用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴am vs 根德am
go

劍鳴am vs 根德am

你地會點選擇? 兩間都唔係龍校

Mie1107 發表於 17-12-13 20:36
你地會點選擇? 兩間都唔係龍校

Km~~學術平均,
K1日日有net 50mins,Pth 一星期三日
k2,3英普班(net+Pth 班主任)

Kv~~中數強,net 時間小d

HelloKitty0914 發表於 17-12-13 20:52
Km~~學術平均,
K1日日有net 50mins,Pth 一星期三日
k2,3英普班(net+Pth 班主任)

另外Kv 傳統教學零活動、 無旅行、 無畢業禮等, 唔需要家長參與
Km 活動教學, 小班、 多活動、多表演、 但相對多好多家長一齊合作參與

兩間也是好學校, 視乎家長認同邊種教學模式 興小朋友接受邊種教學方法

入邊一間都應該唔需要後悔、 恭喜

李大大 發表於 17-12-13 21:56
另外Kv 傳統教學零活動、 無旅行、 無畢業禮等, 唔需要家長參與
Km 活動教學, 小班、 多活動、多表演、  ...

Kv 有一年要番pm
Km 就三年am
睇下會唔會係其中一個考慮因素

李大大 發表於 17-12-13 21:57
Kv 有一年要番pm
Km 就三年am
睇下會唔會係其中一個考慮因素

點解KM三年AM?? (我有KM AM offer)

bonko15 發表於 17-12-13 22:22

Km Am offer k1-k3  都係am , Kv 唔係的

bonko15 發表於 17-12-13 22:22

KV k2 全校都係PM 班

Prefer KV

回覆樓主

Kv 同km 一齊叩門或考私小會有差距嗎?

回覆樓主

Luckily I am having the same happy problem as u have to choose from KM am VS KV am, however considering the overall background and the past experience shared from other parents I decided to choose KV. I understand KM only sent out very little offer this year and comparatively harder to get an offer though.

李大大 發表於 17-12-13 21:56
Km 活動教學, 小班、 多活動、多表演、  ...

好詳細^*^

回覆樓主:

我會prefer KM. 將來升小能力差不多,academic唔差過KV,但幼稚園無活動,無旅行,始終要保留一點幼稚園回憶比小朋友

回覆樓主:

kv有旅行,運動會架
不過家長冇得參與

KV 係咪比KM出名?

我見人講名幼多數提KV

馬高文 發表於 17-12-14 11:45
我會prefer KM. 將來升小能力差不多,academic唔差過KV,但幼稚園無活動,無旅行,始終要保留一點幼稚園回 ...

Same...vote KM

DengCK 發表於 17-12-14 22:35
KV 係咪比KM出名?

我見人講名幼多數提KV

是的,KV應該比KM出名,即使老一輩也會知道根德園這名字。而且,KM每年畢業的學生只有百多人左右,比起SC,KV等確是比較少聲音。不過以細校來說,KM舊生建立的往績和學校名氣,出去考小也不會比下去。當然家長付出及栽培最重要。

其實,以課程 (KM學術出名好,課程循序漸進,KV不是用家未能置評,不過相信學術也很好),環境,孩子的性格特質,家長的條件(是否肯付出時間參與活動)來作考慮會比較實在全面一點呢。 =)

兩間升小能力都不差,但KM活動教學,小朋友開心D,NET教學點都好過無..KV傳統D,似乎你小朋友是什麼類人的,若小朋友活潑的,而家長又想小朋友返學開心的..我會選KM..

回覆樓主:

我小朋友活潑好學型,我會選擇KM