用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問各位家長 都說好的國際學校難入
樓主: yutochung
go

請問各位家長 都說好的國際學校難入 [複製鏈接]

ZackMama 發表於 17-12-15 00:14
如果想讀IS,咁york應該唔會係一個option喎!第日要由york入返IS,應該唔容易喎!建議有其他IS位先好轉喎 ...

讀著york先 霖住下年再戰咯

yutochung 發表於 17-12-15 00:17
讀著york先 霖住下年再戰咯

同意如果要入IS,最好搵返IS幼稚園,Anfield,SmallWorld,PIPS,ESF,YCIS,KCIS,GSIS.....有幾間話已經過咗deadline但係我打去問,佢都比我照排隊interview,樓主可以試試

Fish777 發表於 17-12-14 21:33
無論甚麼原因,恐防都miss了 IS幼稚園/小學的快樂童年了。像現在我孩子很多時間在玩,每天看看圖書做下運動 ...

你說的都有道理。IS 能為大部份小朋友提供較快樂的童年,但其中文的語境亦較弱 (除了兩三間)。如果父母覺得中文很重要,小 LS 中 IS 亦是個可理解的取捨。只是覺得前面有人説成通常是金錢問題有點莫明其妙。

pat1668pat 發表於 17-12-15 08:50
同意如果要入IS,最好搵返IS幼稚園,Anfield,SmallWorld,PIPS,ESF,YCIS,KCIS,GSIS.....有幾間話已經過咗d ...

我仔之前读pips 其实我很喜欢pips 但系讲真 我覺得pips都幾重兩文三語 虽然pips系一间国际幼稚園 我仔班d小朋友英語能力都好強 但係我仔在家沒講英語 距d英文都係麻麻

回覆 yutochung 的帖子

if thats the case, going to York won't help you either! It is not just the language - from what i was told, York basically "trains"/ prepares kids to go to local schools.  The way they teach, the mentality... are all skewed towards the local style.  PIPS is definitely more "international" in terms of cirriculum and all that.

actually, what is it about AIS that you do not like?

yutochung 發表於 17-12-14 23:42
主要不滿意美國人國際 想轉走 但係其他國際學校已經不收生了 York又收左我仔 咪霖住讀住先咯 又唔想個仔轉 ...

u can try KBCK

pat1668pat 發表於 17-12-15 08:50
同意如果要入IS,最好搵返IS幼稚園,Anfield,SmallWorld,PIPS,ESF,YCIS,KCIS,GSIS.....有幾間話已經過咗d ...

我朋友囡囡年頭fail咗ESF K1, 我叫佢9月再打去問下有冇位。 ESF叫佢再apply, 10月interview後就即收,11月已經返學。

回覆 CaCa800 的帖子

你朋友apply邊間ESF?

其實唔止好嘅國際學校難入,想入外國好嘅大學亦越來越難。浄係講美國大學early decision, UPenn多咗15%人申請,MIT及Duke多咗16%.........。今年提早申請英國大學嘅海外生(唔計EU)就多咗12%。依d人多數係申請讀Oxbridge, 讀醫,牙醫或獸醫等。學位增幅肯定比申請人數大幅拋離,咁落去入到好大學嘅機會可能同中六合彩差無幾。

jc280915 發表於 17-12-15 14:46
回覆 CaCa800 的帖子

你朋友apply邊間ESF?

ESF Tsing Yi

tibbar2011 發表於 17-12-15 10:49
回覆 yutochung 的帖子

if thats the case, going to York won't help you either! It is not just the la ...

以我認識的人讀York, 是一間非常谷的幼稚園,會鼓勵學生考英文cert, 就是佢哋英語教育的理念。
‹ 上一主題|下一主題