值得去?

Cateyeshk 發表於 17-12-14 09:40
請教各位前輩
小兒今年開始接觸奧數比賽,所以我為他報了不同大大小小比賽,昨日收到通知兒子有幸得到金奬 ...

WMI 香港的試題較台灣淺,阿仔話我知,有時有d题目唔駛做,所以今年冇去,上年有去,阿仔都係金獎。再者香港有另一個比賽都係去WMI的!

littlemonkey09 發表於 17-12-14 11:38
WMI 香港的試題較台灣淺,阿仔話我知,有時有d题目唔駛做,所以今年冇去,上年有去,阿仔都係金獎。再者 ...

感謝你的回覆!請問你的兒子上年是在總決賽得金奬嗎?兒子也說香港初賽的題目非常淺,比起示範題目還要淺很多
我見這個比賽在台灣好似很大,不知在哪裏還能找到題目看
到韓國比賽實在很吸引,但係又好驚好似俾人呃錢咁,同埋有少少撞左個原本嘅暑假旅遊
想知道其實多唔多人會去
因為其實有5%嘅人都可以去

Cateyeshk 發表於 17-12-14 12:22
感謝你的回覆!請問你的兒子上年是在總決賽得金奬嗎?兒子也說香港初賽的題目非常淺,比起示範題目還要淺很 ...

環亞杯晉級有獎果d人都有得去參加澳門或WMI的心賽,2017WMI由本來的泰國改咗去越南,所以只係去澳門玩吓先!我個仔去年參加幾個奧數比賽除咗AIMO決賽只有個銀獎外,其他都係金獎。WMI的試題係我係台灣旅行時係書局買的,我有比較過香港的試題,除咗華夏杯和AIMO的試题係同台灣的WMI和IMC程度相約,其他的比賽就真係淺咗少少!

littlemonkey09 發表於 17-12-14 12:41
環亞杯晉級有獎果d人都有得去參加澳門或WMI的心賽,2017WMI由本來的泰國改咗去越南,所以只係去澳門玩 ...

你的經驗對我很有用,如果去泰國的話,我相信也多些人去,起碼可以玩
等我叫朋友替我在台灣買些書回來,因為其實我也只不過在家中自學,
其實而家啲小朋友真是很利害,因為我自己有啲都唔識聰明咁做,有時我都驚我會教蠢左佢

請教各位前輩
小兒今年開始接觸奧數比賽,所以我為他報了不同大大小小比賽,昨日收到通知兒子有幸得到金奬 ...

那些去海外的比賽,太貴。除非你係狀元,否則,找時間另外旅行好過。

yesthomas 發表於 18-1-9 21:10
那些去海外的比賽,太貴。除非你係狀元,否則,找時間另外旅行好過。

我依家嘗試聯絡那些比賽單位看一看是否一定要參加他們的旅行團如果只需要參加比賽自己買機票和酒店其實也不會很貴
兒子覺得去韓國比賽好像一份禮物

請教各位前輩

請問你最後有無去?

大雯bb 發表於 18-9-29 06:58
請問你最後有無去?

我哋有去,不過就自己買機票,淨係參賽者去到當地才跟團,好彩冇發生養鬼仔事件,當然你都唔好諗住個旅行團質素好高,行程當然係好無聊,但係有時你又會明白,因為真係好多好多好多人,我哋嘅其中一個行程去一個樂園,總共有42架大旅遊巴,唔同國籍嘅人,所以真係好難控制,小朋友覺得好開心就OK啦

Cateyeshk 發表於 18-10-2 13:50
我哋有去,不過就自己買機票,淨係參賽者去到當地才跟團,好彩冇發生養鬼仔事件,當然你都唔好諗住個旅行 ...
唔同國籍既小朋友有無互動、交流既機會?

王家爸爸 發表於 18-10-2 14:03
唔同國籍既小朋友有無互動、交流既機會?

我覺得佢哋唔係互動緊囉,有一個交換手信嘅環節,但係你話數學嘅交流就肯定冇,比賽就係佢哋唯一嘅交流,同埋其實大部份嘅國家都有幾十人,啲細路通常都只會同自己啲朋友玩

Cateyeshk 發表於 18-10-2 14:11
我覺得佢哋唔係互動緊囉,有一個交換手信嘅環節,但係你話數學嘅交流就肯定冇,比賽就係佢哋唯一嘅交流, ...

今年仲玩唔玩?

大雯bb 發表於 18-10-2 15:07
今年仲玩唔玩?

初賽就應該去,決賽未出時間同地點,未諗

回覆 Cateyeshk 的帖子

今年決賽去日本,請問舊年團費貴嗎?

PeterPan521 發表於 18-11-19 12:56

今年決賽去日本,請問舊年團費貴嗎?

我只可以話樣樣野都係錢,我pm 你啦
我估今年可能仲貴
因為似乎上年搞得非常成功

唔該晒

Cateyeshk 發表於 18-11-19 15:01
我估今年可能仲貴

可否PM比我?

我估今年可能仲貴

我都有興趣知 !

我估今年可能仲貴
can u pm me as well?Thanks a lot!!