用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 能夠親身帶自己的小朋友返小學
go

能夠親身帶自己的小朋友返小學 [複製鏈接]

0    0    0    0

hungcheung0720 發表於 17-12-12 19:48
兩間小學,
A小學心中評分90分, 要坐校巴;
B小學心中評分80分, 但近公司, 可以親身帶自己的小朋友返完學才 ...

咁放學呢?

回覆樓主

保證不轉工,公司不會搬?

唔應該看學校與公司距離,而係應該計學校與家的距離,因為學校如果離家很遠,要好早坐校車,夏天還好,冬天好慘架;仲有放學時間,如果離屋企太遠,校車會係最後先放低妳個小朋友,咁夜先返到,仲要做功課、溫書,好夜先可以瞓,第二日又要早起身,日復日,小朋友捱到嗎?

mayyylai 發表於 17-12-12 20:09
唔應該看學校與公司距離,而係應該計學校與家的距離,因為學校如果離家很遠,要好早坐校車,夏天還好,冬天 ...

親身帶果間啦!小朋友由其小一生你可能知道內情及親子時間就是那時候!校車往往要求一早出發小朋友一樣要早起!至於要固及其他因素那就好看大人如何處理!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

當然自己湊有親子時間係bonus,但呢個考慮點亦唔係天下無敵。我家搭巴士返學,比校車又平。但一唸起好天曬落雨淋我就頭痕。搭校巴樓下就係。落雨、拎得多野都唔怕

對我黎講搭校巴更方便

hungcheung0720 發表於 17-12-12 19:48
兩間小學,
B小學心中評分80分, 但近公司, 可以親身帶自己的小朋友返完學才 ...

帶細路上學,唔會好多年。

好處亦只會父母覺得,細路唔覺得。

你所謂10分差別底唔底得著?

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般小學返學時間好早,樓主你自己返工都好早架?

我自己返工近屋企 (沙田),有時我都湊仔返學(九龍),然後再返沙田,食半個鐘早餐先開工...

恐龍家

梗係搵間值高分 d 的學校. 校巴方便, 打風落雨唔駛怕, 有時學校有特別活動, 校車都會接載, 反而你就要請假去接送.
親子時間也不在乎那時間, 每晚、星期六日也可親子.

兩間小學,
A 好d,坐校車方便,你拎住書包送佢返學好重架!落大雨天氣熱又唔洗甘煩。

Bobo1210 發表於 17-12-13 12:33
A 好d,坐校車方便,你拎住書包送佢返學好重架!落大雨天氣熱又唔洗甘煩。

係呀! 而且, 書包吾輕, 下雨天, 校車方便好多。

相差10分梗係要A啦

我揀A. 在我心中, 送小朋友返學完全不是考慮重點. 只要有校車1小時內可到學校就OK.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

講開放學。溫馨提示,而家d校巴唔憂做。你揀搭單程,佢唔夠位真係夠膽死唔做你生意。到時真係企喺度

mayyylai    發表於 17-12-14 08:58

回覆 Charlotte_mom 的帖子

照俾雙程價錢, 都應該肯做你生意

醒目開學勳章 王國長老

雲牛 發表於 17-12-13 15:38
回覆 Charlotte_mom 的帖子

照俾雙程價錢, 都應該肯做你生意

咁又係反正單程都要俾七折

學校 A。雖然能夠有返學親子時間係好事,但係有校車會方便返學放學,放半日考試果陣你係咪出去湊佢返公司?而且香港成日落雨,你又未必忍心要小朋友孭書包,又怕佢孭書包佢會整濕校服同書包。左手擔遮,右手攞書包,點拖小朋友(除非你孭埋佢)?諗起都頭疼。
除非你份工係成日出差、星期六日都要返工,經常冇親子時間,咁樣學校 B 會適合 d。

回覆樓主:

我是早上和小朋友一起回校再上班的,能拖著她的手一起走,我覺得好幸福。大概一二年後她不會要我拖了。
‹ 上一主題|下一主題