用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實阿仔應該讀邊類學校
樓主: 月餅仔媽咪
go

其實阿仔應該讀邊類學校 [複製鏈接]

long107 發表於 17-12-12 18:22
係讀小一再評估一次,主要是決定升特殊或主流小學之用。

對了。

醒目開學勳章

回覆樓主

可以選擇出去浸一年普通幼稚園再決定上主流亦或特殊學校,首先係要追CAC做評估決定可以讀邊類學校。我仔就係S位之後讀多年普通幼稚園再上主流小學,今年中一了。加油

月餅仔媽咪 發表於 17-12-12 12:44
回覆 long107 的帖子

阿仔現在係讀僅S位幼稚園

如果你讀緊S位幼稚園,而幼稚園老師叫你唔好去張煌偉,就算你唔想接受,事實係你好大機會係唔適合主流。

你評估咗先作最後決定la

回覆樓主:

應該在入小學前,CAC 已告知小朋友可否入主流。

如果張已經有很好照顧SEN 的經驗,可以讀住先。趁仲有呢半年,揾間好的centre做 training, 盡追落後。

月餅仔已經做了評估, 醫生話佢係輕度智障,係輕度自閉的一種, 醫生佢一定要讀特殊學校。
上星期學校家長日,班主任同學校社工都話阿仔一定要讀特殊學校, 點知學校治療師就話阿仔唔係差,可以比佢讀張煌偉, 因為如果要佢入讀特殊學校,雖然有特別照顧,但就冇機會學正常學生的生活, 而且入左特殊學校,就算佢變得好好,都唔可以出番正常學校讀。 我聽完班主任同治療師的說話,雖然,我都有排特殊學校。
但我真係唔知點幫阿仔選邊類學校先係對佢好.

我識個是Delay 2 年以上在普通3線多SEN官津讀初小,  學校有測考加時同另班戶之類的調適, 有加輔之類.  但功課冇咩少, 要照交.  有次要作文, 佢只有能力抄類似的字, 但字體不可辯認, 老師幾次打回頭要重作 (抄).  

其實我唔知讀主流學校對佢地來說是否一個好選擇.  主流學校佢地又盼望可以學到幾多東西.   

月餅仔媽咪 發表於 18-3-13 09:52
月餅仔已經做了評估, 醫生話佢係輕度智障,係輕度自閉的一種, 醫生佢一定要讀特殊學校。
上星期學校家長日, ...

主流小學對特殊學生都容易出現欺凌問題

S位治療師係邊方面的治療師呢?你小朋友是否某一方面達標但另一方面比較弱呢?
同S位高級導師和中心主任商量下,同一間中心的老師,社工,治療師俾的意見有分歧,問下他們應該點決擇。

係職業治療師, 佢話阿仔在體能方便和同年小朋友冇大分別。 治療師係有好多年經驗,佢的意見係話阿仔可以入讀張煌偉,佢仲話如果入了特殊學校就冇機會轉番主流學校。其實我想阿仔入正常學校, 係想佢同正常小朋友有多D接觸,等佢大個時可以同其他正常人溝通.

回覆 haihaimom 的帖子

其實特殊學校都有機會有欺凌問題

月餅仔媽咪 發表於 18-3-14 10:25

係職業治療師, 佢話阿仔在體能方便和同年小朋友冇大分別。 治療師係有好多年經驗, ...

同意呀!其實決定權在父母手(emoji),不過你要有心理準備跟功課好辛苦。
另外問中心主任如果唔適應主流小學,想(emoji)返特殊,要點做。

其實我都有同阿仔排特殊學校, 而且已經在教育局做好手續。但係,我都未知想阿仔讀邊類。我已經問了教育局,佢話如果想由主流轉返特殊,要重新做評估,如果,醫生話一定要轉返讀特殊,就要重新排過。

醫生是建議,可以自己作最後決定?還是跟專業意見?

回覆樓主

治療師話可以讀而張煌偉又有依類小朋友就試下 有時候我會覺得雖然有輕度自閉 但上主流可能受到朋友感染會有改變呢
我小朋友之前都有發展遲緩 同有d社交問題 本身可以派去有得每日接受training既學校讀 但我拒絕左 選擇係主流幼稚園繼續(training1星期1次) 因為我覺得我小朋友係比人慢 但入左那些幼稚園每日training好似小朋友每日都比人提住係比別人慢同其他人唔同咁 反而小了正常與人相處的時間
我覺得對自閉的小朋友多與朋輩相處比每日training更好

回覆 Sarahroman 的帖子

我都有同感, 我一放假都會帶佢出來同其他小朋友玩。其實我都好想比佢上主流學校, 但佢班主任尋日又同我講阿仔一定要去特殊學校先對佢好, 我真係好煩

都知道家長一定15/16, 但無人比到答案, 細仔去分析想一想
去行動吧 ! 

先去了解一下張煌偉對SEN的協助是否足夠,
雖然已經融入教育都一斷時間,
但真正融/容的有幾多呢???
學校教師有幾多老師是懂點教/對SEN??
學校在大部份學生都不是SEN在教學上對SEN又會點做???
情緒上學校又會點處理???

在HK一般小學其實對SEN只做了好表面功夫,
真正做內裡的小之有小??!!!

打去問學校/其他讀的家長了解下收下風! 

不如好好想下,入主流/特殊都好,有心埋準備比去補上主流/特殊的不足之處 !
邊個不足之處,你會做到, 盡量去平衡到 !   

Sarahroman 發表於 18-3-14 23:34
治療師話可以讀而張煌偉又有依類小朋友就試下 有時候我會覺得雖然有輕度自閉 但上主流可能受到朋友感染會有 ...
幼稚園唔同小學, 幼稚園學校仍然是單純一點
去到小學要面對的問題, 其實好唔同 !

回覆樓主:

我識有小朋友發展遲緩:8歲入小ㄧ時還不太懂説話,評估是要入特殊。最後去了關愛型小學。之後家長和老師溝通好,對成績不作任何要求(差不多全部零分),老師也不會勸走和留班的。當然不能對小朋友有要求,功課是家長代做,測考默不能迫。。所以其實讀主流愛心學校應該是可行的

subb 發表於 18-3-15 10:29
幼稚園唔同小學, 幼稚園學校仍然是單純一點
去到小學要面對的問題, 其實好唔同 !

Agree

回覆 月餅仔媽咪 的帖子

唔係話職業治療師唔專業,不如聽埋教育心理學家嘅意見,佢哋會喺心智及學習能力上評估個小朋友
‹ 上一主題|下一主題