用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Caterham Sixth Form
go

Caterham Sixth Form

大家好,囡囡 2018 會到英國讀 sixth form。Caterham 給了offer, 現正考慮Carerham 還是另一女校。倆間學校成績也很接近。請其他家長可分享一些Caterham 的資料嗎:-1) lower sixth 是單人/雙人房
2) 全校寄宿生少於200人,是否以亞洲學生留宿為多?那麼在週末或假期的活動安排理想嗎?
3)學校在exeat 或長假期有交通安排嗎
4) sixth form 生要上english additional language 嗎
5) 從學校往最近啲town / supermarket 遠嗎

唔好意思,咁多問題🙏🏻🙏🏻

siumuima 發表於 17-12-10 15:15
大家好,囡囡 2018 會到英國讀 sixth form。Caterham 給了offer, 現正考慮Carerham 還是另一女校。倆間學校 ...

介唔介意分享另一間女校是邊間?

正在跟Headington 二選其一。  各位家長可分享你會怎樣選擇。多謝賜教

siumuima 發表於 17-12-11 13:01
正在跟Headington 二選其一。  各位家長可分享你會怎樣選擇。多謝賜教

雖然我吾多睇這個升學版,不過見有吾少家長話H 吾好喎……

woyj 發表於 17-12-11 16:17
雖然我吾多睇這個升學版,不過見有吾少家長話H 吾好喎……

Deleted

回覆 etoile 的帖子

多謝回覆Etoile, 你囡囡當年是讀哪年級?
有些朋友返而覺得學校在Oxford區會感染到學術風氣,我估都是睇小朋友自己本身。
你囡囡後來選的是女校定男女校?

etoile 發表於 17-12-11 20:08
當年冇揀Headington,主要係唔想心野嘅囡喺旅遊區(Oxford)讀書,加上有其他選擇。H校本身並唔差。 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2999844

之前睇了好幾個帖,以上為其中一條以作参考

siumuima 發表於 17-12-10 15:15
大家好,囡囡 2018 會到英國讀 sixth form。Caterham 給了offer, 現正考慮Carerham 還是另一女校。倆間學校 ...

樓主的問題 1-4其實可直接問Agent  ,由Agent 問學校 。

問題1-5 你也可直接email 問學校 , 呢D 問題問題其實好基本 ,所以學校會答你 。

你可以問埋 學生步行或住車到 Town 要多久,可否自行外出 ?

但我見呢度家長 ,或朋友仔女 ,上到Sixth form 其實星期六日安排學校的活動都不多 ,唔似低年級,個個星期六/日都有活動參與。

siumuima 發表於 17-12-11 21:06
回覆 etoile 的帖

Deleted

woyj 發表於 17-12-11 21:21
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2999844

之前睇了好幾個帖,以上為其中一條以 ...

Deleted

etoile 發表於 17-12-11 21:40
15年2月⋯,我仲未做EK國民,冇睇到呢個帖。
題外話,當年如果St Swithun’s sixth Form唔係要去 ...

可以分享你揀 st swithuns 嘅原因? 你係 prefer 揀男女校?

資料很有用🙏🏻,其實現正也是留給囡囡自己選擇。女 vs 轉男女校
Oxford vs 小鎮
寄宿生人數少未知是好定唔好?

回覆 katrinafu 的帖子

🙏🏻會向學校查詢Caterham 可能宿位少,樓主留言也相對少。
有C 其他級家長可分享這間學校,加深認識?

bbqueen 發表於 17-12-11 22:02

Deleted

etoile 發表於 17-12-11 22:22

Deleted

siumuima 發表於 17-12-11 22:14

資料很有用🙏🏻,其實現正也是留給囡囡自己選擇。女 vs 轉男女校

有冇參考ISI report?

你當年清況跟我現正相似。如選男女校就在town仔。你唔介意分享是那所男女校?

siumuima 發表於 17-12-11 22:47

你當年清況跟我現正相似

Deleted

Charterhouse 很難入,你囡囡一定好叻

etoile 發表於 17-12-11 23:17
Charterhouse school

charterhouse  修讀 pre u, 課程係咪畀 A  level 難好多? 請問你女讀邊幾科? 係咪要花更多時間?  pre U 係咪只係對叻嘅人有 著數?