用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生am VS KV pm
go

民生am VS KV pm

大家點揀?

回覆樓主

想要龍校就民生啦

PinkyFernando 發表於 17-12-13 12:31
大家點揀?

3年前也有同一問題,最後揀左KV

回覆 conniew117 的帖子

我有ms kv offer煩惱中。請問你小朋友入咗邊間小學

回覆樓主

民生是中上選擇,低風險。KV 是上上選,但小學要再博一次。睇下自己和小朋友是否承受到壓力

我朋友當年SC vs MS, 最後揀咗sc, 入咗dbs

PinkyFernando 發表於 17-12-13 12:31
大家點揀?
民生穩陣,而且又係am

回覆樓主:

恭喜呀!好多人都想有得咁揀!

conniew117 發表於 17-12-13 13:33
3年前也有同一問題,最後揀左KV

請問三年後入佐邊間小學呢?或者有邊間小學offer? 謝謝!

kekab 發表於 17-12-13 14:27
我朋友當年SC vs MS, 最後揀咗sc, 入咗dbs

Daddy係Oboy?

angelfish228 發表於 17-12-13 13:52
回覆 conniew117 的帖子

我有ms kv offer煩惱中。請問你小朋友入咗邊間小學

我小女今年KV K3, 暫時考到德雅、聖母(最後無留位),仲有3間未出offer. 我大女係民幼畢業上民小,讀左一年轉左校。所以到妹妹考K1時,好明白民小唔係我地杯茶,最後放左民幼。

conniew117 發表於 17-12-13 18:05
我小女今年KV K3, 暫時考到德雅、聖母(最後無留位),仲有3間未出offer. 我大女係民幼畢業上民小,讀左一 ...

可以再講多一點嗎?

hamsubbb 發表於 17-12-13 18:09
可以再講多一點嗎?

分享多少少,我細女讀左2年半KV, 基本上身邊每位kv家長都好認同學校,小朋友學術基礎打得好好,大家都好滿意,而學校唔係外界講到咁谷咁深,對小朋友將來要升傳統小學銜接無大問題. 同埋,小朋友好愛返學,星期五亦只做2-3張工作紙,長假期學校無俾功課,小朋友可以輕鬆放假,好欣賞學校安排。

民幼相對多親子活動,家長都要投入,小一課程銜接上聽校內朋友講比以前我大女年代好,但小學部都仍未滿意,最主要離開民小係當年老師無咩愛心,對成績唔好既學生就唔會理,亦俾說話家長聽,當年同班同學讀左一學期就走了,受不了班主任既冷言冷語,不過可能係個別例子,但事實民小超著重成績,既然咁樣,不如轉出津校,留學費俾小朋友補習或上興趣班好過

以上只係本人親身經歷分享,並不存在褒貶任何學校

conniew117 發表於 17-12-13 18:30

分享多少少,我細女讀左2年半KV, 基本上身邊每位kv家長 ...

謝謝

我都有上面兩間嘅offer,真係好難揀

回覆樓主

我仔讀民幼k1,老師好細心有愛心之餘,學校不時會安排好多有趣既活動俾小朋友,我仔全班都返得非常開心!

成绩一般,老師如實相告,變成冷言冷語。
但是又叫細女再考過,雖然唔讀。

奇事

nhi 發表於 17-12-13 20:02
成绩一般,老師如實相告,變成冷言冷語。
但是又叫細女再考過,雖然唔讀。

當時民幼有英普,語境吸引,投考時在表格中完全沒提及大女讀過,細女學術能力亦較強,所以經過考慮後,認為kv較適合細女,絕不係什麼奇事

還想補充,當年我女民小小一班主任既態度,係全班30位小朋友家長都好有意見,不是一兩個人有所認為的冷言冷語,學校事實對成績差既小朋友係無耐性,並非有教無類,好想盡快勸退你走。當然,真不適合,家長亦無意癩死唔走,只係短短一個學期就要趕你走,大家要明白,小朋友從K轉到小學係需要時間適應,只係頭2、3個月就急急想送走你,全班家長也睇唔過眼,連班中考第一小朋友既家長都唔覺得老師會作鼓勵,可能當年我地全班遇著那位班主任無愛心,態度差,對大家都留下唔好既印象

conniew117 發表於 17-12-13 21:08
當時民幼有英普,語境吸引,投考時在表格中完全沒提及大女讀過,細女學術能力亦較強,所以經過考慮後,認 ...
我的意思是講到民生咁咁咁⋯ 又叫個妹去考。

nhi 發表於 17-12-13 21:12
我的意思是講到民生咁咁咁⋯ 又叫個妹去考。

事實對民生亦有一定情意結,民幼對小朋友黎講係好開心,成日可以大開眼界,入民幼亦唔一定要升民小啊