用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學面試內容
樓主: KiNnK
go

福建中學面試內容

HaYi 發表於 17-12-12 17:27
多謝呵, 你說的都報晒啦, 仲有NPL LKP  , 我都係有殺錯冇放過, 但見佢地好多撞晒日子, 希望至少可以first i ...

你真係有報番優才呀!我地冇報,可能過唔到自己個關,6年前放棄咗唔想如今又報番轉頭!

Queenielam88 發表於 17-12-12 18:14
你真係有報番優才呀!我地冇報,可能過唔到自己個關,6年前放棄咗唔想如今又報番轉頭!
...

係呀,想來想去,反正都係報直資,俾多50. 佢小学中小,中学英中,始終有万不同賣點,真係收先再想

HaYi 發表於 17-12-12 18:35
係呀,想來想去,反正都係報直資,俾多50. 佢小学中小,中学英中,始終有万不同賣點,真係收先再想
...

我姪仔星期六都有去福建面試呀!係咪聽日上網知有冇得second in呀?

Queenielam88 發表於 17-12-12 18:38
我姪仔星期六都有去福建面試呀!係咪聽日上網知有冇得second in呀?

6:00 pm
其實我覺得fk頗用資源. 又first in 又second in又talk. , 但當曰感覺大部份是攞經驗的本區生.

HaYi 發表於 17-12-12 18:45
6:00 pm
其實我覺得fk頗用資源. 又first in 又second in又talk. , 但當曰感覺大部份是攞經驗的本區生.
...

可能學校相比其他直資早面試,我地都係用佢黎kickoff今次升中大事。

Queenielam88 發表於 17-12-12 18:52
可能學校相比其他直資早面試,我地都係用佢黎kickoff今次升中大事。

我都係聽人說佢intervview 難又全面些,好奇試下.

HaYi 發表於 17-12-12 19:08
我都係聽人說佢intervview 難又全面些,好奇試下.

完全和你一樣心態!我姪仔話全程都in得好好,等聽日消息。

Queenielam88 發表於 17-12-12 19:14
完全和你一樣心態!我姪仔話全程都in得好好,等聽日消息。

佢会讀?那几好,早D上岸!我個始終是npl fans, 好大部份原因是朋友多。

HaYi 發表於 17-12-12 19:37
佢会讀?那几好,早D上岸!我個始終是npl fans, 好大部份原因是朋友多。

攞經驗為主,他說in得好唔代表學校覺得佢好!我地target有另外幾間男校。

HaYi    發表於 17-12-12 19:58

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-12-12 16:00
有無小朋友記得數學題問嘜,分享下,等大家研究下。
昨晚問清楚,
填表:  一面中, 一面英,
英文: 讀一編英文, 不過未讀完已經俾老師STOP左, 問左一條英文問題
中文: 用廣東話問左幾條問題
普通話: 完全無
數學: 做左8題, 其中一題係奧數
4人一組 LEGO

全程1.5HR

KiNnK 發表於 17-12-13 09:16
昨晚問清楚,
填表:  一面中, 一面英,
英文: 讀一編英文, 不過未讀完已經俾老師STOP左, 問左一條英文問題
中文: 用廣東話問左幾條問題
普通話: 完全無
數學: 做左8題, 其中一題係奧數
4人一組 LEGO
全程1.5HR
好奇八卦一問, 今年有無好似舊年咁中文係考文言文?

我仔仔冇讀中文,佢話老師比左3個詞語,叫佢串個故事。但佢話坐隔離個男仔就要讀一篇中文。
英文就讀一篇再問番關於篇文既問題,另外又用英文問最鍾意邊科,點解選呢間學校,如果入咗呢間學校會點。
之後都係做數學,5個人組砌lego。

醒目開學勳章

小時了了 發表於 17-12-13 09:34
我就無文言文連自我介紹(中/英/普)都無

小時了了 發表於 17-12-13 09:34
仔說冇呵, 中英都算淺.

小時了了    發表於 17-12-13 12:03

回覆樓主

我阿仔都話中英唔太難,數學有2題比較難

回覆樓主

出了結果!大家有沒有第二次 in 。
我見我個沒有記錄,是不是即係無?

回覆 爸媽baby 的帖子

编號是QR code 下面好長的英文+數字。 我剛剛入錯咗。
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

回覆樓主

有second in

醒目開學勳章

10:30 second in