用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘 band 1A
樓主: little12
go

觀塘 band 1A

little12 發表於 17-12-13 21:35
請問觀塘網有邊間中學是 band 1A? 謝謝
觀塘區B1上游中學唔多,男校得聖言,女校得藍田聖保祿、聖傑靈。可以話係區內既 Band 1A,但係無其他選擇之下,係唔係全港既 Band 1A,其實唔重要。

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:41
粗略統計:

B1A中學: 45%以上入3大

多謝 hkpapa 資料 、分析及其他家長的資訊,真是十分有用

王家爸爸 發表於 17-12-14 16:13
觀塘區B1上游中學唔多,男校得聖言,女校得藍田聖保祿、聖傑靈。可以話係區內既 Band 1A,但係無其他選擇之 ...

我在想如果小朋友有能力去band 1A/1B,第日條路大概應該點行. 是否該轉區。努力了解遊戲及觀塘區情況,謝謝!

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:26
入U率同3+其實睇唔到學校水平.....

只有4+同5+, 先可以比較準確估計學校既水平

如果是這個成績又真的不是band 1A水平。

little12 發表於 17-12-14 22:54
我在想如果小朋友有能力去band 1A/1B,第日條路大概應該點行. 是否該轉區。努力了解遊戲及觀塘區情況,謝謝 ...
其實觀塘區B1A學生,自行階段入到聖言、藍田聖保祿、聖傑靈都唔差,又未必需要諗其他區。原因係,相比起傳統名校,區內學校始終吸引力少啲,所以競爭反而少啲,有可能反而容易啲。

王家爸爸 發表於 17-12-15 09:06
其實觀塘區B1A學生,自行階段入到聖言、藍田聖保祿、聖傑靈都唔差,又未必需要諗其他區。原因係,相比起傳 ...

所言甚是!同意
如果有3x%入3大已很不錯

little12 發表於 17-12-15 09:15
所言甚是!同意
如果有3x%入3大已很不錯
同一個小朋友係區內名校爬上前3x%一般都會比係傳統名校爬上前5x%容易。所以唔好純粹睇學校既數字,更需要睇返自己同區內既情況。

magtam0520 發表於 17-12-14 14:49
咁若果:

1. 4主科 4+平均 約75%
有一點要補充....

除咗睇主科, 其實最好睇埋整體4+同5+, 但其中幾科大路科目既4+同5+

要呢堆數字都符合妳講既百份比, 就更肯定

因為有部份名校, 近年係主科強, 選修科弱, 只睇主科會容易出現誤判

大路可參考既選修科目, 包括: Phy, Chem, Bio, Econ

其餘可參考成績既科目: Geo, BAFS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-15 09:41
有一點要補充....

除咗睇主科, 其實最好睇埋整體4+同5+, 但其中幾科大路科目既4+同5+

謝謝補充!

最重要係能保持這水平,偶然曇花一現仍未足夠...

magtam0520 發表於 17-12-15 09:48
謝謝補充!

最重要係能保持這水平,偶然曇花一現仍未足夠...
對..... 一間學校屬於那個水平, 還要看到底是霎眼嬌, 還是長期俏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

順利天主教,觀塘官立,如1c自行大家點擇

christy2011 發表於 17-12-16 13:35
順利天主教,觀塘官立,瑪利諾,如1c自行大家點擇

前年我個女派到順利天主教中學,我填自行甲一官中,甲二順天,而大抽獎就甲一順天,甲二無填,乙一官中,乙二蒙民偉,我估佢係自利入到順天。  男女校來講順天應該係觀塘區首選,佢自行吾係全in

回覆 BebeeYY 的帖子

1c有機會自行in.嗎?

王家爸爸 發表於 17-12-15 09:06
其實觀塘區B1A學生,自行階段入到聖言、藍田聖保祿、聖傑靈都唔差,又未必需要諗其他區。原因係,相比起傳 ...
想請教一下,如果級1x,老師說是B1B偏頭,自行聖傑靈還是上智,機會會大D?上年師姐級十內可成功YWG, BPS,SSGC和藍田聖保祿。

elbar    發表於 17-12-16 22:12

BebeeYY 發表於 17-12-16 17:16
前年我個女派到順利天主教中學,我填自行甲一官中,甲二順天,而大抽獎就甲一順天,甲二無填,乙一官中, ...
點解大抽獎甲二不填??

藍田聖保祿各科成績

中文(五級或以上/四級或以上)
2017:15.72% / 52.83%
2016:28.48% / 65.19%
2015:24.18% / 54.84%
2014:20.00% / 56.57%
2013:18.78% / 58.88%
2012:22.91% / 61.45%

英文(五級或以上/四級或以上)
2017:29.63% / 75.31%
2016:37.74% / 87.42%
2015:34.04% / 77.13%
2014:33.33% / 81.36%
2013:37.56% / 82.33%
2012:30.73% / 80.45%

數學必修部分(五級或以上/四級或以上)
2017:15.43% / 60.49%
2016:25.79% / 73.58%
2015:16.49% / 62.33%
2014:19.77% / 61.02%
2013:18.27% / 70.05%
2012:26.26% / 64.25%

通識教育(五級或以上/四級或以上)
2017:25.93% / 75.31%
2016:33.33% / 81.13%
2015:39.89% / 76.60%
2014:31.07% / 72.32%
2013:19.29% / 68.02%
2012:17.88% / 67.60%

所有科目(不包括數學延伸部份)(五級或以上/四級或以上)
2017: 23.16% / 67.32%
2016: 28.61% / 71.68%
2015: 28.35% / 64.55%
2014: 28.22% / 66.64%
2013: 22.75% / 67.64%
2012: 29.53% / 66.20%

王家爸爸 發表於 17-12-15 09:24
同一個小朋友係區內名校爬上前3x%一般都會比係傳統名校爬上前5x%容易。所以唔好純粹睇學校既數字,更需要睇 ...

請問是因為地區校內競爭少些嗎?即同學仔一般沒有傳統名校咁進取同勁。
我成日諗傳統名校,讀書氣氛、師資、教學模式都該比較好,所以上U也較容易。如果小朋友性格受到傳統名校的壓力

回覆 ucw 的帖子

照咁計,藍田聖保祿 band 1B成績一定有!

little12 發表於 17-12-17 12:21
請問是因為地區校內競爭少些嗎?即同學仔一般沒有傳統名校咁進取同勁。
我成日諗傳統名校,讀書氣氛、師資 ...
唔只係地區校內競爭一般比較少啲,而且係地區校(尤其係B1C學校)一般比較谷。