用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-12-13 17:05
見係你喳!研究完,記得話我知個影響呀!

調整公式如何調整分數,沒講清楚。

例子中,100分,用公式計完是1.x,只是一個 ratio. 未講總分係未100+1.x=101.x分?

可以過100分?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

初小谷乜鬼,傷身兼傷感情!呈分試前才發力。

我當年谷是閒科,因為主科一向都90+,級二到尾。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 17-12-13 13:57
真是奇怪, 人家想爭勝, 你阻人家做乜? 只要同佢做好心理輔導, 不能只求成功, 接受不了失敗就好。 ...

因為影響到我了呀!
班主任叫我別給她那麼大壓力,關我甚麼事呢,又不是我叫她去爭的。其他家長更是把我們當作假想敵了,淨說些酸話。

little_yolky    發表於 17-12-14 08:56

retriever 發表於 17-12-13 09:10
係兩難既問題.

細路唔爭, 擔心.

我去年呈一之前說過看重過程的話,反而被小女兒笑話我幼稚,問我哪個學校不是只看結果?

HK-MAN    發表於 17-12-14 12:02
little_yolky    發表於 17-12-14 08:56

asweetmom 發表於 17-12-14 07:28
我去年呈一之前說過看重過程的話,反而被小女兒笑話我幼稚,問我哪個學校不是只看結果?
...

如你女自發的,當然可以順她意,肯自己向上爬仲好啦,父母唔使出手。只是要注意壓力和性格,壓力可以是自己俾的,不是自己主動做就無壓力。另一是性格,如果好勝心太強,也有機會發展出較難與人相處的性格。是好是壞因人而異,只是個人覺得中庸之道其實較好。

回覆樓主:

太强門心也不好,朋友孩子考每次全级三内,有次考10内就笨豬跳,好彩下面昰花園只断手脚。。。

asweetmom 發表於 17-12-13 00:24
父母的態度很重要,純粹自己想爭第一的孩子是非常少的,多是父母逼的。
曾經我也是不想孩子爭勝的父母,不 ...
High will high skill 可以比多d 空間佢,轉而多些關心,煮d好野食,offer 下advice 如何work smarter

brother4 發表於 17-12-14 08:05
太强門心也不好,朋友孩子考每次全级三内,有次考10内就笨豬跳,好彩下面昰花園只断手脚。。。
...

是自尊心太強?其實街外有不少天資聰穎的孩子,如有機會接觸等他明白各人也有所長的道理

...
好耐之前看過文章話要小朋友學識輸

...
有fd 自少就brain wash 佢小朋友要做一,雖然資質好,但又未到資優,上次見到佢小朋友d相,有少少鬼'梯'頭,呈分成績不錯,值唔值真見仁見智

回覆 brother4 的帖子

點解愁, 是否讀不上?

asweetmom 發表於 17-12-14 07:28
...

那你覺得是哪個幼稚?

shadeslayer 發表於 17-12-13 19:45
你例子也沒說明標準分如何影響呈分排位。
我就係想搵理科人解釋我聽呀。

ANChan59 發表於 17-12-14 01:33
初小谷乜鬼,傷身兼傷感情!呈分試前才發力。

我當年谷是閒科,因為主科一向都90+,級二到尾。
咁.........你呢D拔尖既就緊係唔駛谷啦......................好似我哋D唔穩定既............噚日派第二次英測卷, 比第一次跌咗11分 其中有10分係低能錯誤。無錯, 唔係低級, 係低能, 包括計錯數, 發雞盲, 同埋fried rice睇錯french fries。班1果位, 只係跌咗1分...............。猶幸全級都大跌, 仲要話我知卷深, 其中一篇comprehension深喎, 我逐題問題响文章入面圈返個答案俾佢睇, 根本全部有講, 唔駛用腦, 佢當堂唔敢出聲。

...
咁又真係架, 我記得小學一直考得好好, 但有一年顧住談情說愛, 一下跌落級6, 真係好大打擊架。不過我只係痛定思痛, 揮慧劍, 斬情絲, 第二年咪升返上去囉。

留得青山在, 那怕無柴燒。

MrBeast 發表於 17-12-14 08:11
High will high skill 可以比多d 空間佢,轉而多些關心,煮d好野食,offer 下advice 如何work smarter ...
係呀, 今日聖誕前最後一次散科考試, 我煮烤雞佢哋帶飯打下氣, 佢兩個話我煮聖誕大餐。

little_yolky 發表於 17-12-14 08:55
咁.........你呢D拔尖既就緊係唔駛谷啦......................好似我哋D唔穩定既............ ...

禁大上落!所以話唔係人人有料做头三~小学野有幾难?係比人穩定比人平均(唔会一科特好-科奇差)就已贏哂~人算不如天算,谷再多補习、睇再多書、做更多補充,當事人臨場唔生性,就前功盡廢。

whitepurin 發表於 17-12-14 07:44
如你女自發的,當然可以順她意,肯自己向上爬仲好啦,父母唔使出手。只是要注意壓力和性格,壓力可以是自 ...

所以信仰要求既境界係對人成長有好處的。

上進不為己。

係會幫助控制貪慾,減低壓力。
‹ 上一主題|下一主題