用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 攻略
go

自行 攻略

請問邊間中學唔使交portfolio只需要interview學生唔該曬各位感謝

回覆樓主:

自行多數三瓣分數

rank order
achievement
interview

唔交 portfolio 點都要填報名表啩,入面要你填以上嘅資料同交 portfolio 其實無乜分別。係唔使排過版。

PrincessCat 發表於 17-12-12 13:27
請問邊間中學唔使交portfolio只需要interview學生唔該曬各位感謝

津校唔使交,只填報名表

PrincessCat 發表於 17-12-12 13:27
中學冇話唔收portfolio 我會連申請表交埋等中學了解多D小朋友。

王家爸爸    發表於 17-12-12 20:32

交埋無坏,除非你懶整。

願意收portfolio既學校唔多。

王家爸爸 發表於 17-12-12 20:31
願意收portfolio既學校唔多。

我真系懶整
填完表其實資料都一樣
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 17-12-12 21:06
我真系懶整
填完表其實資料都一樣
我當年既portfolio只係一封一頁既短文(小朋友寫既自己介紹),加一張table of contents,然後影印啲證書。

有些中學會說明不收 portfolio 或介紹信的,可以先看學校的面試通知信,若指明不用呈交,便不用交了。

若學校沒有列明的話,若有時間準備的話,準備了 portfolio 也是好的,起碼會心安,不會擔心沒有做 portfolio 影響了子女的升學。

中學三月進行面試,七月才會知道派位結果,若做 portfolio 能讓你在 面試後至公佈結果的百多天內,感到更心安的話,減少胡思亂想的機會,若真的有時間準備,做了也沒有壞處。

大部份中學在自行階段收生,是看:
1. 成績次第
2. 校內成績 (包括中、英、數的表現)
3. 操行 / 評語 / 遲到次數 / 請假次數
4. 課外活動和服務的表現
5. 面試表現

Portfolio 的用途,主要是希望影響面試老師對子女的印象,為面試結果加多點正面的影響,亦可能製造多一點面試時對話的話題,請難說 portfolio 一定有用,或是一定無用。

oiyau2005 發表於 17-12-12 19:12
津校唔使交,只填報名表

點會係全部津校唔使交,當年直屬中學都要求自己學生交profo,只係有經驗既家長唔采佢,因符合資格下直中要必收~~~

mcl203 發表於 17-12-13 09:15
點會係全部津校唔使交,當年直屬中學都要求自己學生交profo,只係有經驗既家長唔采佢,因符合資格下直中要 ...

荃灣區間間都話唔交,去到係書記對所提供證書同報名表啱唔啱。

oiyau2005 發表於 17-12-13 09:49
荃灣區間間都話唔交,去到係書記對所提供證書同報名表啱唔啱。

我只想指出有津校收profo~~~

mcl203 發表於 17-12-13 09:50
我只想指出有津校收profo~~~

咁最穩陣係直接打去學校問