用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs St Stephen ( Stanley )
樓主: keep-calm
go

CKY vs St Stephen ( Stanley )  

ok3 發表於 17-12-15 15:29
曾經問過一個教津小嘅朋友, 我話: "津小嘅小朋友來自五湖四海, 會唔會好難攪?". 佢話: "小朋友會有幾難攪?  ...
呢D咪叫身教囉!

hkpapa852 發表於 17-12-14 17:21
40分以上個百份比好有問題...... 一時22.X%, 一時25.X%, 一時26.X%

仲有, NPL IBDP 40分或以上既比例又唔 ...

應該係35個考IB

keep-calm 發表於 17-12-12 11:49
代朋友問:

獨女,住東九。已有st Stephen offer 及CKY 3rd in. 可考慮搬屋。暫時傾向留港升學。

Stephen

CKY,真心喜歡

回覆樓主

Cky better

GeorgePig 發表於 17-12-18 17:08
CKY,真心喜歡

非常同意

回覆樓主

唔洗諗,當然CKY啦!

回覆樓主

唔使諗

一定CKY

pbhe 發表於 17-12-13 01:28
DBS open day 我都去過,完全免費,真係有老師做實驗講解,非常欣賞。CKY就...係咪你記錯左
...

DBS 不是 Open Day ,是 Garden Fate,小学及初中负责的摊位遊戲是要用$买飞,自助餐都要俾$,但不是 hard sell 。你绝对可以成个上午一蚊都唔驶俾,隨便参观!未係学生家长会感觉轻松及自由些。

他们DBS 目标可能是回去的旧生,他们会慷慨奉献,不用 sell,自动献身。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 17-12-14 08:23

如果 4成人上唔到 lBDP或者转校,都几吓人!4成即是几多人?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實兩間都冇讀過晒嘅朋友好難俾comment,當年朋友資優兒,放棄DBSPD選擇入讀當年極火紅嘅TKO某直資,(都係靠聽上網同朋友嘅意見再加上open day對校長嘅感覺),幾年後覺得不太合適,好在都插得返入DBSPD繼續學業,問返佢嘅感受,佢只能答未讀過跟本唔會知邊間好。等如去年亦有朋友放棄LS選擇CKY一樣,最終感覺如何,只有當時人先會清楚。

ANChan59 發表於 18-2-4 15:38
如果 4成人上唔到 lBDP或者转校,都几吓人!4成即是几多人?

2015年有109人考IGCSE, 到2017年有64個人考IB, 少了45個同學

yeunglps 發表於 17-12-14 14:13
是你自己話自己的小朋友抵授不了玩具的吸引力,扭計要買,所以無論什麼地方,只要有東西賣,你最好不好去! ...
我覺得人哋係因為被小朋友hard sell ,先會覺得唔舒服。明白小朋友都係想盡力搞好活動,不過以後可能都需要多啲技巧。

Hopeforb 發表於 17-12-13 00:16
去過很多義賣籌款的學校開放日,包括DBS的,也要買卷才可以玩攤位遊戲,我覺得沒有什麼問題,籌款也是為學 ...
其實,好多時籌款義賣等等,對象都係自己學校的家長,學生,舊生,對學校有感情,又想支持學校,自然慷慨解囊,豐儉由人,因為看重的是情義。
open  day如果對象係街外人,搞小遊戲嘉年華等等是否更加適合?

過於主動熱情的義賣,對於街外人,是否適當呢?

b3410 發表於 18-2-5 08:28
其實,好多時籌款義賣等等,對象都係自己學校的家長,學生,舊生,對學校有感情,又想支持學校,自然慷慨解 ...

咁又點分辨自己人或街外人?通常呢類活動嘅攤位都係由家長們出錢出力去經營,本身一定蝕錢。賣票收費喺唔希望參與人仕濫用,學生努力去推銷亦係對本身學校嘅熱愛及支持,家長應該好好利用呢個機會教導自己仔女呢個世界冇free lunch,搞活動背後嘅付出,同埋對支持學校嘅重要性。如果明知CKY 係要俾錢讀書嘅私校,又點樣同仔女解釋其他學校唔使俾學費,但自己又要去讀一間俾錢讀書?大部份嘅大校都會搞呢類活動,如果子女將來讀呢尐學校,呢位家長如何面對呢個問題?唔參與或唔去讀呢尐學校?

b3410 發表於 18-2-5 08:28
其實,好多時籌款義賣等等,對象都係自己學校的家長,學生,舊生,對學校有感情,又想支持學校,自然慷慨解 ...
做人做事, 有Passion其實有咩問題?

只有認真投入去做一件事, 才會有Passion. 無Passion既人, 再叻都只會交行貨

當你覺得人地過於熱情時, 同時又有否反省自己是否過份冷寞?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 18-2-5 09:05

咁又點分辨自己人或街外人?通常呢類活動嘅攤位都係由家 ...
咁人哋家長唔係已經講咗,主觀感覺唔適合學校?

hkpapa852 發表於 18-2-5 09:12
做人做事, 有Passion其實有咩問題?

只有認真投入去做一件事, 才會有Passion. 無Passion既人, 再叻都只會交 ...
passion 自然冇問題,好多人人欠缺係真。
不過,覺得其他人過度熱情,唔等於自己過份冷漠,點解樣樣要過度呢?

b3410 發表於 18-2-5 09:53
passion 自然冇問題,好多人人欠缺係真。
不過,覺得其他人過度熱情,唔等於自己過份冷漠,點解樣樣要過度 ...

要求小學生可以好似大人一樣"控制"自己既熱情?

大人都唔係個個得啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-5 09:59
要求小學生可以好似大人一樣"控制"自己既熱情?

大人都唔係個個得啦!
要求係高,不過提下意見都不可以?