用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?  

sweetapplebb 發表於 17-12-12 17:50
我囡本身資質唔好,頭10係指班裏,尖子班A,B班49排成30排,很差呢。我係唔想佢再差d,想佢打好基礎。不過我女對 ...
羨慕人地叻,你個女好差咩??人心不足

回覆樓主

初小考頭十的是否通常直落高小都係頭果批?

回覆 jantan28 的帖子

由頭帶到尾的有,中途發力的亦有。以小學計,一般家長跟得緊,又係女仔,叻果批通常都keep到。但到中學,又係另一個故事。

回覆 HK-MAN 的帖子

我同學讀普通話班,考 35/40,全級考 120/215,我果班個第一名都係 122。同學個媽媽話個班主任好惡,同佢講全班 35/40 好差,係跟唔上去嘅徵兆,係咁鬧個同學,搞到個同學好唔開心想去粵語班,但係學校政策係一入普通話班就冇出入(普通話班唔係菁英班)。

回覆樓主:

父母的態度很重要,純粹自己想爭第一的孩子是非常少的,多是父母逼的。
曾經我也是不想孩子爭勝的父母,不料今年遭遇小女兒的反抗,她要爭,我苦勸不果,無奈放手。結果她呈二爭出個級三,我當然是高興的。但是我更需要的是反思,孩子的追求,孩子的人生,我為甚麼阻止她奮鬥。不可否認的原因是自己不想背上駡名,也不想承受那種壓力。孩子自己願意,我不支持也不能拖後腿,由她去吧!

little_yolky 發表於 17-12-12 13:02
習慣咗, 就唔會係壓力了。

唔會慣架,我小五到中七都級一,是很大很大的壓力,唔係我細膽應該跳樓死咗

asweetmom 發表於 17-12-13 00:24
父母的態度很重要,純粹自己想爭第一的孩子是非常少的,多是父母逼的。
曾經我也是不想孩子爭勝的父母,不 ...

係兩難既問題.

細路唔爭, 擔心.

細路想爭, 又擔心.

仍然係果句, 要細路看重過程, 而不是結果.

運動員精神, 亦如是!

ppmmbb    發表於 17-12-13 09:12

IloveJJ 發表於 17-12-12 22:37
你女數學差極都仲考前列,慘得過我仔數學一差,分分鐘B1不保。我真係要認命啦!
...

因為我哋學校D同學仔真係幾peah下。但你哋有五成B1率, 又高好多喎。如果我哋有5成, 阿妹都B1了。

whitepurin 發表於 17-12-13 08:09
唔會慣架,我小五到中七都級一,是很大很大的壓力,唔係我細膽應該跳樓死咗
...
我一點壓力都沒有。

little_yolky 發表於 17-12-13 09:19
我一點壓力都沒有。

你都是級最頭還是只是前列,say 級十內?不是想challenge你,但keep前列有進有退壓力會細d, 下下要贏是很辛苦的。

自己回望番,爭第一其實威d之外也沒甚麼大義意。除非你說是寶校第五名已不是band one啫,不然級三同級十都band one, 唔緊要啦。可能有人會話,唔係喎,級三先入到喇叭喎,咁其實社會上也不是只有名校的人才成功,入合適的學校就好了。

級一係壓力或動力,因人而異。我家姐讀書好叻,好多年都係級一,基本上佢係要主科每次測驗和考試都要做第一。成年以後,大家傾開,佢話其實唔使放咁多時間讀書,應該係keep住top 10%,然而花時間發展更多體藝和興趣。

NKpa    發表於 17-12-19 17:41

Jane1983 發表於 17-12-13 09:49
級一係壓力或動力,因人而異。我家姐讀書好叻,好多年都係級一,基本上佢係要主科每次測驗和考試都要做第一 ...
至理名言!我細女係呢句擁戴者~

Jane1983    發表於 17-12-13 09:57

whitepurin 發表於 17-12-13 09:46
你都是級最頭還是只是前列,say 級十內?不是想challenge你,但keep前列有進有退壓力會細d, 下下要贏是很 ...
我小學係級二, 中學係最好的。雖然無名次, 但大部份分科奬都係我攞。我唔覺得有壓力, 因為由細到大讀書沒有壓力, 也沒有人給我壓力。又好奇怪, 我從來沒有認為級一位同學比我優秀。級三同級十當然唔一樣, 沒有做到最好, 我係永遠唔會滿足的, 爭取既慾望我十分享受。你是自信不足而已。

whitepurin 發表於 17-12-13 09:46
你都是級最頭還是只是前列,say 級十內?不是想challenge你,但keep前列有進有退壓力會細d, 下下要贏是很 ...
我信yolky, 我細女都無压力,信不信由你,对某d人真係piece of cake.

Jane1983 發表於 17-12-13 09:49
級一係壓力或動力,因人而異。我家姐讀書好叻,好多年都係級一,基本上佢係要主科每次測驗和考試都要做第一 ...
真係羡慕呢D科科出埋級名次既學校, 我愛死了, 科科都可以爭第一。

Yanamami    發表於 17-12-13 10:01

Yanamami 發表於 17-12-13 09:55
我信yolky, 我細女都無压力,信不信由你,对某d人真係piece of cake.

唔單止無壓力, 我仲好enjoy個爭取既過程。不過, 我當年永遠都唔會同人講:我仲未溫好書呀。我會老老實實咁同同學講:我晨早溫好晒了。所以同學都會好緊張努力溫書。我相信遇強越強, 如果同學peah, 我就無心戀戰了。

我大女就唔得, 佢壓力好大, 所以我唔會要求佢要有咩名次, 咩分數, 只要佢認為自己盡力做到最好就夠了。而事實上, 佢亦都表現出色(唔係講成績喎), 次次都好努力準備。

Yanamami    發表於 17-12-13 10:02

little_yolky 發表於 17-12-13 09:59
唔單止無壓力, 我仲好enjoy個爭取既過程。不過, 我當年永遠都唔會同人講:我仲未溫好書呀。我會老 ...
唉~好好-塊材料讀DGS, 嘥鬼哂!

Yanamami 發表於 17-12-13 10:03
唉~好好-塊材料讀DGS, 嘥鬼哂!
我哋當年唔識DGS喎, 我哋女同學們只識MCS。不過我唔好彩, 當年係級3入咗, 當年連自行、叩門都無的, 抽到乜就乜。

回覆 little_yolky 的帖子

哈哈,呢種叫一將功成萬骨枯。叻果個的ego係不斷踩住其他人去build up,其實無必要。

sweetapplebb 發表於 17-12-12 08:14
阿囡小2,我想睇下有咩方法可以提升她?她無補習,亦只鍾意睇漫畫書。

https://kknews.cc/education/y9aben.html