用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

其實係ga,興趣和熱情,先至係重點,呢d先會伴隨小朋友終生學習。
小學要成績好,其實唔難。我身邊好多朋友都係有知識又極投入的媽媽。一媽一B咁湊,大家小學都去到想去的學校。即使小一初段考唔到心儀的,後來的叩門、周圍求人和憑實力插班,都見奇功。這些是父母的努力。

但你話同一班小朋友高小、升中和青春期係咪一定會繼續領先,唔敢講!

IloveJJ 發表於 17-12-13 10:13
我係嗰日家長會見到佢個表咁寫,但再問副校,佢又話唔講得,因為政府唔俾學校講,唔準學校用呢樣野作招徠 ...
學校俾既呈分名次係計埋標準分, 但係成績表就一向無, 所以我對阿大咁有信心就係咁解, 因為佢最低分係體育, 拉低咗平均分差唔多0/7-1分, 所以, 呈分只會更好。佢只要穩住科數就得。所以, 成日話呈分好多小朋友會標前, 應該就係計分方法改變既關係。

little_yolky 發表於 17-12-12 13:02
習慣咗, 就唔會係壓力了。
名次都係數字遊戲,所以我都唔會同阿囡講一定要繼續做最叻果個,小一至小三其實真係靠天賦再加少少努力同上課專心,考前列係冇問題。不過我成日同囡講天賦係會有用完既一日,呢個世界亦冇免費午餐,上到小四以上真係要勤力溫習先可以保持!但佢仍keep住讀小一至小三既態度,hea住讀,但又唔抵得人地成績好過佢喎。

IloveJJ 發表於 17-12-13 12:42
但hkpapa嗰時話,呈分計標準分,係有利嗰啲成績平均既小朋友喎,咁如果科數低過平均,都有負面影響架喎!不 ...
咁又點會低過平均分呢!

不過你讀理科, 應該會明D。其實你明唔明白個標準分點計? 因為好似你仔仔既例子, 如果佢數學差人20分(例子啫, 唔好當真), 但係中英各高人10分, 咁如果數學科個平均分高過中英, 出嚟個數係咪都係比數學差人10分, 但中英各只高人5分係差架? 好唔明白喎。

例子A:
中:90(最高92, 平均分77)
英:90(最高95, 平均分80)
數:70(最高100, 平均分85)

例子B:
中:85(最高92, 平均分77)
英:85(最高95, 平均分80)
數:80(最高100, 平均分85)

Yanamami 發表於 17-12-13 09:55
我信yolky, 我細女都無压力,信不信由你,对某d人真係piece of cake.

簡而言之,因人而異,有人enjoy有人唔enjoy. 回應番樓主,如佢女自己咁有鬥心就可能已經做咗級三內啦,何必咁pushy.

asweetmom 發表於 17-12-13 00:24
父母的態度很重要,純粹自己想爭第一的孩子是非常少的,多是父母逼的。
曾經我也是不想孩子爭勝的父母,不 ...
真是奇怪, 人家想爭勝, 你阻人家做乜? 只要同佢做好心理輔導, 不能只求成功, 接受不了失敗就好。

回覆樓主:

追小説(百銇成神),講天才在比賽中—般無壓力,但天才遇天才中天才,就不一様,朋友孩子名校中算天才平均有95以上,入咗HKU的law,遇上天才中天才(國内),佢地不用努力也取高分,本地就有壓力(小説中毒)

回覆 little_yolky 的帖子

因為未必間間小學平均分中英數比重係一樣?我記得我小學常識係比重唔同。中英數佔總平均分 10 比重,常識係 5。
不過講起計平均分,諗起小學數學課真係好討厭。1 成比重係平日測驗,9 成比重係考試,低幾分即刻跌左落糞坑,真係成也數學敗也數學!

brother4 發表於 17-12-13 14:56
追小説(百銇成神),講天才在比賽中—般無壓力,但天才遇天才中天才,就不一様,朋友孩子名校中算天才平均 ...
我教會就讀醫科的青年人也是這麼說,入到去,先要知/定自己的位置,若接受到自己站在中游位,不是最底那浸便收貨的話,日子會好過點。最Top個浸有些真的不用讀得太辛苦的,或讀同樣時間效益卻大過你。如果接受唔到自己過去一直是學校學霸,如今被比下去的話會頂唔順的。

IloveJJ 發表於 17-12-13 14:56
個計法係咁。但其實知道都無用,因為自己唔會有數據去計。
我知我仔數學係比平均差。
計咗標準差後, 如何標準化?

回覆 YanKanMom 的帖子

引用返甄嬛傳金句,「你若覺得日子過得煎熬,那這日子過得也煎熬,你若坦然,這日子過得也坦然。一切無關其他,只在於自己的心境。」
不過係真,做開 top,會好大壓力去保持成績,畀其他人爬頭會好唔甘心。我呢 d 係學校做開地底泥,對分數冇咁著緊,如果爬到頭會好開心,爬唔到都冇問題。

YanKanMom 發表於 17-12-13 15:25
我教會就讀醫科的青年人也是這麼說,入到去,先要知/定自己的位置,若接受到自己站在中游位,不是最底那浸 ...

医科也難,朋友孩子入咗見佢好開心,但之後有囗難言,愁愁愁

回覆 IloveJJ 的帖子

點解計平均分都要咁多野?我睇完都一舊雲

DELETED

little_yolky 發表於 17-12-13 13:02
咁又點會低過平均分呢!

不過你讀理科, 應該會明D。其實你明唔明白個標準分點計? 因為好似你仔仔既例子,  ...

你例子也沒說明標準分如何影響呈分排位。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題