用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs St Stephen ( Stanley )
樓主: keep-calm
go

CKY vs St Stephen ( Stanley )  

其實CKY年年openday都係學生幫學校籌款義賣, 年年都有家長上嚟分享...... 如果話去到先知, 咁即係無做功課囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pbhe 發表於 17-12-14 00:47
原來開放日等於玩具反斗城,年宵攤擋! 介紹學校日等於做生意日子。你仲攪笑,攞學校籌款(不是主菜)跟做生 ...
是你自己話自己的小朋友抵授不了玩具的吸引力,扭計要買,所以無論什麼地方,只要有東西賣,你最好不好去!你又再一次斷章取義,學校的攤位籌款只是當天活動的一少部分,之前已經有人上截了當天的活動章程,不再在此重覆。
相信當天很多家長巳大破慳囊,現在重點是你把一項普通不過的籌款活動抹黑成什麼物質主義,什麼玩具sales,小朋友當天可能積極咗,令你有反感,但他們沒有分花紅,沒有報酬,只有付出汗水和一顆赤子之心,唔明有咩得罪你,令你在此抹黑他們,扺毀他們學校的聲譽,不過,再與你這種斷章取義,以偏概全的人討論就如對牛彈琴,夏蟬不語冰,未見過冰的夏蟬又怎能形容冰是甚麼樣子呢!Over, that’s!

Lindytiger 發表於 17-12-14 12:30
They also shared some information captured from EK and school report. U can understand more about th ...

其實SSC份校務告有公佈IBDP各科目平均分, 點解唔貼埋出嚟?

http://www.ssc.edu.hk/images/document/SchoolReport2016to17.pdf

PDF P.20 有 SSC 各科目平均分, 係大約5.5以下, 少量科目成績低於全球平均

上前講既入U人數, 似乎只係計算DSE個班.

如果同CKY比, CKY今年IBDP各科平均成綪係 5.9, 可能比SSC好

http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2017/08/IB-Diploma-May-2017-results-for-website.pdf

不過, 無各科breakdown, IBDP 取得 30分. 40分等既百份比, 其實好難準確去比較

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:18
其實SSC份校務告有公佈IBDP各科目平均分, 點解唔貼埋出嚟?

http://www.ssc.edu.hk/images/document/Schoo ...

同意,什麼背景同學会考english as a second language SL

http://www.ssc.edu.hk/images/document/Schoo ...

一次貼咁多張圖,漏左呢張,多謝補充。第一年考IB, 學校都係一邊做一邊學。CKY 有多d 經驗,考得好d 都好正常喔!

回覆 hkpapa852 的帖子

P19. DSE ....只公佈.Level 2 +??  2222 成績, 不如讀毅進課程?

Lucifer3960 發表於 17-12-14 15:02

P19. DSE ....只公佈.Level 2 +??
年年都係咁

3322 都唔講?  重去外國讀書?? 咪要讀多年預備班 ??

hkpapa852 發表於 17-12-14 13:59
其實CKY年年openday都係學生幫學校籌款義賣, 年年都有家長上嚟分享...... 如果話去到先知, 咁即係無做功課 ...

你就真係先知人人都有第一次,去完了解完咪洗再去囉,你估我係D die hard fans 要刨佢D料咩。無興趣嘅人你第一眼就feel到啦,仲駛同見第二次面查佢家底!我唔係你

yeunglps 發表於 17-12-14 14:13
是你自己話自己的小朋友抵授不了玩具的吸引力,扭計要買,所以無論什麼地方,只要有東西賣,你最好不好去! ...

唔該你睇清楚人地講乜先回應。人地都話唔否認係好學校啦,又祝左你成功你仲想點唔怪得英華校長咁驚家長投訴文化。不過CKY會勁鐘意你呢D die hard fans.

pbhe 發表於 17-12-14 16:29

你就真係先知人人都有第一次,去完了解完咪洗再去囉, ...
專登等的士去都唔做吓功課先, 除咗得閒無嘢做, 就只能話有錢無定駛

都好, 促進下香港經濟

hkpapa852 發表於 17-12-14 16:54
專登等的士去都唔做吓功課先, 除咗得閒無嘢做, 就只能話有錢無定駛

都好, 促進下香港經濟

同意.早知的士費都慳番。你又講得幾有道理...今次。

From another thread and for reference only

回覆 pbhe 的帖子

而家很似是你投訴別人學校搞fund raising 喎,連開放日搞個遊戲攤位,你都投訴,英華校長好似是講緊你喎! 其實我只是路見不平,為那些小朋友不值,你的偏頗意見放於任何一間學校、機構都是一樣,看不見小朋友付出的努力,做人要有同理心,就算令你反感,言詞亦不用這麽刻薄,無論賣旗口籌款,fund fair,大大小小的賣物會,幫忙的大人又好,小朋友又好,都會落力叫賣,實在看不出你眼中的搶錢罪行!

Lindytiger 發表於 17-12-14 17:12
From another thread and for reference only

40分以上個百份比好有問題...... 一時22.X%, 一時25.X%, 一時26.X%

仲有, NPL IBDP 40分或以上既比例又唔啱....

中學名稱

IB平均分

30分或以上比例

35分或以上比例

40分或以上比例

42分或以上比例

44分或以上比例

45分

合格率

畢業生人數

SPCC

41.20

72.88%

25.42%

11.86%

SSC

85.71%

25.71%

5.71%

DBS

41.00

100.00%

98.18%

74.55%

56.36%

16.36%

1.82%

100.00%

NPL

35.38

100.00%

46.15%

23.08%

100.00%

LOGOS

36.10

87.50%

73.20%

37.50%

92.86%

CSS

34.60

20.00%

100.00%

CKY

37.05

96.88%

75.00%

29.69%

3.13%

1.56%

100.00%

SSC IBDP比例以 30人取得30分或以上, 9人取得40分或以上和2人取得44分計算

Lindytiger    發表於 17-12-14 17:34
poonseelai    發表於 17-12-14 17:29
keep-calm    發表於 17-12-14 17:28

It is unofficial source as I also don't know the actual no. of students, seems 33 or 35 but not sure. So i said for reference only. Hope someone can clarify it.......

Lindytiger 發表於 17-12-14 17:29

It is unofficial source as I also don't know the actual no. of students, seem ...

請問知唔知道如SSC學生選ib,中英選科學校有要求嗎?見首届全部考中文A,但英語有A同B,印象中SSC英文強,有些意外有學生考英文B SL

keep-calm 發表於 17-12-13 19:53
謝謝回覆。請問ssc 會安排或鼓勵學生報考igcse 嗎?另外ibdp 接受校外生插班嗎? 謝謝
...

1。沒有特別鼓
2。有收插班,但暫時只收 DSE,因為IB 自己學生都收唔晒。

poonseelai 發表於 17-12-14 19:52
請問知唔知道如SSC學生選ib,中英選科學校有要求嗎?見首届全部考中文A,但英語有A同B,印象中SSC英文強, ...

印象中第一屆係冇screening, 成績出嚟亦比較參差。至於其他詳細資料就要揾SSC IB 學生家長答喇!

曾經問過一個教津小嘅朋友, 我話: "津小嘅小朋友來自五湖四海, 會唔會好難攪?". 佢話: "小朋友會有幾難攪? 啲父母先難攪!". 見到呢個post, 完全明白佢講乜