用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?  

yovin 發表於 18-5-20 09:13

有時用下反諷, 根本就係醉翁之意不在酒。 仲要 一而再、再而 ...

版友應該係多讀書既人,不過正如佢已經明確示範,喜歡辯論,咁辯論無論正反方,識唔識,都要辯下既。

如佢講,如唔係法律上(佢講犯罪已經係另一層意義),咁係睇互相價值觀既碰撞。

你寫野加EMOJI,其實係好學唔學,因為呢種寫法係某長老既SIGNATURE,效果有目共睹。

我個人寫野儘量唔寫人身野,唔寫利申又係我既SIGNATURE,哈哈。

BTW,你好嗎?

yovin 發表於 18-5-20 08:56

long time no chat. 你好嗎?

其實“心果句”,唔係個個有能力講出來,可以只有“選舉主任” 先有呢種能力。

你話“口不對心” 係專利,可能又引起某人蠢蠢欲動,劍指“OVER STEREOTYPE”。

yovin 發表於 18-5-20 08:56

long time no chat. 你好嗎?
好有同感所以觉呢+幾版係雞同鴨講~

IloveJJ 發表於 18-5-20 23:47
你仔考試完啦?
我鐘意加公仔架!

當然未考完,所以要閉關 。

今個星期(五月尾)才開始ORAL, music(唱十笛), art , 普通話……六月頭主科,呈分試我要出手了。

昨天才温完常識本太空、星期二彿誕要KO埋本常識歷史,然後才可 科科操卷。

上兩星期忙於報名暑期班,大部份(早鳥計劃)才能取盡折扣優惠。

细仔參加左野外訓練、電腦程式、英語native小组+埋本身的piano和painting.都七七八八、多姿多彩。夾岩時間最難!

他自己想早上一項運動(兵乓球、排球or騎馬)三選一,等覆暑期班要夾時間。

好在大仔用埋,他好似自己報名義工+急救+以往恆常補習。我負責做ETC就可以。

而公司開始定聖誕和新年計劃,所以忙

shadeslayer 發表於 18-5-16 13:33
歧視不是一個法律專有用詞。

未有歧視法前社會可有歧視?梗係有。現任美國總統有無歧視?梗係有。

對啊!重點<要看其理由>

「女人用咁叻」呢句
其實要定義一下個「叻」字⇒ 我認為呢有三種:

一:有才華嘅叻
二: 樣樣都(包攬)做曬嘅叻
三: 乜都唔使做 享受人生嘅叻

我相信JJ 講緊嘅係第二點。 所以 當你指控JJ 呢句話 歧視女性之前, 你係咪 應該問清楚何謂「叻」呢?

如果她的理由係⇒在家庭崗位上 面對一個 享受人生 乜都唔做 嘅老公時, 女人 就唔好咁「叻 」去包攬曬 所有工作。 在此情況及理由下, 佢呢句說話, 實在不能構成歧視。 你可以指出她,表達不清, 容易惹人誤會。 你可以指導JJ , 改成「 做女人唔好咁蠢, 事事包攬來做」……

shadeslayer 發表於 18-5-16 13:33
歧視不是一個法律專有用詞。

未有歧視法前社會可有歧視?梗係有。現任美國總統有無歧視?梗係有。

……續
你好似不理她解釋,也究其理由。 這是否自相矛盾呢?

retriever 發表於 18-5-20 10:51

版友應該係多讀書既人,不過正如佢已經明確示範,喜歡辯 ...

我很好,也很忙。

我又要考呈分試, 又要幫細仔報暑期班, 又要跟 公司 聖誕和新年計劃。

加上政府最近改咗 公司條例, 又要做多幾份文件, 成日要同啲律師 會計師開會…… 所以忙到 唔敢上網。

你知我 都係EK辯論隊成員, 遇到 合心水嘅論題, 我一定忍唔住參與。 就好似而家咁……

嘅然成日有版友, 回覆時 都叫我 唔好生氣、 唔好咁激動 ,所以emoji 用一個半個啦! 緩和一下氣氛。 因為我語音輸入, 講嘢又快,令人容易產生誤會, 我在EK回帖, 從不動氣直話直說罷了。

唉!而家啲常識, 考試範圍最少有七課, 真係好鬼多嘢背。 以前我哋讀 「社科健」easy好多!

shadeslayer 發表於 18-5-11 13:32
咁多年EK一路 surprise me.

公開論壇,談論/喧揚/justify 有關兒童安全犯法的事都可以,公開論壇,談論喧 ...

好簡單啫 因為公開 論壇 分兩種:

有現真身和唔現真身, 如果要見真人慨論壇, 又怎會公開談論 違法違例的事呢?

除非係傻嘅, 我唔相信 有家長 會喺學校週會 校長面前 講:「 我獨留子女在家!」

我小四(上午班)去接病左既小一妹妹(下午班)提早放學,校長知道我媽去左返工,要我媽去學校,係我面前鬧我亞媽,我亞媽都唔敢出聲。

怎料媽媽一出學校門口就同我講:「你校長都傻既,成家月尾無錢開飯,係咪佢養我。」
話時話,以前年代有手有腳去囉綜援,媽媽覺得係莫大恥辱。

yovin 發表於 18-5-21 04:43
好簡單啫 因為公開 論壇 分兩種:

有現真身和唔現真身, 如果要見真人慨論壇, 又怎會公開談論 違法違例 ...

去到五年级出事啦,我俾個大隻金毛抱起走。幸好,我 掹得住 鐵閘大叫救命俾鄰居們救番。我啊媽回家時受千夫所指。

我媽媽攬住我,我同佢講:「你去返工啦,唔係成家月尾無錢食飯!我以後會再小心D架。」

最後媽媽轉行( 開始時我地好似乞兒咁, 求人哋幫襯),但總算照顧到我和妹妹,最後更成就了今天。大隻金毛原來係我一家的貴人。

ar_mak 發表於 18-5-10 15:33
我感應到呢幾日將會有D事降臨係你身上,我暫時唔會招惹你住。

果然係mak神》》》 料事如神。

IloveJJ 發表於 18-5-20 23:46
Mak sir:
今晚見到你架車喎!

俾埋「麥」神架車既正面你睇

yovin 發表於 18-5-21 05:18
俾埋「麥」神架車既正面你睇

你哋可能冇睇上年套卡通片, 麥神已經退位了, 現在是小薑。

assado 發表於 18-5-21 05:24
你哋可能冇睇上年套卡通片, 麥神已經退位了, 現在是小薑。

所以退左休,咪上EK吹下水囉, 神都要打發時間㗎。

回覆樓主:

Y君的近幾個回應有很多問題,我當你舒發感情好了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

whitepurin 發表於 17-12-13 08:09
唔會慣架,我小五到中七都級一,是很大很大的壓力,唔係我細膽應該跳樓死咗
...
同意, 的確係唔會慣~
我小學時一直考第二, 有一次測驗俾我攞左第一, 壓力大到呢...
到考完試變返第二, 即刻安樂哂~

Binlojai 發表於 18-5-21 17:06
同意, 的確係唔會慣~
我小學時一直考第二, 有一次測驗俾我攞左第一, 壓力大到呢...
到考完試變返第二, 即 ...

吾洗次次100分或考第一, 重要的試考好成績才有用。