用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年入學林大輝中學揮手區
樓主: boboamy
go

2018年入學林大輝中學揮手區  

林大輝以b2-3學校算,校風不過不失吧,學生較好動頑皮,但不是壞,如小朋友成績差,選林大輝也不錯,反正學習環境是不錯,又有游泳池,多數B2津中設施配套都很一般,而且林也著重多元發展,既然孩子專長不在讀書,在這裡可以培育各種專長,也是一種好出路。

其實我只是問1句食早餐問題,居然有家長問非所答並把學校講得一文不值。其實每間學校各有特色,在現時的教育制度,band 1 的同學只是目前成績較好有優先選校的特櫂吧!

2000bobo 發表於 18-5-13 15:33
其實我只是問1句食早餐問題,居然有家長問非所答並把學校講得一文不值。其實每間學校各有特色,在現時的教 ...
因太早要出門口,所以我仔選擇回校食早餐,費事miss左一班巴士會遲到,有燒賣,魚旦,雞亦,米粉,烏冬等等。

請問荃灣上車大約邊班車?

2000bobo 發表於 18-5-13 17:17

我也是荃灣

tpmon 發表於 18-5-12 13:18
收的學生平均整體質素較重要。

難道你咁高期望新校長能短期內將Band 3變Band 1?

你既然不是選此校,為何這麼積極唱衰學校!
你把時間和心機去你的意向吧!

2000bobo 發表於 18-5-13 17:17

我仔話揚屋道街市即荃新天地二期門口個站,6:55個班車,7:40前回到校,如果后一班車,7:55左右到。

回覆樓主:

請教各位,我見學校主力體育及設計,如呢兩樣都唔得,只係對 IT 有興趣,值得讀林大輝嗎?因校網有講重視 IT,但好似好少人提及呢方面

a_for_apple 發表於 18-5-14 12:36
請教各位,我見學校主力體育及設計,如呢兩樣都唔得,只係對 IT 有興趣,值得讀林大輝嗎?因校網有講重視 I ...
係真,體育同設計的確比較出色,出好多運動員同某運動牌子的設計師。其實銜接班完後會叫家長及小朋友在三項延伸課程(IT, Design, PE)選一項來加強佢地對那方面興趣,值吾值得讀要看家長同小朋友意願,想要什麼。

Moonhui 發表於 18-5-16 11:00
係真,體育同設計的確比較出色,出好多運動員同某運動牌子的設計師。其實銜接班完後會叫家長及小朋友在三項 ...

唔該晒!想問多啲,加強訓練係課外活動時間?定係嚮課堂時間內?

a_for_apple 發表於 18-5-16 16:20
唔該晒!想問多啲,加強訓練係課外活動時間?定係嚮課堂時間內?
在午餐后的下午課堂分開各科上,但吾記得是每天下午定每個禮拜set左幾多堂。

Moonhui 發表於 18-5-16 17:26
在午餐后的下午課堂分開各科上,但吾記得是每天下午定每個禮拜set左幾多堂。 ...

明白,唔該晒!

回覆 Moonhui 的帖子

醒目開學勳章

各位媽媽,想了解下入讀後孩子能適應?上堂學習氣氛是怎樣?可以分享你的睇法?
謝謝

各位好!小兒今年小六,因家住油塘,想請問林大輝上學時間🙇‍♀️

呢間中學.......過去10年,單講教師Turnover rate已經好高,教師人手長期不穩定,係講緊每年都有好多人走,試問學生點適應,學校行EMI,但係出黎嘅效果不理想,莫講提唔提升到英文水準,單係上堂用英文聽書已經唔係個個學生跟得到,點解?講到底,一個小六學生有冇斤兩行EMI,其實都睇資質、小六畢業成績同埋過往多唔多使用,唔係果個LEVEL,夾硬黎都冇用,反而令個學生失去學習興趣同埋滿足感覺得自己跟唔上。呢間中學收緊咩LEVEL嘅學生大家心中有數,就算係BAND1都只係極小數,之但係呢間中學乜都想做到盡

再講少少睇學校嘅秘訣,其實一間學校係掂嘅話,係有方法睇,例如睇佢開放日,睇升學就業率,如果大大方方寫埋每一科公開考試成績合格率(什至5星率)係幾多,咁間學校學業方面都算係有成績,呢間學校?嘿嘿,算吧啦。

OK唔講學業,講課外活動,呢間學校嘅課外活動認真多姿多彩,學生的確係學到野,不過會花好多時間,不過從學校行政層面講,資源係向體育同埋FASHION design方面傾斜,年年都有大型活,例如國外比FASHION SHOW(曾經聽過一d傳聞,有學生外面請槍造衫然後拎獎,FASHION SHOW年年都搞到好大,仲請埋某某大學設計系既講師之類黎做評判,如果被發掘的話,升學可能都有保證嘅~)

講到好亂~
明唔明,揀唔揀,自己決定。
冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽。

Moonhui 發表於 18-5-12 14:23
其實一向post係林大輝既,一定有好多負面既說話,band 3或校風吾好等等,其實佢地未必讀過林大輝,但永遠心 ...

好感動.....仔係邊緣人....好有同感

回覆 experiencedT 的帖子

閣下對這所學校咁熟悉,莫非是該校前職工?

回覆 experiencedT 的帖子

你講到林咁差,請問係咪你小朋友讀緊,讀得唔開心?

自從新校長上任, 發展方向上或其他方面, 請問大家覺得有冇什麼改變?