用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPSS 2018 Admission
go

SPSS 2018 Admission

今日簡介日幾好, 學生們表演好落力, Good !!

同啲同學仔傾完,同 SSGC MSS 比, 呢間都唔輸蝕。

唔知有冇人去藍田果間,琴日忙未有去睇,同呢間比較大家是否覺得呢間更好?

Junjun7 發表於 17-12-10 16:12
唔知有冇人去藍田果間,琴日忙未有去睇,同呢間比較大家是否覺得呢間更好? ...
個人覺得跑馬地嗰間好啲, 有朋友個囡囡讀藍田嗰間, 感覺無咁乖.

回覆樓主

自行部分是否不是全in?

Fafa128 發表於 17-12-10 16:32
自行部分是否不是全in?

不是全in

ggbwong 發表於 17-12-10 16:35
不是全in
個人覺得唔全 in 係啱啲.
全 in 係俾人 false hope, 你間學校有朵, 根本就係學生求你, 實有得揀之下點解唔 shortlist 嚟 in 呢

os_ecu 發表於 17-12-10 16:31
個人覺得跑馬地嗰間好啲, 有朋友個囡囡讀藍田嗰間, 感覺無咁乖.
個女學校有師姐讀緊,但未去了解,聽講日日六點不到就起身好辛苦,就算收,唔知個女頂唔頂得住

Junjun7 發表於 17-12-10 16:46
個女學校有師姐讀緊,但未去了解,聽講日日六點不到就起身好辛苦,就算收,唔知個女頂唔頂得住 ...
住得遠可能真係要咁早, 六點鬆起身, 六點半出門口, 七點鬆北角地鐵轉巴士. 八點返到學校.
慣咗可能得啩

os_ecu 發表於 17-12-10 15:02
今日簡介日幾好, 學生們表演好落力, Good !!

同啲同學仔傾完,同 SSGC MSS 比, 呢間都唔輸蝕。

今日最有印象的是 Student Helpers 的表現~自信、主動 , 解答詳细. Student performance (orchestra, dance) 亦好看.

資訊方面:每級5班, 有2班是精英班;F.4 所有同學要選3X elective, 一年後可選擇drop 一科  elective ; M2當一科 elective (無M1) ; 中一起有職業導向輔導, 最近兩年新請了位老師 (part time) 不用教書只向學生提供升大學輔導, F5 起每位同學可1:1與Counsellor 會面, 先了解學生抱負, 再協助選大學/學科; 中一要在學校午餐, 中二才可在外用餐.

os_ecu    發表於 17-12-11 08:59

回覆 os_ecu 的帖子

呢間學校..時間好奇特,分夏令同冬令時間.7點50分,55分上堂.遲到要寫反省書.妳吒個時間真要俾人罸啦.哈哈..我住得好遠,阿囡5點半起身架.佢LIKE早些回校,靜下,溫下書.未試過遲到..我最憎人遲到..

ydoris 發表於 17-12-11 08:49

呢間學校..時間好奇特,分夏令同冬令時間.7點50分,55分上堂.遲到要寫反省書.妳吒個時間真要俾人罸啦.哈哈..我住得好遠,阿囡5點半起身架.佢LIKE早些回校,靜下,溫下書.未試過遲到..我最憎人遲到.
呢個我無留意添, 7:50 分, 咪早多十分鐘出門口.  係巴士嗰程會有機會出事.  

五點半起身, 咪好似住喺鄉下咁, 九點就去瞓覺囉.

係架,住鄉下架,樓下有人種菜,要用電筒返屋企個D.如果做晒功課溫晒習.係9點上床架.由細到大都係架.仲有係佢地要收手機,太遲入學校會比較趕.放學又要排象攞手機.食飯要跑去掛隊買飯.我覺得香港來講比較少有...是要習慣LOR....因為校規好嚴...

回覆 Junjun7 的帖子

藍田聖保祿都好好啊!我鄰居正就讀,斯文有禮!對答言詞精確有見地
可能因地點問題,都多人以為三個SP中比較遜色!應該都唔係!

ydoris 發表於 17-12-11 09:09

係架,住鄉下架,樓下有人種菜,要用電筒返屋企個D.如果做晒功課溫晒習.係9點上床架.由細 ...
好多好學校學生也是來自各區,有遠有近!可以安排得到就可以了!香港咁細,交通網絡完善!仲邊有鄉下架!我唔信

十分欣賞女女可以九時上床,時下應該無乜多少青少年做得到

同意SPSS真係好嚴

bettyay 發表於 17-12-11 09:49
好多好學校學生也是來自各區,有遠有近!可以安排得到就可以了!香港咁細,交通網絡完善!仲邊有鄉下架!我 ...

我識有啲同學仔係八點幾九點前上床瞓覺,
因為早瞓,朝早精神奕奕,可能咁佢嘅成績係非常之好。

難得在父母嘅作息時間係唔一樣,同學仔嘅自律性真係好好。