用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-12-14 20:49
回覆 asweetmom 的帖子

有争雄的心,要傲視同群做number one,小朋友有咁既氣概,我覺得幾值得欣賞。

家長不應「要求」要幾多分,級幾,應要求合乎孩子能力,生活又合理地平衡。

這前題低下,因為有平衡生活,年年级一,忽然跌到級30,也可減低做空中飛人的機會。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-12-14 21:27
你現在的名次是計算標準分了嗎?
是計算標準分。

asweetmom 發表於 17-12-14 19:28
我咨詢過營養師,直接吃魚效果更好。除非不喜歡吃魚/錢的問題,才考慮魚油吧!
...

是的

1998Ruby1998 發表於 17-12-14 20:36
回覆 brother4 的帖子

魚油丸冇咩幫助,膠囊、橙味等都小學食過,一樣係畀人話唔專心  ...

你是天才,所以食咗估進步不大

shadeslayer 發表於 17-12-14 21:08
家長不應「要求」要幾多分,級幾,應要求合乎孩子能力,生活又合理地平衡。

這前題低下,因為有平衡生活 ...

講起空中飛人,真係唔識講

shadeslayer    發表於 17-12-15 01:22

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-12-14 22:09
咁你哋好喎,我哋成績表名係未計標準分,banding先計
我地都係呈分試先計算標準分的。

Jane1983 發表於 17-12-14 20:49

有争雄的心,要傲視同群做number one,小朋友有咁既氣概,我覺得幾值得欣賞。

我自己都沒搞定,小女兒交由老公負責了。很多家長都不重視呈三,如果其他同學都放軟手腳,小女兒級一或有機會。

1998Ruby1998 發表於 17-12-14 20:36
回覆 brother4 的帖子

魚油丸冇咩幫助,膠囊、橙味等都小學食過,一樣係畀人話唔專心  ...

我懷疑食魚油幫助專注力,有D 反其道而行。

大家記唔記得,好幾個牌子既一,二號仔奶粉,都強調加左DHA 可幫助智力發展。佢哋引既醫學証據,就係測試組BBB 既 EYE MOVEMENT 較快 (當然唔會係BB IQ TEST 啦。) 呢種眼部活動,係咩引起近代細路專注力下降原因之一?

BTW, DHA 都係奧米加三類,跟深海魚油宣稱既有較成分一樣。

asweetmom 發表於 17-12-14 19:38
我問過小女兒,她說分別不是頭三和其他人相差多少分,爭的是名次不是分數。就像奧運會,冠亞季才能上台接 ...

中國運動界亦係呢個現象。攞銀牌當輸,幾乎當佢叛國咁。

如個人抱這種心態並不係好事,很難有快樂人生。

要疏導一下。

Yanamami    發表於 17-12-15 07:54

retriever 發表於 17-12-15 07:39
中國運動界亦係呢個現象。攞銀牌當輸,幾乎當佢叛國咁。

如個人抱這種心態並不係好事,很難有快樂人生。

爭一定二是個人目標,是價值觀,這本身不是問題。

無論孩子目標是爭一定爭十,有問題要疏導的是孩子把一樣野,爭一或爭十,游水,打波,打機,定男女朋友,看為人生最重要的事,遠比人生其他野重要,輸了便輸了人生最重要的事。這便不健康,不平衡。

回覆 retriever 的帖子

DHA 其實係奶粉都有,只要係含有蛋白質嘅食物都有。而一個小學生需要嘅 DHA,只要每個禮拜食 4-5 両魚肉就已經好足夠,BB 仔 DHA 需要就更低,只要一日三餐有正常進食就得。望到 d 廣告捧到 DHA 上天,我真係無言。而孕婦每星期唔好食多過兩次油性魚,而研究發現佢地服食 Omega 3 丸係對嬰兒智力同視力係冇咩幫助。
亞洲人係咁,唔做第一就等於輸,第一只有一個,亦都係最光彩,冇人會記得第二第三名。之前比賽我攞第二,阿爸都叫我走話「望下第一果個,個個都行埋去同佢傾計,冇人得閒注意你呢個第二名,留係度獻醜咩!」

我有幾個同學都係咁,考唔到第一會唔開心,但係又畀佢年年考班一,一樣開心。我自己都試過,不過只限英文科,壓力不大,不過係好提醒到我 check 多兩次卷。

shadeslayer 發表於 17-12-15 08:43

爭一定二是個人目標,是價值觀,這本身不是問題。

有愛又平衡的生活,理應係可以减少自殺的風險。小朋友一般父母唔逼佢perform,學校無人蝦佢,其實都安全。

但到青春期和成年,又好難講。佢可以有正常平衡的生活,但一個失戀打埋黎,就散晒,好似無預兆的。

我女幾年都係班頭三,佢想做級一,但舊年學校改制,唔公佈級頭三排名。佢想攞科目獎,我會支持,但例如要攞 Best in Math,差不多每一次評估和考試都要100分。佢唔係無實力,但咁多次一點都不能錯,我自己坐落去都唔敢包做到...
我唔會煽風點火話做到幾威幾勁,或者佢一有嘢唔好就潤佢。想做花魁,想展示自己實力,呢d都是天性,睇住佢情緒反應,由得佢搏吓

1998Ruby1998 發表於 17-12-15 08:55
回覆 retriever 的帖子

DHA 其實係奶粉都有,只要係含有蛋白質嘅食物都有。而一個小學生需要嘅 DHA,只要 ...
話說前年級一的學生,去年變為級二,有同學背後即會說他「退步」了。

醒目開學勳章

YanKanMom 發表於 17-12-15 09:59
話說前年級一的學生,去年變為級二,有同學背後即會說他「退步」了。

背後說已俾面了,我仔學校的同學是當面説「你退步左,一定入band3學校...」如果依然是級一,就話你是作弊,死記硬背.....

YanKanMom    發表於 17-12-15 10:12

CALVEN 發表於 17-12-15 10:05
背後說已俾面了,我仔學校的同學是當面説「你退步左,一定入band3學校...」如果依然是級一,就話你是作弊 ...

級一個家長話她女兒個好朋友正面話老師偏心佢,佢先拿到級一。但我校考卷係一個老師改哂全級既卷,改得作文,就吾改得其他,偏心都幫吾到。個家長都吾明個小朋友咩心態,唯有當佢童言無忌啦……

CALVEN    發表於 17-12-15 11:14
CALVEN    發表於 17-12-15 11:14
‹ 上一主題|下一主題