用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

哈利媽 發表於 17-12-12 16:02
其實大家又點睇小朋友算唔算盡咗力呢?

睇過程,唔睇結果。

準備過程中,有無做到階段既要求。

回覆 little_yolky 的帖子

有冇研究到班 3 同自己大約差幾多?考試卷 careless 錯得多唔多,係咪兩個止?
不過我最叻都係班 4,幾次都同班 3 無緣。

brother4 發表於 17-12-12 15:34
一般小朋友小四才發力,D有升中後才發力也有,順其自然,小朋友盡咗力便可,看天意安排
...

P4 發力正確, 用 P1-3 時間, 扎實好中, 英, 數根基, 其後一定可追上。

我囡本身資質唔好,頭10係指班裏,尖子班A,B班49排成30排,很差呢。我係唔想佢再差d,想佢打好基礎。不過我女對自己無要求,學習上好被動,成日要我提,邊會有好成績,又唔鍾意睇小說或多文字,同埋興趣班咩都唔想學,有時好勞氣,教佢方法唔接收。我好羡慕人地小朋友咁叻

1998Ruby1998 發表於 17-12-12 16:41

有冇研究到班 3 同自己大約差幾多?考試卷 careless 錯得多唔多,係咪兩個止?
1. 數學差好多, 舊年差1X分, 今年都有起碼10分8分。2. 考試卷無派, 唔知, 測驗卷careless錯字真係唔止兩個止。

頭 3 果 d 最多都只係錯 2-3 個。數學卷也一樣,都係只錯一兩個,甚至滿分(身邊小學考第一果個真係冇 100 都有 99 分)。

1998Ruby1998 發表於 17-12-12 18:05

頭 3 果 d 最多都只係錯 2-3 個。數學卷也一樣,都係只錯一兩個,甚至滿分(身 ...
係一個, 班1只錯一個careless mistake !

就係科愚蠢既數學, 佢上次統測班名次中(3), 英(1), 常(3), 聖經(2)的, 就係科愚蠢既數學!!!!!!!!!!!!!! 今次測驗, 數學仲要係第8!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

成日都係數學累街坊

1998Ruby1998 發表於 17-12-12 18:12

成日都係數學累街坊
所以我好明白IloveJJ既心情, 不過我係認命。

回覆 assado 的帖子

系呀,不停執位,大仔上到中三仲系不停執位,級十几會標上,冇名次會變有名次。其實小學冇太差,最好頭2成,夠力上心儀中學就夠。

chrischeung 發表於 17-12-12 19:07
回覆 assado 的帖子

系呀,不停執位,大仔上到中三仲系不停執位,級十几會標上,冇名次會變有名次。其實小 ...

目標是要上到B1英中。上到中學, 英文吾好就好吃力, 所以小學要打好基礎。

1998Ruby1998 發表於 17-12-12 18:05

頭 3 果 d 最多都只係錯 2-3 個。數學卷也一樣,都係只錯一兩個,甚至滿分(身 ...
當年阿囡數學係由80幾跳至96,中英保持97-98,常識保持93/94,就突然由上學期級8跳升至級2,我自己都估唔到

1998Ruby1998 發表於 17-12-12 18:12

成日都係數學累街坊
但係呢,亦有人靠數學食糊。真是成也數學敗也數學。

little_yolky    發表於 17-12-13 13:51
小曳人    發表於 17-12-13 07:07

回覆樓主:

讀書係長跑,馬拉松,愈早發力,愈早無氣。資質好,練得好,雖然跑得快,但還未「發力」,資質次一D,跟住人跑,便好快死。

資質天生,段練是後天。玩長跑的人一定知,要清楚自己能力,比賽時最忌跟左前面的人的 pacing, 打亂自己 pacing。

讀書便是發掘孩子能力,了解可以去幾快,定好自己 pacing, 便不要理旁人。 香港家長經常做不到也。

Binlojai    發表於 18-5-21 17:02
LittleButter    發表於 17-12-29 23:16
Mat_Dad    發表於 17-12-13 13:52
小曳人    發表於 17-12-13 07:07
HK-MAN    發表於 17-12-12 22:57

回覆 shadeslayer 的帖子

我也認同,其實要小朋友做齊以上真的不是每個人可以。另外我想問大家有什麼方法可以令小四常識科解決考試情境題目訓練。因上次10月份在這部分失了較多分數,書本也不多這題目,希望可以訓練和幫助自己的小孩。謝謝大家

sweetapplebb 發表於 17-12-12 17:50
我囡本身資質唔好,頭10係指班裏,尖子班A,B班49排成30排,很差呢。我係唔想佢再差d,想佢打好基礎。不過我女對 ...

我返而咁睇,你阿女未出盡全力都入到尖子班,還有很大進步空間,現在最重要的還是保持讀書的興趣。

回覆樓主:

男生上到中學就開竅。

October. 發表於 17-12-12 19:50
但係呢,亦有人靠數學食糊。真是成也數學敗也數學。

甘多科, 以英文科最為重要, 要長期浸。

‹ 上一主題|下一主題