用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實阿仔應該讀邊類學校
go

其實阿仔應該讀邊類學校

月餅仔有發展遲緩, 但又未做評估. 但係就已經在第一輪就有主流學校收(張煌偉小學). 本身我應該係好開心。但點知佢現在的老師,爸爸,同學仔的家長都叫我唔好比阿仔讀, 驚佢適應唔到,又話會比其他高班學生蝦。個個都叫要比佢讀特殊學校.
我憑該點做好????

醒目開學勳章 貢獻勳章

你揀之前知唔知張係關愛學校,裡面好多SEN架?!
又知唔知已經係教得好淺嘅學校?
恐龍家

仲未做評估, 而且特殊學校亦不是做完評估即有位,咁應該讀住張煌偉小學先,等評估有報告才可打算。

現時可找些小一適應班之類,等小朋友有心理準備,多些時間適應小一。

回覆樓主:

如你想快啲知評估結果,可到有發展專科的兒科醫生做評估。評估後,如你兒需特殊教育,醫生會撰寫報告,可教你怎排特殊位。如等CAC,可能要等很久,才有位做評估。但在等的過程中,因要太久,評估後,又要再排隊輪特殊位,令你很久以後才輪到特殊位。

回覆樓主:

所以我提議你找發展科的醫生,雖要幾千蚊,但可省時間等評估,可快啲輪到位,是值得的。

Lilianyu500 發表於 17-12-12 09:45
所以我提議你找發展科的醫生,雖要幾千蚊,但可省時間等評估,可快啲輪到位,是值得的。
...

在等候期間,可先讀 張校,一路 等,一路讀。

月餅仔媽咪 發表於 17-12-12 09:27
月餅仔有發展遲緩, 但又未做評估. 但係就已經在第一輪就有主流學校收(張煌偉小學). 本身我應該係好開心。但 ...

你仔現在主流幼稚園讀抑或在s位讀?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

本身學習情況點?如果智力正常同身體無特別支援需要,一般少少發展遲緩都係會讀主流

回覆樓主

樓主仔仔發展情況點?我仔以前都係發展遲緩但train左3年 大部份野都追番 佢都係派主流
其實我覺得樓主仔仔純粹係慢d唔係需要特別照顧那些 比佢讀張都ok

Get into the primary school first, then tell the in-house social worker or education psychologist about your concern.

For the time being, you need to find a private edu psychologist or clinical psychologist to do assessment, and see if your kid needs to have training in various area before going to primary school.

Don't wait for gov't service as the queue will take 1 year.

回覆 小曳人 的帖子

我就係知道呢間係愛心學校, 先同阿仔報

回覆 long107 的帖子

阿仔現在係讀僅S位幼稚園

醒目開學勳章 貢獻勳章

月餅仔媽咪 發表於 17-12-12 12:43
回覆 小曳人 的帖子

我就係知道呢間係愛心學校, 先同阿仔報
咁,你能夠做嘅係睇下仲有無其他支援可以搵到
另,想帶出一樣嘢:老師會好了解你孩子,但佢未必了解小學嘅教育制度/資源 (包括張煌偉),所以,建議你响外面搵多方面專業人士嘅意見

有需要,可以同張煌偉學校傾下,到底你嘅情況,佢地會點安排
恐龍家

回覆 Sarahroman 的帖子

阿仔係理解力比較差, 唔得專心.同埋有時脾氣比較差

月餅仔媽咪 發表於 17-12-12 12:44
回覆 long107 的帖子

阿仔現在係讀僅S位幼稚園

唉!s位咁遲都未有評估,就算入特殊都要CAC評估為有需要入先得㗎!
CAC做野咁慢,難為家長。

回覆 Lilianyu500 的帖子

有冇發展專科醫生介紹? 最好沙田區

月餅仔媽咪 發表於 17-12-12 14:13
回覆 Lilianyu500 的帖子

有冇發展專科醫生介紹? 最好沙田區

pm you

long107 發表於 17-12-12 13:37
唉!s位咁遲都未有評估,就算入特殊都要CAC評估為有需要入先得㗎!
CAC做野咁慢,難為家長。
...

好奇一問:點解未做評估可以讀S位?

tibbar2011 發表於 17-12-12 18:20
好奇一問:點解未做評估可以讀S位?

係讀小一再評估一次,主要是決定升特殊或主流小學之用。