用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs St Stephen ( Stanley )
樓主: keep-calm
go

CKY vs St Stephen ( Stanley )   [複製鏈接]

keep-calm 發表於 17-12-13 14:13
如果想就兩間學校的教學方式及課程作比較,請問有用家可以分享一下嗎?

1. St Stephen 高中可選ib, 小學/ ...

SSCPS高小 和 SSC 初中都有課程走近似 IB 的,但即使中四才讀 IB 都應付到的。

如果想就兩間學校的教學方式及課程作比較,請問有用家可以分享一下嗎?

SSCPS 有約8成學生升 SSC, SSC 有學生海外升學,本地入三大的也不少。

回覆 Dtw 的帖子

Can’t agree more, 現在有部份人以個人感受為擋箭牌,以極為偏頗,不盡不實的言論來攻擊別人,還説得滿口道理,有自己觀感不是問題,但若不是根據事實分析,用詞就不要這麼針對性,而且不應在公開場合,作出這樣的悪意㧗評,這樣同誹謗沒有分別!

iamverysleepy 發表於 17-12-13 19:31
SSCPS高小 和 SSC 初中都有課程走近似 IB 的,但即使中四才讀 IB 都應付到的。
...

謝謝回覆。請問ssc 會安排或鼓勵學生報考igcse 嗎?另外ibdp 接受校外生插班嗎? 謝謝

yeunglps 發表於 17-12-13 19:39
回覆 Dtw 的帖子

Can’t agree more, 現在有部份人以個人感受為擋箭牌,以極為偏頗,不盡不實的言論來攻擊 ...

祝考CKY成功

pbhe 發表於 17-12-13 01:46
攪得開放日就預左家長去,去得既家長比班籌款學生攪到對自己小朋友既辛苦理財培訓幾乎毁于一旦。籌款還籌 ...
你都幾搞笑,籌款不是籌錢請問籌乜呀?個個攤位的遊戲獎品多羅羅,唔通玩遊戲唔使比錢玩,仲有大量奬品送比你好無?先不要説奬品要用錢買回來,攤位decoration 都有成本和時間架?別人過來兜售,你可以教導你小朋友點處理,唔係過來賣玩具就扭計要買,我自己小朋友小時候見到有賣糖果的姨姨叫她買糖,她會懂得拒絕,說:我看下咋,不會買架!因為我已教導她,甚麼時候會買,甚麼時候不會買,她從來不會在街上扭買糖果和玩具,家長如何教,子女也如何。開放日當天,的確有很多貨品大平賣,為求去貨,不惜工本,小朋友叫賣當然是咁講,唔通話:好貴架!快點過來買啦!你只是因為你個小朋友扭賣玩具,就用自己入埸十分鐘的偏頗觀感,説甚麼不想你的子女第日變玩具sales就去讀啦!平心而論,你這種是持平的意見?是善意的提醒還是惡意攻擊,相信公道自在人心!

仲有,建議你最好唔好帶你小朋友去玩具反斗城和或者年宵攤位,費時又話人令你甚麼理財教育付諸一旦

回覆 yeunglps 的帖子

講得好好!好多中學生都特登過年投個年宵攤檔作為一種銷售經營嘅project 去做啦。只要學生們盡力去做,是一個很好的經驗。
硬要在別人身上扣帽子,再偏激的去抨撃,為小朋友立了很差的榜樣。

yeunglps 發表於 17-12-13 20:51
仲有,建議你最好唔好帶你小朋友去玩具反斗城和或者年宵攤位,費時又話人令你甚麼理財教育付諸一旦 ...

原來開放日等於玩具反斗城,年宵攤擋! 介紹學校日等於做生意日子。你仲攪笑,攞學校籌款(不是主菜)跟做生意的反皮城比都得! 做教育做到本末倒置,終於明白點解有父母在反皮城求小朋友買玩具。

真心祝你成功,你小朋友讀左幾年後分享一下他是否如現在一樣只看不買還是只是籌款,叫人買而自己不買。我細路冇扭計,這個研究都在别人身上十分有價值啊!

Hopeforb 發表於 17-12-13 21:21
回覆 yeunglps 的帖子

講得好好!好多中學生都特登過年投個年宵攤檔作為一種銷售經營嘅project 去做啦。只 ...

你都識講中學生,人地初出茅盧做生意賣野梗冇問題,是學習行商的機會,是實習創意投資的一課。小學生賣旗,步行籌款又豈能與物質籌款掛勾。我只是道出教育過程所強調的不同。有人做好一件事,得到一個讚賞vs一枝鉛筆,一枝鉛筆vs一件玩具,一件玩具vs一部遊戲机,一部遊戲機vs一個旅行。到最後送你一層樓你都無動於衷。呢D野,我地幼稚園校長掛在唇邊,小朋友在校不交換禮物,零食,簡樸節檢,身教言教。籌款都根本無問題,有問題的是籌款內容及過程。不過如果你明亦唔會因一個負評而非要阻止及改變別人想法。試想想,將來小朋友向你講自己意見時你就狂丙,阻止佢,以後佢有咩想法仲敢同你講咩

回覆樓主:

講番主題,st stephens 可能是唯一無公布ib 成績的ib school, 即使DSE都無,所以成績方面無得参考。cky有公布ib 成績,有一點可能要留意就係中四考完gsce要達學校要求才可上ib diploma, 否則只可選ib certificate, 大學選擇会少好多,cky今年考ib diploma人數同兩年前考gcse人數少了40+人(4成),這些同學可能出國/轉校/讀ib certificate, 近日同一cky中學家長講起佢都無留意,要去問下。我意思係,樓主傾向留港升學,st stephens 即使入唔到或唔選ib,亦可選DSE, 但cky考完gsce後如不達學校要求可能要另尋出路。講清楚我唔係話cky有4成人不達標,只講事實少了4成人。

poonseelai 發表於 17-12-14 08:23

幾乎每間學校,包括國際學校也有這個金字塔式現象。我吾敢話所有,因為我沒有完部去考証,而且不是每間學校也像CKY 般公開人數及IB 收生要求 。
非常同意你的想法,如果對IB 信心不足,揀st. Stephen 穩陣D。

如你朋友有多些資料,請分享。我大約2年前問過,那些孩子多是出國,尤其是去英國居多

回覆樓主:

補充: 這幾年小學插班生有來自一線私小,亦有學生插入神校,但數量多。而且學校取態是寧缺勿灠。學校有補底班,每年評估後,學生如仍不達標,要留班,俾孩子時間去鞏固知識。中學家長話透過校內評估會預測到自己孩子igcse 成績,所以能夠有所準備

woyj 發表於 17-12-14 09:22
補充: 這幾年小學插班生有來自一線私小,亦有學生插入神校,但數量多。而且學校取態是寧缺勿灠。學校有補 ...

請問一下CKY 升ibdp 的igcse 最低要求係幾多?另外會開放ibdp 收外校插班生嗎?謝謝

keep-calm 發表於 17-12-14 10:54
請問一下CKY 升ibdp 的igcse 最低要求係幾多?另外會開放ibdp 收外校插班生嗎?謝謝
...

建議你朋友看看校網ibdp prospectus, 內容詳述科目,入學要求
未聽過有外來插班生,只知道今年有家長以總校長名義設立獎學金,供2名外來生入讀,外來生要付合某些條件,原校要不設IB  課程。
https://hk.mobi.yahoo.com/news/蔡繼有設獎學金供外校生讀ib-215517529.html

如唔介意距離我選SSCPS,學校環境優美,小六寄宿對小朋友來說是個很好的體驗,考IB/DSE也較大彈性。CKY是校本->IGCSE->IBDP

CKY有公開IB成績,但SSC似乎沒此慣例。我接觸過兩間學校的學生都係兩文三語流利,而在校風或學生品行相信亦不會相差太遠,畢竟其家長對子女都有所要求。

我認識揀CKY的家長,細路都在Y9-Y11時出國升學或轉走,所以不清楚成績不達標會如何安排,眼見朋友們的細路有考IGCSE的大都係全A/A*,不知係佢地叻或是考試程度唔深。

CKY每年大部分級別包括Y9, Y11都有收插班申請,有聽過插唔入呢間但去了神校、或讀緊神校卻考唔入呢度的,所以完全不清楚這間學校如何揀人,相信真正叻仔叻女應有更好offer,不用嘥氣插呢間讀Y11。

認同CKY開放日有很多學生替學校義賣,是否物質或會否教壞細路就見人見智,PIS沒有任何資助,為校籌款唔覺有咩問題。同樣對SSCPS的FTN也沒有意見。百貨應百客。

(利益申報,非應屆考小一家長)
自強不息 厚德載物

SSCPS requires at least one musical instrument. Most students promoted to SSC and each year will have around 10+ students to overseas/ international school (usually is CIS, IS, CDNIS) / SPCC. These information are from my friends.

回覆樓主

They also shared some information captured from EK and school report. U can understand more about their DSE result and how SCCPS & SCC work together on IB curriculum. Hope these information can help you.

meowloo    發表於 17-12-14 14:24
keep-calm    發表於 17-12-14 12:33

Lindytiger 發表於 17-12-14 12:30
They also shared some information captured from EK and school report. U can understand more about th ...
I am afraid IB students scoring significantly higher than world average does not really tell you anything in terms of its results.

poonseelai 發表於 17-12-13 12:03
曾經看過一本教孩子的書,其中一項是要尊重孩子感受,感受好個人,我覺得有家長講出唔喜歡感覺無問題㗎,或 ...

Yes

Agree
‹ 上一主題|下一主題