用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-2-14 09:51
奬牌要地方放,書卷好d

好奇一問,你哋點處理小朋友的獎牌丶獎杯?獎狀易處理,反而係獎杯和獎牌很阻地方,阿仔已經有一個20L膠箱獎杯和牌.......係d杯太大....

幸福謝師奶 發表於 18-4-16 14:09
我仔小二,班第一,級就十幾頭。老師話佢上堂吾專心,做自己野  但我每日會比少少習作佢做,每日同 ...

你吾谷佢甘緊, 佢就冇甘辛苦啦!

小曳人 發表於 17-12-12 09:31
樓主,好奇一問:要由幾多提升至頭3名?你有無發現佢有任何不足之處?
分數高嘅同學,一定"比較"小心,但亦 ...

(emoji)(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlemonkey09 發表於 18-4-19 21:46
好奇一問,你哋點處理小朋友的獎牌丶獎杯?獎狀易處理,反而係獎杯和獎牌很阻地方,阿仔已經有一個20L ...
由矮櫃頂 (3x1呎) 到搬咗上大櫃頂燈糟
到最近大執房,設計師响無要求下設計咗個玻璃櫃俾佢放獎盃/獎牌 (約1x1.5呎x 門高),我地接收咗,未滿,應該唔會滿,亦打算掉減d無代表性嘅盃 (仲响大櫃頂嗰d)
恐龍家

littlemonkey09 發表於 18-4-19 21:46
好奇一問,你哋點處理小朋友的獎牌丶獎杯?獎狀易處理,反而係獎杯和獎牌很阻地方,阿仔已經有一個20L ...
利申:冇這happy problem.
若one day 有,make soft copy

可以學譚校長, 吾再攞獎, 留機會俾新人。
但只参加代表學校團隊比賽, 獎杯就可長存學校獎杯櫃內啦!

回覆樓主:

要成績好, 有一個固定, 舒適温書/做功課工作枱/椅都好重要。

sweetapplebb 發表於 17-12-12 08:14
阿囡小2,我想睇下有咩方法可以提升她?她無補習,亦只鍾意睇漫畫書。

小2系定型期,不停提佢做功課溫習既重要性,考試你要幫佢一把,溫完書後要提問,找相似練習佢做,平時要多看中英課外書,到高小溫書就吾系一切,要有分析能力,理解能力,自動自覺,呢d系浸反來

考頭三名之秘訣:好彩。

幾叻都冇用,如果有三人叻過佢,咪冇頭三名囉!

回覆樓主:

初小, 名次不要太看重, 保持良好的學習態度更重要。

Yanamami    發表於 18-5-7 08:08

回覆 judy 的帖子

一命二運三風水四績陰公五讀書
等於有些人好有打工運, 學歷平也可平步青雲, 不用搵工, 係工搵佢.

回覆樓主:

讀好書吾一定發達, 但選擇工作/生活一定會比吾讀書的多。
命運我們掌握不到, 但讀好書的一定机會多。

CALVEN    發表於 18-4-26 11:16

greentea000 發表於 18-2-7 08:16
有一個考到頭三既因素比較少人講,但係我家族經常發生,係人仔身上一個學期已經發生三次。佢由開學係學校門 ...

你這點不錯,鬥心及目標明确,已經是另一個層次。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

judy 發表於 18-4-26 09:47
考頭三名之秘訣:好彩。

幾叻都冇用,如果有三人叻過佢,咪冇頭三名囉! ...

有一個實用的秘訣一,就係轉間出名成績差的學校。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

assado 發表於 18-4-24 14:57
要成績好, 有一個固定, 舒適温書/做功課工作枱/椅都好重要。
以前踎係街边用橙盒當枱咋……

ANChan59 發表於 18-5-6 07:57
你這點不錯,鬥心及目標明确,已經是另一個層次。
呃小学生仲可以……上到中学佢地有自己想法……激將法、乜法乜法都無用……

回覆 Yanamami 的帖子

你講得啱,小朋友讀小學,多少都仲係好聽好信好愛父母,家長唔好有風駛緊艃。到中學、青春期,逆風波好難打。
識朋友,佢女小學任佢舞,佢恃住個女乖,都chur得幾過吓。例如唔多計分的讀書報告,都改到翻轉,話個女唔明書的故事、作者的含意,文筆唔流暢等等。升中後,佢女起革命,就一招,唔出聲,一句話都唔同佢講,朋友自然摺埋做番朋友...

有一個實用的秘訣一,就係轉間出名成績差的學校。

不一定。每家學校各有本身的要求,適應到學校嘅要求才能第一。

我大侄兒讀小六時,佢中文教師教造句,學生将佢嘅例句背出满分,不然縂能左扣右扣。有朋友孩子讀小學時,每逢聖誕縂要留在家背常識,佢話很多人在好高分,為比別人高1、2分或不比别人少1、2分,唯有盡背課本內容。

大侄兒的學校己不存在,朋友孩子的學校升中成績也比我為孩兒選的學校差很多。我的孩子如讀此類學校,分分鐘被排band3。

‹ 上一主題|下一主題