用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs St Stephen ( Stanley )
樓主: keep-calm
go

CKY vs St Stephen ( Stanley )   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-2-5 10:04
要求係高,不過提下意見都不可以?

國際學校, 學生同家長做事都有Passion, CKY係一間模仿國際學校模式既學校, 參考人地方式去辦學, 令學生做事有Passion其實係好正常

反而問題係, 如果有家長希望小朋友入讀國際學校或類似既學校, 但又唔接受人地個套 (或部份教學方式), 咁其實家長係咪自相矛盾得好緊要呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 18-2-5 09:48
咁人哋家長唔係已經講咗,主觀感覺唔適合學校?

咁我都係客觀討論啫,兩者並無抵觸

b3410    發表於 18-2-5 12:03

下次叫班學生先去上返十堂八堂銷售技巧課程! 宜家D人, 事事以自己為中心點出發, 欠缺包容. 對住D小學生都要咁harsh

回覆樓主:

嚟緊3月17日係cky 一年一度open day .
因為冇强大既舊生支持,所以公開日只能由校內家長學生協力舉辦,不足之處,多多包涵。
建議可以乘坐81 号巴士十時到校。
早上十時到下午6時,安坐auditorium 不停觀賞節目,包括ibdp  入門講座、管弦樂團,管樂、弦樂、percussion 表演,中國舞,朗誦,choir , drama. 如果嫌太靜態,可以去g/f 或者天台室內運動場觀看師生、 家長的篮球及羽毛球對疊。如果嫌吾夠學術,可以到6樓圖書館看書及館外壁報板觀看學生作品。班房內及每層圖書閣也貼滿學生作品。

以上項目全部免費

minibigmac    發表於 18-2-7 18:26
四隻貓    發表於 18-2-5 17:07

woyj 發表於 18-2-5 11:39
嚟緊3月17日係cky 一年一度open day .
因為冇强大既舊生支持,所以公開日只能由校內家長學生協力舉辦,不足 ...

有興趣的家長,不要懶惰,與其在這裏問人,不如自己應該走一趟親自感受下。

pbhe 發表於 17-12-12 16:01
如不介意小朋友自小被培育做玩具sales, 物質主義就CKY無乜所謂。我山長水遠搭的士去佢開放日,逗留左10分 ...

唔講話呢兩間。

但現世代確係唔少父母認為講嘢流暢似SALES 算係PRESENTATION SKILL 好喎。

話時話萍果故教主根本就係一個 SELL 屎。

睇完某人留言真係覺得好好笑,其實小朋友似toy sales 冇乜問題吖,做toy sales 要有口才同埋outgoing,要有被拒絕的勇氣又要有鍥而不捨嘅精神,其實係一個好好嘅訓練,將來人生都係不斷地同人bargain,需知道Warren Buffett 小時候都做過哥爾夫球僮同埋派報紙賺錢,有乜問題呢?如果連咁樣都睇唔過眼,覺得小朋友第日會冇出色嘅話咪唔好申請,CKY 真係好唔適合呢啲眼光短淺嘅井底之蛙。

畀一個未成年嘅小朋友sell 下玩具就走㚒唔抖,睇唔起人兼夾畏首畏尾,自己又唔去了解多啲,一個成年人做到咁其實真係都幾攪笑。如果係我就會把握機會教我小朋友點樣去拒絕或是討價還價,而唔係即時離開。我前年去過一次開放日,真心覺得CKY 啲小朋友充滿活力,有禮貌地不停兜售玩具和文具。

hkpapa852 發表於 18-2-5 09:12
做人做事, 有Passion其實有咩問題?

只有認真投入去做一件事, 才會有Passion. 無Passion既人, 再叻都只會交 ...

hkpapa852 發表於 18-2-5 10:11
國際學校, 學生同家長做事都有Passion, CKY係一間模仿國際學校模式既學校, 參考人地方式去辦學, 令學生做 ...

説得好,如果不喜歡國際學校一套,喜歡小朋友內歛矜持,咁可能local school會適合D。

smellywhale 發表於 18-2-15 00:35
畀一個未成年嘅小朋友sell 下玩具就走㚒唔抖,睇唔起人兼夾畏首畏尾,自己又唔去了解多啲,一個成年人做到 ...

救命!比人批評一下講十世,到而家仲講緊呢樣野,咁又係崩口人忌崩口碗。我放假得閒照顧小朋友都唔得閒上黎吹水,仲話咩正面教育,唔同意人地就不停負面攻擊,估唔到而家D家長都係學唔到乜野叫凡事留一線,小朋友被你迫死左你都未學到。對少少批評都接受唔到,你做老闆咪得,武則天,咁唔好上黎討論囉。做父母時間原來係咁用

retriever 發表於 18-2-5 18:34
唔講話呢兩間。

但現世代確係唔少父母認為講嘢流暢似SALES 算係PRESENTATION SKILL 好喎。

咁人地真係老闆和sales. 咪話左唔介意做sales行業咪冇問題囉。即係覺得做sales好失禮,好失望比人咁樣形容。咁係自己問題,唔關評論者事。黎呢度問人攞意見,好壞都可以講,邊個話一定要所有人同意。咁樣冇人會講中肯意見囉。唔通人地話你學費貴D,你一句話比唔起錢唔好黎參觀,做足資料搜集先咁樣。

ylylylyl    發表於 18-2-27 08:50

smellywhale 發表於 18-2-15 00:14
睇完某人留言真係覺得好好笑,其實小朋友似toy sales 冇乜問題吖,做toy sales 要有口才同埋outgoing,要有 ...

我係講品格培育方面,並非口才訓練。揀學校睇全面,唔係剩係單一技能。物質主義幾有口才幾叻都冇用。不過唔係你concern就得啦!

ok3 發表於 18-2-5 11:10
下次叫班學生先去上返十堂八堂銷售技巧課程! 宜家D人, 事事以自己為中心點出發, 欠缺包容. 對住D小學生都要 ...

咁我當然對sen小朋友唔可以harsh,要包容。佢地都唔想咁樣,佢地既行為我做大人都要體諒。我對CKY應要持相同態度,見到咩都應多包容唔好講出黎傷人自尊。咁睇黎我好錯。對不起,我太老實兼要求真係太高。家長比得起錢當然預左小朋友唔洗咁樸素。

hkpapa852 發表於 18-2-5 09:59
要求小學生可以好似大人一樣"控制"自己既熱情?

大人都唔係個個得啦!

又唔見我話其他學校學生熱情。我亦冇讚過其他學校圖書館

b3410 發表於 18-2-5 08:21
我覺得人哋係因為被小朋友hard sell ,先會覺得唔舒服。明白小朋友都係想盡力搞好活動,不過以後可能都需要 ...

其實我嘅唔舒服並唔係hard sell或者要比錢買野玩遊戲旣問題,係睇到個風氣將會培育出什麼類形人格而卻步。我自小樸素,未能接受這種支持學校既模式,籌款活動當然有意義,但演譯方式及處事態度,價值觀小朋友其實不斷受家庭學校影響。我的感覺並不是個别學生sell兩句而產生的,不過支持學校的家長太敏感和過度維護學校和學生而致不能接受批評。

回覆樓主:

pbhe 發表於 18-2-26 02:37
其實我嘅唔舒服並唔係hard sell或者要比錢買野玩遊戲旣問題,係睇到個風氣將會培育出什麼類形人格而卻步。 ...

你不會覺得所有不認同你意見的人都是CKY家長嘛?

如果是這樣想,只能說,是怎樣的人就會看到怎樣的事情。
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 18-2-26 08:25

如果是這樣想,只能說,是怎樣的人就會看到怎樣的事情。 ...
睇開D, 近年某校既家長, 都比較有戰鬥民族feel

ylylylyl    發表於 18-2-26 14:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

meowloo 發表於 18-2-26 08:25

如果是這樣想,只能說,是怎樣的人就會看到怎樣的事情。 ...

我話支持的人,並不是說哪間學校的家長。其實真的不需要重覆維護什麽,我只說出意見,你同意與否很大影響嗎?我又不是競爭者,由始至終,CKY不是我杯茶,不過人地問看法,所有人感受都不一樣的。還有什麽好爭拗的呢?成日睇唔開,每人選擇都因應自己需要,我回答樓主提問,其他人亦可提意見,需要特别為負評而拗過不停嗎? 如果我小朋友是今屆考小一,你根本唔會有機會睇到我意見,只係我過了那階段先好心分享一下,你接受與否又影響唔到我
‹ 上一主題|下一主題