用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
go

考頭3名的人有咩秘訣?  

阿囡小2,我想睇下有咩方法可以提升她?她無補習,亦只鍾意睇漫畫書。

見佢地多数係好定性,做野手腳快,上堂專心,做卷小心,自理力良好,記性好……

brrbaby2007    發表於 18-4-16 15:49
LittleButter    發表於 17-12-29 20:33
ritalwt    發表於 17-12-14 10:45
lojo11    發表於 17-12-12 12:07
王家爸爸    發表於 17-12-12 11:09

Yanamami 發表於 17-12-12 08:17
見佢地多数係好定性,做野手腳快,上堂專心,做卷小心,自理力良好,記性好…… ...

做卷小心.....呢樣真係首要條件,否則因為啲careless mistakes扣分都扣到儍。

fionaytwong    發表於 17-12-15 15:24
天助自助者,  別再怨天尤人

sweetapplebb 發表於 17-12-12 08:14
阿囡小2,我想睇下有咩方法可以提升她?她無補習,亦只鍾意睇漫畫書。

操題,操卷。

little_yolky    發表於 17-12-12 11:24

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,好奇一問:要由幾多提升至頭3名?你有無發現佢有任何不足之處?
分數高嘅同學,一定"比較"小心,但亦唔一定靠操卷,可能係學習能力高,所以,必需要對症下藥!(到底係做得慢、唔小心、唔識教過嘅野、定唔識較深嘅題目?)

只係少少愚見,搵佢有興趣嘅事,從而提升學習動機同興趣,做個愛學習嘅人!
天資已定,但學習動機同興趣如果keep到,一生受用!

恐龍家

初小階段, 只要做卷夠小心、專心已經夠, 反而高小, 真的要多溫習
個人認為學習態度正確 (例如: 上堂留心聽老師教書、平時肯溫書、睇題目小心等) 已經幫助好大

我囡係尖子班,次次都係第10或出dd,做野好粗心大意,都有好多不足之處,唔知點改善

家長日老師對佢評語都好,上堂有專心會發問,眼見競爭好大,所以想睇下點幫她做得好d

你講緊係全級定全班?

根據補習經驗,考班頭三果 d 小朋友本身都係領悟吸收能力高,好聽話,就算唔想做練習都唔會發脾氣罷工/做做下蛇皇,畀幾多都會同你做而且唔會敷衍做。平日好鍾意睇書,一星期可以睇到至少 3、4 本書,放假可以兩三日可以睇完一本過 200頁多字書,有小說有漫畫有百科全書。不過佢地都有致命傷,就係 careless,所以要做多 d proofreading/找出錯別字。

而根據我身邊中小學年年考頭 3+級 20內的朋友,佢地上堂非常專心,備課準備充足,會係書上面寫筆記,所有習作都認真做,唔計分嘅功課都做到十全十美。返到屋企會放鬆玩,玩完就做功課,臨訓揭兩揭書過目下。

至於全級的話,就睇你好唔好彩,有時候可能只係 0.1 嘅差別,或者人地體育藝術高分過你所以排你前面。

sweetapplebb 發表於 17-12-12 08:14
少睇漫畫,多看文字較好

回覆 IloveJJ 的帖子

大頭蝦,10 個 9 個都有,考得頭過 d,明明絕對有能力攞滿分,但係因為一兩個低級 careless (漏標點、淺字串錯、腦手不協調抄錯/填漏、中文字畫蛇添足/少咁一劃、寫得唔靚)畀人扣左 1、2 分。因為成績都係 9X 分以上,所以唔覺得係大問題。經典例子係英文 98 分,我問佢錯咩,佢好開心咁匯報自己唔記得寫 full stop 同埋 woman 串做 wowan,佢考試真係一舊烏雲,我都唔知笑好定喊好。

fionaytwong    發表於 17-12-15 15:26

若頭3與考10...平均分相差0.5.既話,咁還要迫嗎???

fionaytwong    發表於 17-12-15 15:26
王家爸爸    發表於 17-12-12 11:11

Yanamami 發表於 17-12-12 08:17
見佢地多数係好定性,做野手腳快,上堂專心,做卷小心,自理力良好,記性好…… ...
可能男仔同女仔會有分別, 我見阿囝阿囡考級頭三的6個(5女1男)學生中, 女的中晒妳所說, 男的只中"記性好".

HK-MAN 發表於 17-12-12 11:04
若頭3與考10...平均分相差0.5.既話,咁還要迫嗎???
我當年要求低,小三或以前,只要唔好低過中間,小四唔好低過四分一,最尾嗰個入精英班都得。一步一步來。

我囡一、二年級都係級10內,每次都係班2,我知佢好想爬過班1,於是激發佢既鬥心,叫佢盡量起默書做好啲,因為可能同班1之間就係爭呢啲,不停提佢小心低級錯誤,大細楷,加es或ies等。
最後,起小二下學期,我安排左都幾多paper俾佢做,佢果次考試考到級2,班1,連老師都問估唔到佢會突然標左出黎,果年亦成功考到插班入12校網三大女校之一

lingan    發表於 18-4-25 16:52
ritalwt    發表於 17-12-14 10:49

HK-MAN 發表於 17-12-12 11:04

正確答案!

YanKanMom 發表於 17-12-12 11:07
可能男仔同女仔會有分別, 我見阿囝阿囡考級頭三的6個(5女1男)學生中, 女的中晒妳所說, 男的只中"記性好". ...
亦都講返,讀書都好講資質既..,特別係長期輕鬆KEEP住係頭3果啲學生....訪問呢類學生時,佢地通常答,讀書唔辛苦,好輕鬆,冇上補習班.,考試先至溫下書...之類...

王家爸爸 發表於 17-12-12 11:13
我當年要求低,小三或以前,只要唔好低過中間,小四唔好低過四分一,最尾嗰個入精英班都得。一步一步來。 ...

仔,慢慢長路,唔駛咁早卒咁行。

王家爸爸    發表於 17-12-12 15:43

Jade_BBB 發表於 17-12-12 11:14
我囡一、二年級都係級10內,每次都係班2,我知佢好想爬過班1,於是激發佢既鬥心,叫佢盡量起默書做好啲,因 ...

插入12網女校係咪仲考緊級10內呀??