用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?  

ar_mak 發表於 18-5-11 21:56
好難架。同埋仲有一個講法,就係趕絕左煙仔,會變成益左丸仔果類毒品。

PS:總之難攪,我都唔識點講。最 ...

商販禁止賣煙俾未成年人仕呢方面,西方國家管得好嚴,捉到罰得好甘。

Jane1983 發表於 18-5-11 21:23
根本有唔少弱智和過時的法例,嘈完亦無用,據法律界人士講,要改亦關卡重重。

好似之前有13歲男童在醫院 ...

法例嘅嘢,無事無干就投訴擾民,有事就搵議員隊政府監管不足,法例過時。現實社會,要求法例面面俱圓,係無可能的,十條法例一百個人有一千種意見。

太快,會話惘顧大眾利益,只為贏得掌聲。太慢,又話未能與時並進。

15歳孤兒,沒受父母良好教育,同15歳已五年遊學,點比?

我唔係討論15歳有冇能力照顧自己,係明白法例稍嚴的道理。

香港法例寧縱無黃,都咁勞嘈,大家去過新加坡呵。

.....

somoon 發表於 18-5-11 23:02
用咩方法可以引誘到小朋友玩辯論?

無方程式。只有在不同時間,讓他接觸辯論,希望他發展出興趣。

somoon    發表於 18-5-12 01:13
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 18-5-11 15:10
咁你做著RESEARCH 先,我等你清楚又簡明既定義及回覆。

Just for you.

I know you are confused becauseI know the key differences.   I did not need to do more research.    Although the concept is not exact science, it is not difficult to understand.

A Choice.

I prefer dim sum to spaghettis.   It is a choice I made.   Nobody in their right mind would say I discriminate spaghettis because it is a personal choice.   Likewise, if you marry a black person, it is a choice you made, personal preference.    No discrimination.

Discrimination.

I can think of two levels of considerations.

1. Equal opportunity.   If a person has fewer opportunities by virtue of his race, sex, religion etc, the person or organisation offering the opportunities is discriminatory.

2. Passing judgment.    If you pass judgment on some persons by virtue of their race , sex, religion, etc, it is discrimination.

Test question.

Q1 (30 marks).

A professor publish a scientific research paper and prove statistical difference in intelligence between Indians and Hongkongers (let's say very tiny but detectable).  Was the professor's work discriminatory?  Why?

Q2 (70 marks)

A professor publish a scientific research paper and prove statistical difference in intelligence between Indians and Hongkongers.  A Hong Kong EK member Mr T (fictional character) read that research.  When he met an Indian in an MTR who he did not know, they got into an argument and he said to the particular Indian "Because you are an Indian, I am smarter than you, Stupid".  Was Mr T's remark discriminatory.  Why?

ar_mak 發表於 18-5-11 22:11
其實我真係唔知捉到罰成點,但以我所知,賣一包煙既利錢好似係兩蚊,照計就算只係罰錢都搏唔過。另外今日有 ...

呢個“夠唔夠砰”例子,咪係說明“犯意” 入刑責之關鍵。

somoon 發表於 18-5-11 23:02
用咩方法可以引誘到小朋友玩辯論?

下,唔係化? 咁都問?

S 版友已在EK內完美示範啦!!!

1998Ruby1998    發表於 18-5-12 22:21
Yanamami    發表於 18-5-12 10:15

shadeslayer 發表於 18-5-12 01:58

Just for you.

謝解釋,不過都唔係好清楚,係咪如MAK 蛇講,要借英國佬或浸浸先講得簡明D?你講既解釋,好話唔好聽,有D 讀死書之感。 物野,種族,年齡,宗教? 我上面問既例子,呀媽話唔想個女嫁某種族,跟呀媽話唔想個女嫁窮鬼又有無分別?!

其實呢個討論,另一面睇,可以有兩個層面,一係價值觀方面,即係心果句,二係法律層面,民事方面,最起碼要有苦主,有DAMAGE。

譬如,劉飛人當年摘金,講黑人白人論,果D 反映佢心果句係歧視。

JJ 板友果句,第二種一定唔係。第一種都好蚊水,起碼唔明顯。

retriever 發表於 18-5-12 09:45

謝解釋,不過都唔係好清楚,係咪如MAK 蛇講,要借英國佬 ...

你呢張卷得零分,不合格。咁都唔明,就係理解力問題(有其他可能性,不便公開講)。用甚麼漫駡方式回應也遮不住。我勸你細心睇多次。想想。

我只說明甚麼是歧視的其中二義,同如何分辨,未講到犯罪。

PS 要亂咁罵,用中國例子,英國例子,有例子,無例子都可以亂駡的。

shadeslayer 發表於 18-5-12 11:27

你呢張卷得零分,不合格。咁都唔明,就係理解力問題( ...

“犯罪” 一詞有特定意義,唔好亂講。

如果你唔係講法律上,咁你引述既定義,係咪由你定既?

咁請你引用你用義,具體分析下呀媽教女唔好嫁某地區,或不嫁窮鬼既分別(呀媽都有講理由架)。

謝謝!

retriever 發表於 18-5-16 07:41
“犯罪” 一詞有特定意義,唔好亂講。

如果你唔係講法律上,咁你引述既定義,係咪由你定既?

歧視不是一個法律專有用詞。

未有歧視法前社會可有歧視?梗係有。現任美國總統有無歧視?梗係有。

一般人有某D(廣義)歧視,或歧視性思想,好普通,甚至正常。但公開講,公開 justify 則是另一回事,尤其涉及「敏感」題目,例如性別,種族,宗教,etc。

呀媽唔想呀女嫁某人種,要看其理由,才可作進一步判斷。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-5-19 16:03
我女兒從二年級開始得到一位私人補習老師指導後,年年都在全級頸五名之列,不用死背書,重點理解內容就可以,考 ...

全科補?

簽名被屏蔽

retriever 發表於 18-5-12 09:45

謝解釋,不過都唔係好清楚,係咪如MAK 蛇講,要借英國佬 ...

long time no chat. 你好嗎?

見到你話「心嗰句」 真係好想回應一下.

JJ 畀S追殺咗N次個句「 女仔唔洗咁叻」。其實睇前文後理,同JJ 一解說, 我反而覺得, 呢句說話係歧視緊男人囉!

由頭到尾, 我覺得 JJ都係想表達 , 而家香港好多男性「無料到、無耐性、唔勤力、唔長進」 所以搞到 D女人 好辛苦, 要做埋男人嗰份!

不過佢冇直接 畫公仔畫出腸啫 , 有時字面 同字底含意 , 真係可以相反㗎。 好似蘇東坡嗰句 「但願生兒愚且魯, 無災無難至公卿」 成句說話 ,單從字面去解, 咪錯曬囉。

尤其是女人 「口不對心 」攞咗專利㗎喇。唔知我呢句 ,又有冇歧視成分呢?

yovin 發表於 18-5-20 08:56

long time no chat. 你好嗎?

有時用下反諷, 根本就係醉翁之意不在酒。 仲要 一而再、再而三被中文未到水平慨S先生追殺歧視女性, 實在只嘆無奈!

算吧啦! 當日成個貼, 拎去問專業, 參考下意見,都要俾人笑, 然後又講咗去工作條例、 校長言論…… 我都冇咁好氣。 其實我當日 好簡單, 一個朋友嘅身份去諮詢一下, 有沒有歧視女性成分, 順便探下朋友啫!(emoji)

我學會留言,加返D emoji 效果會唔會 輕鬆一啲呢?