用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區83中學
go

葵青區83中學 [複製鏈接]

B1/B2邊緣人....自行同大抽奬都選佢..機會大嗎?
好煩惱..
   3    0    0    0

回覆樓主

83對band 1 及 band 2生係兩個世界,因為band 1生乙一揀83可以買定校服,83係青衣區好多band 1生只會放乙二,但如果係band 2生因近年升中人數上升,去到比band 2生抽真係唔知仲有幾多個位。

如果係六年級仲有兩次呈分試可以再努力點唔好做邊緣人。

kctsang 發表於 17-12-11 11:28
83對band 1 及 band 2生係兩個世界,因為band 1生乙一揀83可以買定校服,83係青衣區好多band 1生只會放乙二 ...
但自行得38個位, 自行佢地話有成400個申請架.

jojoplanet 發表於 17-12-11 11:53
但自行得38個位, 自行佢地話有成400個申請架.

葵青區band 1生自行大多數會選林䕶、善德、安柱、李兆基、蕭明或者跨區,如果自行報83大多數係1C或以下學生,相反學校在自行階段又會否選擇這批學生呢?自行38個位學校有冇用盡好值得保留。去到大抽獎時band 1生乙二都好大機會入到(對上兩年情況一樣),會否用自行兩個位去博83呢?

kctsang 發表於 17-12-11 12:11
葵青區band 1生自行大多數會選林䕶、善德、安柱、李兆基、蕭明或者跨區,如果自行報83大多數係1C或以下學 ...
吓83乙二都有機? 呢幾間B1B我諗我仔唔掂...個日去李兆基講座話interview即時比D題目你作答..佢比咗D類似題目, 英文我仔應該OK, 但數學我諗佢係驚慌情況未必在限時內口頭答到...

elbar    發表於 17-12-11 17:06

jojoplanet 發表於 17-12-11 12:26
吓83乙二都有機? 呢幾間B1B我諗我仔唔掂...個日去李兆基講座話interview即時比D題目你作答..佢比咗D類似題 ...

如果band1/2 邊緣人,自行李兆基坦白說只是陪跑。

自行計全港弟次

熊大 發表於 17-12-11 12:50

自行計全港弟次
我唔會選李啦...因係邊緣..我諗都係83/全完/陳呢幾間.

熊大 發表於 17-12-11 12:50

自行計全港弟次
B1中都係陪跑咋, 自行盡收他區B1同學, 都好受TW, TUNG CHUNG, LAI CHI KOK 同學歡迎

jojoplanet 發表於 17-12-11 13:08
我唔會選李啦...因係邊緣..我諗都係83/全完/陳呢幾間.
B1尾牌面係呢3間之選.

但B1尾學生去到全完讀到嘔, 佢係B1尾, 但係HIST, GEOG 英文讀, D 學生跟得好辛苦

chocolatebean 發表於 17-12-11 13:45
B1尾牌面係呢3間之選.

但B1尾學生去到全完讀到嘔, 佢係B1尾, 但係HIST, GEOG 英文讀, D 學生跟得好辛苦
83都係全英架..

jojoplanet 發表於 17-12-11 14:10
83都係全英架..

就算中文中學都有英文班,大多數邊緣人都會編入英文班,也是讀英文版history.. geography.. IS..

只能說升了中學唔可以用小學成績去睇。我女今年中一,佢都應乎到,係衰中史,同中文

你目標其實好清楚,考好呈分試keep到係band 1呢三間可以任揀

全完我個人觀校覺得好厭悶,感覺比較悶。

陳兆民自行唔係全in... 又係果句,如果自行報佢而獲interview.. 可大約估計到自己是什麼組別。

熊大 發表於 17-12-11 14:38
全完我個人觀校覺得好厭悶,感覺比較悶。

陳兆民自行唔係全in... 又係果句,如果自行報佢而獲interview.. ...
吓...交咗表仲要等通知? 陳我無去觀校, 全完我只係最尾個一少部份, 83我全程聽晒....
全完interview成績佔60%又話要全級1-30先考慮...

你覺得B2A有咩好選擇?

kctsang 發表於 17-12-11 14:34
你目標其實好清楚,考好呈分試keep到係band 1呢三間可以任揀
係..B1B我唔考慮啦, 我怕我仔入到都讀得好辛苦, 包尾大王...我只係怕佢呈2跌咗落B2就慘..必入中中.

jojoplanet 發表於 17-12-11 14:44
吓...交咗表仲要等通知? 陳我無去觀校, 全完我只係最尾個一少部份, 83我全程聽晒....
全完interview成績佔6 ...

B2A就首選伍若瑜,三班英文班,一班中文班(其實只是差科數學用中文版)

另外吳祥川也多人考慮,但朋友說第一班英文班。

jojoplanet 發表於 17-12-11 14:44
全完interview成績佔6 ...

係呀,交咗表仲要等收信interview 的。

陳兆民自行係揀人in... 我女有d同學無得in.

熊大 發表於 17-12-11 14:50
B2A就首選伍若瑜,三班英文班,一班中文班(其實只是差科數學用中文版)

另外吳祥川也多人考慮,但朋友說第 ...
伍其實我都鐘意, 但係返學唔方便, 吳祥川就方便D....但得一班英文班好有點擔心...
假如我仔係B1尾...大抽奬第一志願放83, 第二志願吳/伍...你覺得是否穩陣?

jojoplanet 發表於 17-12-11 14:59
伍其實我都鐘意, 但係返學唔方便, 吳祥川就方便D....但得一班英文班好有點擔心...
假如我仔係B1尾...大抽奬 ...

band 1尾,入唔到83,乙二必入伍/吳

穩陣

熊大 發表於 17-12-11 15:02
band 1尾,入唔到83,乙二必入伍/吳

穩陣
但咁放第二入咗伍/吳..會唔會又有點浪費如果第一83, 第二全完..又如何?.
‹ 上一主題|下一主題