用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區83中學
樓主: jojoplanet
go

葵青區83中學 [複製鏈接]

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:04
但咁放第二入咗伍/吳..會唔會又有點浪費如果第一83, 第二全完..又如何?. ...

83→全完/陳兆民→伍/吳

看你心水啦,本人如果全完同陳兆民比,會喜歡陳兆民dd。

熊大 發表於 17-12-11 15:08
83→全完/陳兆民→伍/吳

看你心水啦,本人如果全完同陳兆民比,會喜歡陳兆民dd。
其實我本身唔太了解陳同全, 只係補習老師話英文方便全好D....
我睇另一POST, 你小朋友叩門入咗伍? 叩門難唔難呀?

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:13
其實我本身唔太了解陳同全, 只係補習老師話英文方便全好D....
我睇另一POST, 你小朋友叩門入咗伍? 叩門難唔 ...

叩門難㗎,叩門又少位,又得幾日撲好多度搵學校。

我pm了你,pm傾。

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:04
但咁放第二入咗伍/吳..會唔會又有點浪費如果第一83, 第二全完..又如何?. ...

如果係band 1乙一放83已經入硬唔需要理會乙二

kctsang 發表於 17-12-11 15:19
如果係band 1乙一放83已經入硬唔需要理會乙二
sorry但我唔明點解入硬呢。。。因為自行得38個位。。學校話以上年計收咗400個申請。。就算3成係B1生都己有120人爭38個位。

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:43
sorry但我唔明點解入硬呢。。。因為自行得38個位。。學校話以上年計收咗400個申請。。就算3成係B1 ...

係大抽獎放乙一入硬。

當然肯定係band 1生先入硬83。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-12-11 15:49
係大抽獎放乙一入硬。

當然肯定係band 1生先入硬83。
哦。。我以為講緊自行。

kctsang 發表於 17-12-11 12:11
葵青區band 1生自行大多數會選林䕶、善德、安柱、李兆基、蕭明或者跨區,如果自行報83大多數係1C或以下學 ...

補充少少自行38個位一定要收晒,學校仲要提供一條waiting list,因為選果38個中有自一收咗就多咗個位,由waiting list頭一個補上,如此類推。

熊大 發表於 17-12-11 15:17
叩門難㗎,叩門又少位,又得幾日撲好多度搵學校。

我pm了你,pm傾。

絕對相信叩門㨂得仲難過自行,揀得嚴過自行。

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:43
sorry但我唔明點解入硬呢。。。因為自行得38個位。。學校話以上年計收咗400個申請。。就算3成係B1 ...

係有38個位,但係唔係自行只要band 1生就會收?

去到大抽獎佢都可以收到大部分band 1生,好多1b學生會用佢做保險線但係自行時唔會報,所以唔需要在自行時用盡呢38個位,當然資料都只有學校先知。

oiyau2005 發表於 17-12-11 15:57
補充少少自行38個位一定要收晒,學校仲要提供一條waiting list,因為選果38個中有自一收咗就多咗個位,由w ...
OH。。個日83係咁講呀,話佢有個38個係waiting list...原來咁用。

oiyau2005 發表於 17-12-11 15:57
補充少少自行38個位一定要收晒,學校仲要提供一條waiting list,因為選果38個中有自一收咗就多咗個位,由w ...

如果係一定用曬38個位咁邊緣人真係博得過

kctsang 發表於 17-12-11 16:13

自行邊緣人真係可以博,大抽獎就博乙一丶乙二打後就當自己係b2咁揀

kctsang 發表於 17-12-11 16:13
謝謝正能量。。因我仔其實一向都係B1生,P5第二個試去到B1中架啦,但就係呈一情緒問題衰咗,個日升中講座我問個老師你地睇成績表時會唔會考慮埋呈一之前既考試成績,佢地話會,會了解下學生做乜會係呈分個度跌咗,了解過後覺得小朋友有特別情況失手都會考慮。。希望阿仔interview做得好啦。

oiyau2005 發表於 17-12-11 16:15
自行邊緣人真係可以博,大抽獎就博乙一丶乙二打後就當自己係b2咁揀
本身己係邊緣,乙二打後先選B2。。會唔會有點危。

jojoplanet 發表於 17-12-11 17:00

1)最博-當自己b1。

2)保守中少少博-乙一83,乙二之後當自己b2,如果係b1,即入83,如果係b2,只係冇咗乙一機會,如果你no靚根本冇影響。

3)最保守,當自己b2

遊戲就係咁玩,去到大抽獎,冇人知道結果,全靠運,建議博。

呀女上年派位,係邊緣人,但我想佢入b2,我冇博,當佢b2填。

jojoplanet 發表於 17-12-11 16:59
謝謝正能量。。因我仔其實一向都係B1生,P5第二個試去到B1中架啦,但就係呈一情緒問題衰咗,個日升中 ...

加油,希望你小朋友能夠順利入到83, 到時記得pm話我知

jojoplanet 發表於 17-12-11 17:00

補充少少,你自行丶大抽獎都填佢,萬一唔好彩去到叩門都有D分加。填表有D學校會問自行有冇擇佢。如自一揀佢,比埋睇到自一張存根佢睇,如自二就比冇自二佢睇,照話自一。

當然唔想有呢一日,希望你直接入83

oiyau2005 發表於 17-12-11 17:07
1)最博-當自己b1。

2)保守中少少博-乙一83,乙二之後當自己b2,如果係b1,即入83,如果係b2,只係冇咗 ...
開學時聽學校講葵青區有足夠的B2位,係咪真呢?又係EK好似有JM講過B1位都好足。。

oiyau2005 發表於 17-12-11 17:13
補充少少,你自行丶大抽獎都填佢,萬一唔好彩去到叩門都有D分加。填表有D學校會問自行有冇擇佢。如自一揀 ...
係呀。。學校講明。。要自行同乙一都填佢叩門先有機會interview架。。仲要見埋家長。
‹ 上一主題|下一主題