用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs St Stephen ( Stanley )
樓主: keep-calm
go

CKY vs St Stephen ( Stanley )   [複製鏈接]

pbhe 發表於 18-2-26 09:19
我話支持的人,並不是說哪間學校的家長。其實真的不需要重覆維護什麽,我只說出意見,你同意與否很大影響 ...

咁又係真,氣度呢樣野唔係人人做到。真正的CKY家長又點會花時間同你討論呢D。人地入到心儀學校上左岸需要為人地的批評而寢食難安嗎? 我亦上左岸,人地一句半句咁肉緊做乜,校長亦唔會因為咁比個位你。多花時間照顧自己小朋友好過。

hkpapa852 發表於 18-2-26 08:47
睇開D, 近年某校既家長, 都比較有戰鬥民族feel
完全明白哂

rafaelbaba    發表於 18-3-23 16:53
自強不息 厚德載物

pbhe 發表於 18-2-26 02:21
咁我當然對sen小朋友唔可以harsh,要包容。佢地都唔想咁樣,佢地既行為我做大人都要體諒。我對CKY應要持相 ...
睇完你嘅回覆, 我覺得你唔止太老實兼要求真係太高咁簡單囉! 希望我理解錯, 你唔係暗嘲緊當日向你熱情推銷嘅小朋友係sen啦! Anyway, 作為一個成年人, 任何情況下對住小朋友都應該寛容D. 否則只會俾人覺得你冇氣度, 同小朋友一般見識.

ok3 發表於 18-2-26 14:10
睇完你嘅回覆, 我覺得你唔止太老實兼要求真係太高咁簡單囉! 希望我理解錯, 你唔係暗嘲緊當日向你熱情推銷嘅 ...
如果只係路過見到發表一下意見, 又真係好難想像, 點解可以係過去一/兩年, 每當一有人問CKY既睇法時, 就會馬上回覆一句: 去過Open Day就唔會再想入呢間學校之類既說話

我承認我係一個超級八公, 總好過做人口不對心

ylylylyl    發表於 18-2-26 19:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-26 14:21
如果只係路過見到發表一下意見, 又真係好難想像, 點解可以係過去一/兩年, 每當一有人問CKY既睇法時, 就會馬 ...

我小朋友剛上小一,發表意見的經驗值半年都冇,皆因所有人當時都係我競爭者,負評更唔會發表,唔知何來過去一,兩年? CKY既意見只講了一次,根本又與我何干?而家喺你地家長身上更能引證事不關己,己不勞心。如果所有人都持這樣態度,EK就真係天下太平。真係講多句都教精左你,你唔洗啦!

ok3 發表於 18-2-26 14:10
睇完你嘅回覆, 我覺得你唔止太老實兼要求真係太高咁簡單囉! 希望我理解錯, 你唔係暗嘲緊當日向你熱情推銷嘅 ...

你講得啱架。我老公成日人前讚人地仔女識打機真係好叻仔叻女。我就講唔出架。佢成日話咁唔係點呀,人地父母ok你做乜講咁多野!講D人地啱聽咪得囉

ylylylyl    發表於 18-2-26 19:28

pbhe 發表於 18-2-26 17:56
你講得啱架。我老公成日人前讚人地仔女識打機真係好叻仔叻女。我就講唔出架。佢成日話咁唔係點呀,人地父 ...
唔知你老公真心定假意?! Anyway, 我真係好佩服你老公

pbhe 發表於 18-2-26 02:08
咁人地真係老闆和sales. 咪話左唔介意做sales行業咪冇問題囉。即係覺得做sales好失禮,好失望比人咁樣形容 ...

你最後幾句係真既。

我曾話唔明點解報名費要咁貴。結果引來“唔鍾意可以唔報”, 甚至暗示話我呢個層次既人唔識欣賞學校云云。。。

hkpapa852 發表於 18-2-26 14:21
如果只係路過見到發表一下意見, 又真係好難想像, 點解可以係過去一/兩年, 每當一有人問CKY既睇法時, 就會馬 ...
有時係工作病,我都會以某些細微的觀察而form an opinion,有時啱有時錯,不過就唔會咬著唔放

retriever 發表於 18-2-27 08:07

你最後幾句係真既。
發現最近身邊都好多人引用「唔中意就⋯」,其實真不是很好的溝通 技巧,若果在debate咁講,才判肯定都 wah 一聲

retriever 發表於 18-2-27 08:07

你最後幾句係真既。
唔記得你話邊間報名費貴, 其實呢堆學校叫好了, 有報名都一定有得In

你試吓去報ESF, 交完2000蚊報名費, 最後可能只係會收到封信話因為太多人報名, 未能安排學位, 連見都無得見添! 正如近年有部份官津小學, 叩門要收20-50蚊行政費, 咁又係咪合理呢?

如果真係心儀某校, 相信唔會因為報名費/行政費而有猶疑, 放棄入讀既機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pbhe 發表於 18-2-26 15:54

我小朋友剛上小一,發表意見的經驗值半年都冇,皆因所有人當時 ...
唔計呢個帖, 起碼仲有呢一次:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3413770&pid=44789660&fromuid=1389083

一次..... 都係既, 每個帖都只係講一次啫

hkpapa852 發表於 18-2-27 09:32
唔計呢個帖, 起碼仲有呢一次:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3 ...
點解你咁好記性!
不過人哋每次講的相同,證明的確係分享自己感受。有何不可呢?

b3410 發表於 18-2-27 11:51
點解你咁好記性!
...
其實無問題, 不過如果只係當間唔啱心水既學校係路人甲乙丙, 我唔會提完又提, 仲要每次都咁強調對該校既不滿

hkpapa852 發表於 18-2-27 12:58
其實無問題, 不過如果只係當間唔啱心水既學校係路人甲乙丙, 我唔會提完又提, 仲要每次都咁強調對該校既不滿 ...

可能果次被人“ 屈”買嘢,使得好甘,一路頂住條氣呢。 無所謂啦,佢都分享吓個人感受。

b3410 發表於 18-2-27 11:51
點解你咁好記性!
...
EK又唔係一言堂, 分享感受(無論正面定負面) 當然冇問題啦! 但對住小朋友唔洗咁mean, 用詞咁狠辣囉!

hkpapa852 發表於 18-2-27 12:58
其實無問題, 不過如果只係當間唔啱心水既學校係路人甲乙丙, 我唔會提完又提, 仲要每次都咁強調對該校既不滿 ...

我唸你既誤會都幾深。你唔鐘意我的一句起兩句止的正負評論唔緊要,但你似乎刻意忽略我讚過該校的優點而誤導别人。

不過無論點都好,我唸你發表意見的資歷高過我,經驗值高而断章取義的大有人在,就算你可能為左我話你D升中数據只能反映學校學術表現而未能全面分析學校整體表現優劣而不高興,我也没辦法,因我的分析係設身處地了解小朋友需要而衡量利弊,並是用學術數據去斷人好壞。

我的是意見,opinion(inductive argument), not facts. Opinion is debatable. 你challenge我的論點是logical fallacy, 因你歪曲了我對該校的整體評論及忽略了我的正面評價。

eternalclara    發表於 18-3-2 17:51

ok3 發表於 18-2-27 14:15
EK又唔係一言堂, 分享感受(無論正面定負面) 當然冇問題啦! 但對住小朋友唔洗咁mean, 用詞咁狠辣囉!
...

我唸我唔係對小朋友mean, 係太着重學校對小朋友帶來的負面影響。正所謂學壞容易學好難。你說的狠辣,在我來說是精準。如我兜圈都講唔出重點,又要驚比人插,不如唔好講。但我選擇講出來, 因我的comments唔係要黎please大人。對小朋友要包容,請問呢度有小朋友嗎? 我同緊大人講野,大人得到意見後需要自己作出批判性思考,去印證,再歸納自己結論。

ylylylyl    發表於 18-2-27 15:56

回覆 ngokwan 的帖子

you are right.

hkpapa852 發表於 17-12-14 14:18
其實SSC份校務告有公佈IBDP各科目平均分, 點解唔貼埋出嚟?

http://www.ssc.edu.hk/images/document/Schoo ...

My friend just shared their 2017 IB result with me. Total 30 out of 35 students passed, 2 got 44 marks and 9 got 40+. Students continued their studies at Cambridge, UCL, Warwick, Imperial, Durham, UC San Diego, Sheffield, ST. Andrews, UBC, Nottingham, Bristol, King’s College, Syracuse, CUHK, HKU, HKUST.......as school didn’t pick IB students for this year, I think these results already good enough.

‹ 上一主題|下一主題