用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為KV 放棄SC? 為小一叩門
樓主: h0004534
go

為KV 放棄SC? 為小一叩門 [複製鏈接]

KV對紀律要求的很嚴格,功課也很多,但考直私,個人認為SC優勢更大

hppa    發表於 18-2-9 14:23

KV對考直私的幫助不大,不過中文好,英文一般般

回覆樓主

KV用家,我女今年K3, 無後悔3年前揀左KV, 學校幫小朋友基礎真係打得好好,我完全唔擔心我女出年升小一銜接問題,因為基本上佢地已經訓練好一套小學既模式。
今年K2開始多左workshop, 明顯係幫小朋友出去考小一面試,而每年學校會有show and tell & my show time俾小朋友做presentation,唔好諗住幫好多,其實考小一唔單靠學校,家長都要出力,我身邊都有唔同類型幼稚園既小朋友,龍幼、Sc, LH都一樣個個出去進補,又學術又面試班,睇家長本身目標想考到咩類型小學,KV有人真係零offer, 因為本身果位家長只投考數間神校,相信龍年競爭咁激烈,就算小朋友內功幾深厚都好難有人保証百分百考到吧!
考小一除左基本會考學術,又有學校會考下體能,合作性等等,其實好全面,所以小朋友考到咩小一,除學校及家長努力,都好睇小朋友平日既禮貌,性格等等,再加運氣。
小女慶幸都考到幾個offers, 我小朋友學術除學校教以外,就係我日常投佢所好再教,只要佢有興趣問到,就會再教;佢無外補任何學術及面試班,只有2個興趣班。

Angelina_barbie    發表於 18-2-13 15:22

QQfishs 發表於 18-1-20 10:19
Kv 學術比sc強,吾好係小朋友太坐定定吾兄算主動。但考小一主要考學術野,我覺得kv會比sc好。 ...

叩門津校多學術 或考直私多學術?

Mie1107 發表於 18-2-10 09:07
依個我無研究,要講其他答你。

Mie1107 發表於 18-2-10 09:07

考小一無論叩門定考直私,考學術係最基本,無話邊樣更多

lanmuimama 發表於 17-12-10 20:34
我睇番舊post, 其實kv 對小朋友考直資唔大支援, 唔似LH sc 有面試班

只係kv實在既課程k1開始已經為小朋友 ...

Deleted
‹ 上一主題|下一主題